Πέμπτη, 28 Απριλίου 2016

Η ΜΟΝΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Η Ιερά Μονή Ζωγράφου με Επιστολή της προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, εκφράζει τις «σκέψεις και ανησυχίες της», αναφορικά με τη δημοσιευθείσα απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης.
 
Όπως αναφέρεται στην σχετική Επιστολή της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, «παρατηρείται έντονη μονομέρεια των διατυπώσεων και της ορολογίας».  Για τούτο παρατηρεί ότι «ως έκφρασις του συνόλου της Εκκλησίας το κείμενο οφείλει να εκθέτει τα εν αυτώ νοούμενα μετά απολύτου σαφηνείας και ακριβούς διατυπώσεως».  Τούτο φυσικά δεν εξυπονοεί λεκτικές διασαφηνίσεις, αλλά την εκκλησιολογική εκτροπή από την αναφορά του εν λόγω κειμένου  σε άλλες  ‘’εκκλησίες’’.
Όντως  παρουσιάζεται σοβαρή αντίφαση στο εν λόγω κείμενο και ως εκ τούτου εκκλησιολογική στρέβλωση, γιατί από τη μια αναφέρεται στην αίσθηση της αυτοσυνειδησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας ότι «η Ορθόδοξος Εκκλησία, είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία» και από την άλλη γίνεται αναφορά σε άλλες ‘’εκκλησίες’’.
«Η επιμελής αυτή μονομέρεια», τονίζει η σχετική Επιστολή της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, «δίνει την εντύπωσιν μιας σκοπιμότητος ότι όλη η προσπάθεια των συντακτών του κειμένου κινείται προς ‘’ανάπαυσιν’’ των λεγομένων άλλων ‘’εκκλησιών και ομολογιών’’ δηλαδή των ευρισκομένων εκτός της Μίας και μοναδικής Εκκλησίας».
Χωρίς περιστροφές αβρότητας, που κάποτε αλλοιώνουν την ακρίβεια των  επισημάνσεων,  αναφέρει ότι «ασφαλώς τούτο δημιουργεί ασαφείς διατυπώσεις και ορολογικήν σύγχυσιν, και διαφέρει ριζικώς από την δισχιλιετήν γραμμήν της Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τοιαύτας επισήμους Συνάξεις να διακρίνει μεταξύ της αληθείας και του ψεύδους και να διαφυλάττει  τα λογικά πρόβατα εντός Εαυτής από τον κίνδυνον των διαφόρων αιρέσεων».  
«Αντιθέτως» τονίζεται στην επιστολή της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, «εδώ ο όρος ‘‘Εκκλησία’’ συγχέεται με τας διαφορετικάς χριστιανικάς κοινότητας αποκαλουμένας εις το εν λόγω κείμενο εξίσου ‘’Εκκλησίες’’ ».  
Στην Επιστολή αυτή της Ιεράς Μονής Ζωγράφου, ήλθε να προστεθεί  η παρήγορη θέση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας αναφορικά με το εν λόγω κείμενο, όπου Ορθοδόξως ομολογεί ότι «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες Εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα.  Επίσης επισημαίνει με σαφήνεια ότι το  «να ονομάζονται οι αιρέσεις και τα σχίσματα  ‘’Εκκλησίες’’  είναι από θεολογική, δογματική και κανονική άποψη εντελώς λανθασμένο».  Δόξα τω Θεώ, οι ομόδοξοι εκ Βουλγαρίας αδελφοί, Ορθοδόξως μας ανέπαυσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com