Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

ΜΙΚΡΗ, ΜΙΚΡΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΚΟΠΙΑ

images.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σχολιασμός σε ανακοικωθέν, ότι  "θα προσευχηθούν ξεχωριστά"
Ένας διαφορετικός προβληματισμός μας λυπεί, αναφορικά με το πρόγραμμα  της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο. Έγραφε στην Πύλη Εκκλησιαστικών ειδήσεων "Αμήν" στις 16 Απριλίου 2016 : 

 «Σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή σύσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου στη Λέσβο...και ακολούθως αφού υπογράψουν κοινή δήλωση θα μεταβούν στον παλαιό Λιμένα όπου θα προσευχηθούν ξεχωριστά για τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ευρώπη».
Η αναφορά ότι "θα προσευχηθούν ξεχωριστά", αν αφορούσε αποκλειστικά τον Πάπα Φραγκίσκο,  είχε την έννοια ότι, εφόσον είναι αιρετικός δεν μπορεί να γίνει συμπροσευχή,        γιατί καταπατούνται οι  Ιεροί Κανόνες  της Εκκλησίας.  Δεν επιτρέπεται η συμπροσευχή  μετά των ετεροδόξων και των αλλοθρήσκων.  Ο Κανών ΛΓ΄ της εν Λαοδικεία Συνόδου λέγει ότι «Ου δει αιρετικούς ή σχισματικούς συνεύχεσθαι».  Παρατηρείται πράγματι σχετικοποίηση των Ιερών Κανόνων, με τη συμπροσευχή με αιρετικούς.  
Όμως τούτο είναι αυτονόητο.  Το παράδοξο ήταν ότι η αναφορά ότι "θα προσευχηθούν ξεχωριστά",  αφορούσε και τους τρεις παρευρισκομένους.  Αυτό ήταν ανεπίτρεπτο.  Δύο Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι (εννοώ τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) παρευρίσκονται στο ίδιο χώρο και προσεύχονται "ξεχωριστά";  Πότε έγινε ξανά κάτι τέτοιο.   Αυτό σαφέστατα αποτελεί εκκλησιολογική στρέβλωση.  Η προσπάθεια ίσως να μη δυσαρεστηθούν, ούτε όσοι θα διαμαρτύροντο για συμπροσευχή με τον αιρετικό Πάπα, αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος, να  οδήγησε σε αυτό το μεγάλο ατόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com