Τρίτη, 26 Απριλίου 2016

Κάτι τρέχει με την ουκρανική Εκκλησία...

Πυρετός διεργασιών επκρατεί στην Ουκρανία με αντικείμενο μεταξύ άλλων και τα εκκλησιαστικά θέματα.
        Έρευνες εμφανίζουν ολοένα και περισσότερους στη χώρα να ζητούν αυτοκέφαλη Εκκλησία. Το όλο θέμα δυστυχώς γίνεται αντικείμενο και πολιτικής εκμετάλλευσης...

        Σε συνάντηση με τους εκπροσώπους του πανουκρανικού συμβουλίου εκκλησιών και θρησκευτικών οργανώσεων το Σάββατο ο πρόεδρος της χώρας Petr Poroshenko τόνισε τη σημασία της δημιουργίας στη χώρα μιας ενωμένης τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας διοικητικά ανεξάρτητης από άλλα κράτη,
        "Είναι προφανές πως με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση είναι δύσκολο για πολλούς πιστούς να αποδεχθούν την υπάρχουσα διαίρεση της ουκρανικής ορθόδοξης χριστιανικής θρησκείας. Φυσικά, είμαι ριζικά αντίθετος στην κυβερνητική παρέμβαση στις μεταξύ των εκκλησιών σχέσεις. Αυτό  είναι ένα θέμα για τους πιστούς και τις Εκκλησίες. Αλλά αγνοώντας τη βούληση του λαού θα ήταν επίσης λάθος, όπως ακριβώς είναι απαράδεκτο να επιτρέπουν παρέμβαση σε τέτοιες διαδικασίες από άλλο κράτος", δήλωσε ο πρόεδρος.
        Ο αρχηγός του κράτους εξέφρασε την ετοιμότητα της να συμβάλει στην υλοποίηση λύσεων που θα προταθούν από τους ηγέτες των Εκκλησιών της Ουκρανίας.
        Κοινωνικές έρευνες έχουν δείξει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός των Ουκρανών Ορθοδόξων πιστών ευνοούν μια ενιαία αυτοκέφαλη Εκκλησία, "μια εκκλησία που είναι ενωμένη ευχαριστιακά και στην προσευχή και, κυρίως, διοικητικά ανεξάρτητη από άλλες χώρες", δήλωσε ο Poroshenko.
        Πάντως ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την προ μηνός επίσκεψη Ποροσένκο στο Φανάρι, όπου τότε ο Ουκρανός πρόεδρος είχε δηλώσει πως ''Ασφαλώς μιλήσαμε για το μέλλον της Ουκρανίας, την ειρήνη, και για την αναμενόμενη από τον Ουκρανικό λαό Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας'', κάτι που όμως δεν επιβεβαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com