Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

«Κόλλησε» στην Αθήνα εγκύκλιος του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών

Στο συρτάρι της αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος φαίνεται πως έχει «κολλήσει» η πατριαρχική εγκύκλιος δια της οποίας αναγγέλλεται η σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέδωσε εγκύκλιο προς όλες τις Μητροπόλεις του θρόνου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών στις περιοχές της Ελλάδας που ανήκουν στις λεγόμενες «Νέες Χώρες».
Η εγκύκλιος ήταν να διαβαστεί στους ναούς την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Όμως στις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών δεν έχει ακόμη καν ταχυδρομηθεί.
Σύμφωνα με την Πράξη του 1928, η αλληλογραφία του Πατριαρχείου προς τις Μητροπόλεις αυτές διεκπεραιώνεται δια της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας σύμφωνα με την οποία το Φανάρι στέλνει την αλληλογραφία στην Αθήνα και εκείνη με την σειρά της στις Μητροπόλεις.
Πληροφορίες του orthodoxia.info αναφέρουν πως η πατριαρχική αλληλογραφία θα τεθεί υπόψη της Δ.Ι.Σ. την ερχόμενη εβδομάδα οπότε συνεδριάζει ώστε να δοθεί η απαραίτητη εντολή για την προώθηση της.

ΖΗΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η παραπάνω κίνηση από πλευράς Εκκλησίας της Ελλάδος δεν είναι η μοναδική που αποδεικνύει την επικίνδυνη αλλά αθέατη κινητικότητα γύρω από το θέμα των Νέων Χωρών.
Καλά πληροφορημένες πηγές του orthodoxia.info αναφέρουν πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζητά από την Εκκλησία της Ελλάδος να ορίσει μητροπολίτη που υπηρετεί στις Νέες Χώρες ώστε να συμπεριληφθεί στην επίσημη αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως θα είναι ενδεικτική του οικουμενικού χαρακτήρα του Πατριαρχείου, με μέλη από όλες τις περιοχές του πλανήτη οι οποίες υπάγονται στη δικαιοδοσία του. Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ανήκουν και οι Νέες Χώρες.

4 σχόλια :

 1. Χάος στα θεολογικἀ ζητήματα, χάος στα διοικητικά, μήπως τελικά είχε δίκιο ο μακαρίτης ο Σωτηρόπουλος όταν έλεγε ότι ο νυν προκαθήμενος της εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως έχει δαιμόνιον πλάνης; Είναι βαρύς ο χαρακτηρισμός αλλά ο πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει ότι μπορεί για να τον επιβεβαιώνει με όσα δηλώνει και πράττει επί χρόνια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. H Δ.Ι.Σ. πρέπει να δώσει ένα ισχυρότατο ράπισμα στον βλάσφημο και αιρετικό Πατριάρχη Κων/πόλεως και να νην επιτρέψει να πάει η εγκύκλιος στις (άκουσον, άκουσον!) "Νέες Χώρες". Αλλά και αν, τελικά, την ταχυδρομήσει, δεν πρέπει να βρεθεί ΚΑΝΕΝΑΣ μητροπολίτης της Β. Ελλάδας που θα καταδεχτεί να δώσει στους εφημερίους της περιφερείας του να διαβάσουν αυτήν την κατάπτυστη εγκύκλιο στους ναούς!

  Βασίλης Κερμενιώτης,
  Ιερά μητρόπολις Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κανένας να μη πάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Να μη πάει κανένας. Και αν πάει να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία όπως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς και ο Μέγας Φώτιος. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία να αγιάσει όποιος Επίσκοπος πάει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com