Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Εν Χριστώ αδελφός ο Πάπας

6898f625e2c7074f3ea32269ba38f52c_M.jpg
"Η συνάντηση στη Μυτιλήνη με τον Πάπα και τον Αρχιεπίσκοπο θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση", λέει ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
         
        Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει η εφημερίδα Il Messaggero, με ιδιαίτερη αναφορά στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν στη Λέσβο ο Oικουμενικός Πατριάρχης, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
        Σε σχέση με τον στόχο της επίσκεψης αυτής, η οποία δείχνει την έντονη ευαισθησία και τον ουσιαστικό ενδιαφέρον των τριών θρησκευτικών ταγών για το προσφυγικό ζήτημα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει:
        «Η συνάντησή μας στη Μυτιλήνη, με τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, θα αποτελέσει ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Στην παρούσα χρονική στιγμή και με τον τρόπο που εξελίσσεται το προσφυγικό δράμα, είναι απαραίτητο άνθρωποι με επιρροή να εργάζονται με αυτό το πνεύμα.
        » Ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Πάπας Φραγκίσκος, είναι ένας χαρισματικός πνευματικός ηγέτης, με παγκόσμια αναγνώριση, και η επίσκεψή του στο νησί της Λέσβου θα προβληματίσει εκατομμύρια ανθρώπων. Σίγουρα, αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη πρόσκληση προς τη διεθνή κοινότητα να πράξει τα δέοντα, μπροστά σε ένα τόσο θλιβερό φαινόμενο, που προσβάλλει την ανθρώπινη συνείδηση και τον πολιτισμό μας».
        Στην ερώτηση αν «ο λόγος του Θεού πρέπει να εισακουσθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο από τους ισχυρούς ανθρώπους που κυβερνούν τον πλανήτη μας», ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας απαντά:
        «Είναι αλήθεια ότι η εκκοσμίκευση μπορεί να μας απομακρύνει από τον Θεό, ενώ αντίθετα η Εκκλησία μας προτρέπει στην αγιότητα του βίου. Το φαινόμενο της εκκοσμίκευσης και της απομακρύνσεως από τον Θεό δεν είναι καινοφανές, ανέκαθεν οι ισχυροί της Γης, είτε έτειναν ευήκοον ους προς τον λόγο του Θεού, είτε αδιαφορούσαν.
        » Σε αυτό όμως που επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας είναι ότι όλοι μας, ισχυροί και αδύναμοι, οφείλουμε να μεριμνούμε και να προσευχόμαστε στον Θεό για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον κόσμο, τη στήριξη και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και, όπως ορθώς διατυπώσατε, για την προστασία του κοινού μας οίκου, του πλανήτη γη, που είναι δώρο του Θεού προς όλους μας.
        » Όμως, η επιτυχία όλων των παραπάνω συσχετίζεται άμεσα με την αγάπη μας προς το Θεό. Τότε αποκτά άλλη δυναμική η προσπάθειά μας και βαθύτερο νόημα, αφού αποτελεί καρπό της πνευματικής μας ωριμότητας και συνειδήσεως, και του χρέους μας να είμαστε ταπεινοί, φιλάνθρωποι και ευγνώμονες προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό».
        Σε ό,τι αφορά την υποδειγματική συμπεριφορά των κατοίκων της Λαμπεντούζα στην Ιταλία προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, όπως και της Λέσβου και πολλών άλλων νησιών και περιοχών στην Ελλάδα, και το αν αυτό είναι το πραγματικό χριστιανικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουμε, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θέλησε να υπογραμμίσει:
        «Με την ερώτησή σας αυτή ενθυμούμεθα την προς Εβραίους Επιστολή του Αποστόλου Παύλου που αναφέρει μεταξύ άλλων Την φιλοξενίαν μη λησμονείτε* επειδή διά ταύτης τινές εφιλοξένησαν αγγέλους μη γνωρίζοντες (Εβραίους, κεφ. 13).
        » Η φιλοξενία αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα αγάπης προς τον συνάνθρωπο και τρόπο ζωής για όλους τους Χριστιανούς, κατά το ευαγγελικό ρήμα: ο δε αποκριθείς είπεν αγαπήσεις κυριον τον Θεόν σου εξ όλης καρδίας σου και εν όλη τη ψυχή σου και εν όλη τη ισχύι σου και εν όλη τη διανοία σου και τον πλησίον σου ως σεαυτόν (Λουκάς 10:27)».
        » Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα, της Λέσβου, αλλά και των υπολοίπων φιλοξένων νησιών και περιοχών της Μεσογείου, ανοίγουν τα σπίτια τους και την καρδιά τους στους αδελφούς μας και μιμούνται κατ΄αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα των Αγίων της Εκκλησίας μας.»

7 σχόλια :

 1. ''Φεύγετε ουν και υμείς αδελφοί, την προς τους ακοινωνήτους κοινωνίας και το μνημόσυνο των αμνημονεύτων. Ίδε εγώ Μάρκος ο αμαρτωλός λέγω υμίν, ότι ο μνημονεύων του πάππα ως ορθοδόξου αρχιερέως Ένοχος εστί πάτα των Λατίνων εκπληρώσαι μέχρι και αυτής της κουράς των γενείων, και ο λατινόφρονών μετά των Λατίνων κριθήσεται και ως παραβάτης πίστεως λογισθήσεται.''

  Μάρκος Εφέσου και πάσης ασίας του Ευγενικού patrologia greaca τόμος 160 st. 1097-1100
  ''Επιστολή κυρού Μάρκου του Εφέσου προς Θεοφάνην''

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΟ ΤΡΙΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΕΚΡΟΠΟΡΤΑ ΣΤΟ ΙΣΛΑΜ ΝΑ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τά έργα (αλλά καί οι λόγοι) του Βαρθολομαίου διαχρονικώς, αποδεικνύουν τό αντορθόδοξο αλλά καί ανθελληνικό πνεύμα που τόν διακρίνουν, αυτά είναι γνωστά. Αυτό που κατά τήν άποψή μου αναδεικνύεται μέσα από τά γεγονότα αυτά, είναι ο σκοτεινός ρόλος του Ιερωνύμου του Αλάλου.Είμαι βέβαιος ότι πίσω από αυτήν του τήν συμμετοχή σ' αυτό τό ανοσιούργημα, κρύβονται άνομα ανταλλάγματα εκ μέρους τής πολιτικής εξουσίας...
  Τό όνομα του Ιερωνύμου θά καταγραφή μέ μαύρα γράμματα στήν Εκκλησιαστική Ορθόδοξη Ιστορία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. «Τον Πάπα να καταράσθε, αυτός θα είναι η αιτία του κακού»
  (ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ)


  «Φεύγετε τούς Παπικούς ως φεύγει τις από όφεως
  και από προσώπου πυρός»
  (ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΚΟΣ ΕΥΓΕΝΙΚΟΣ)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εμείς θα μείνουμε με τους Αγίους μας. Όποιος δεν θέλει, σαν ξερό και σάπιο κλαδί θα ριφθεί έξω από την Άμπελο.

   Διαγραφή
  2. Εμείς θα μείνουμε με τους Αγίους μας. Όποιος δεν θέλει, σαν ξερό και σάπιο κλαδί θα ριφθεί έξω από την Άμπελο.

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com