Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

"Καταπέλτης η Βουλγαρική Εκκλησία: Εκτός από την Ορθοδοξία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες"


Στις 21 Απριλίου συνεδρίασε η η Αγία Σύνοδος της βουλγαρικής Εκκλησίας υπό την προεδρία της Αυτού Αγιότητος του πατριάρχη Νεόφυτου.
        Μεταξύ άλλων συζήτησε θέματα και έγγραφα που σχετίζονται με την επικείμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από τις 16 Ιουνίου έως τις 27.

        Η Αγία Σύνοδος εξέτασε την επιστολή του Μητροπολίτη Λόβετς Γαβριήλ, σε σχέση με το κείμενο "Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με το υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο", η οποία υποστηρίζεται και από τον Επίσκοπο Plovdiv Νικολάι, μαζί με  240 ιερείς από την επαρχία της Φιλιππούπολης.
         
        Μετά από μια ψηφοφορία για το θέμα της ανάγκης για αλλαγές στο συγκεκριμένο έγγραφο η Αγία Σύνοδος υιοθέτησε την ακόλουθη γνωμοδότηση:
        "Στην Ορθόδοξη Εκκλησία για την "ενότητα όλων"  είναι κατανοητό ότι εκείνοι που έχουν πέσει σε αίρεση ή σχίσμα, θα πρέπει πρώτα να επιστρέψουν στην Ορθόδοξη πίστη και να αποδείξουν την υπακοή στον Ιερούς Κανόνες και στη συνέχεια, μέσω της μετάνοιας, μπορούν να ονομάζονται Εκκλησία".
        Σχολιάζοντας δε τους διμερείς θεολογικούς διαλόγους σημειώνει:
        "Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία, η οποία είναι η μία και μόνη, ποτέ δεν έχασε την ενότητα στην πίστη και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος μεταξύ των Χριστιανών όπως θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του κόσμου, ο Κύριος έχει πει ότι " οι πύλες της κόλασης δεν θα υπερισχύσουν εναντίον της "(Mat.16: 18), αυτή η κοινωνία θα διαρκέσει για πάντα".
        Σε άλλο σημείο αναφέρει:
        "Εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και τα σχίσματα, και το να ονομάζονται οι τελευταίες "εκκλησίες" είναι θεολογικά, δογματικά και κανονικά εντελώς λάθος.
        Σε μια ακόμη παρατήρηση η βουλγαρικη΄εκκλησία αναφέρει σχολιάζοντας ένα απόσπασμα του συγκεκριμένου εγγράφου που λέει «κατά τη διεξαγωγή των θεολογικών διαλόγων κοινός στόχος όλων είναι η τελική αποκατάσταση της ενότητας της αληθινής πίστης και της αγάπης»:  Είναι εντελώς λάθος και απαράδεκτο, διότι πρέπει να διευκρινιστεί και να τονιστεί ότι η επιστροφή στην αληθινή πίστη των αιρετικών και σχισματικών σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με την ορθόδοξη εκκλησία.
        Κατόπιν κάνει αναφορά στην αποχώρηση της Βουλγαρικής Εκκλησίας από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών

3 σχόλια :

 1. Η ελληνική ορδοδοξία μέχρι στιγμής καθεύδει ή προσπαθεί να διαβρώνει την πίστη με τα κείμενα που επινοεί η υποστηρίζει. Σειρά έχει τώρα να δώσει εξετάσεις η εκκλησία της Ελλάδος με την επικείμενη σύναξη της ιεραρχίας για αποφάσεις επί των κειμένων της συνόδου της Κρήτης. Θα αποδείξει ότι είναι τοπική εκκλησία με πυγμή και ορθόδοξο φρόνημα ή ότι έχει το άλας της μωρανθεί; Η επικείμενη σύνοδος της Κρήτης θα πεί πάρα πολλά και για πάρα πολλούς και θα αποβεί εις πτώσιν και ανάστασιν και ατόμων αλλά και τοπικών εκκλησίών ανάλογα με την στάση τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακούει κανείς;;;;

  ΕΕΕΕ!!! Ακούει κανείς;;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ23 Απριλίου 2016 - 8:48 μ.μ.

  Πολύ ωραία αφού αυτά αποφάσισαν, στα οποία και εμείς συμφωνούμε, ας δηλώσουν με ξεκάθαρο τρόπο στην Μεγάλη Σύνοδο ότι διαφωνούν και δεν εγκρίνουν το κείμενο για τις σχέσεις με τους Αιρετικούς που λέει άλλα πράγματα. Ξεκάθαρες κουβέντες το ναι- ναι και το όχι -όχι, περιμένουμε να δούμε τις πράξεις στην Πανορθόδοξη, αλλιώς αν αυτά αποφάσισαν τώρα και εκεί δεχθούν το Αντορθόδοξο κείμενο με κάποιες πιθανές υποσημειώσεις που καταγράφεται απλά η γνώμη τους, τότε απλά δεν κάνουν τίποτε ουσιαστικό για την υπεράσπιση της Πίστεώς μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com