Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Β. Χαραλάμπους, ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Οι Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Φιλοθέου, Ζωγράφου και Γρηγορίου, δεν περίμεναν να συνέλθει η Αγιορείτικη Σύναξη, για να εκφράσουν τις θέσεις και επιφυλάξεις τους, για τη δημοσιευθείσα απόφαση της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ Γενεύης  (21-28 Ιανουαρίου 2016).   Η Ορθόδοξη έγνοια δεν χωρεί την υπομονή του κόσμου τούτου, αλλά την καλή ανυπομονησία εκείνη, που θα προλάβει τις οποιεσδήποτε εκκλησιολογικές και άλλες στρεβλώσεις.
 
Ιδιαιτέρως οι επιφυλάξεις και οι διαφωνίες που αφορούν το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον», της δημοσιευθείσας απόφασης της Συνάξεως των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, είχαν τις περισσότερες αναφορές, από τις εν λόγω Ιερές Μονές.
Παρενθετικά έχει σημασία να αναφέρω ότι γέροντας σε Αγιορείτικο Κελλί (δεν είναι πρέπον να αποκαλύψω το όνομά του), προ καιρού μου ανέφερε ότι υπήρχε  δισταγμός αρκετών Αγιορειτών να  δημοσιοποιήσουν τις θέσεις και επιφυλάξεις τους, αλλά δεν το έκαναν για σκοπούς ενότητας.  Η ενότητα όμως δεν εξασφαλίζεται με σιωπή σε τέτοια θέματα.
Δεν περίμεναν λοιπόν οι Ιερές Μονές Κουτλουμουσίου, Καρακάλλου, Ξηροποτάμου, Φιλοθέου, Ζωγράφου και Γρηγορίου, για να αρκεσθούν απλά σε μια ‘’σιωπηρή διαφωνία’’ στην Αγιορείτικη Σύναξη, σε περίπτωση που μη γένοιτο μειοψηφίσουν.  Γιατί αν τούτη η διαφωνία εκφραζόταν ‘’σιωπηρά’’ στην Αγιορείτικη Σύναξη, ποιο το κέρδος;   Και φυσικά αν αυτές οι Ιερές Μονές αρκούντο σε μια ‘’δημοκρατική’’ αποδοχή της πλειοψηφίας, σε περίπτωση που δεν θα έβρισκαν και άλλους μιμητές, ποιο το όφελος;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com