Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ


ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Εφόσον εκ των προτέρων οι πολιτικοί έχουν δεδομένη τη ψήφο των περισσοτέρων, ανεξαρτήτως πολιτικών και άλλων συμπεριφορών, ανώδυνα θα ψηφίζουν νομοσχέδια που αντίκεινται στην Εκκλησιαστική Παράδοση.  
Με τη απόφαση της Ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής για αποτέφρωση των νεκρών, αγνοήθηκε η Παράδοση της Εκκλησίας μας για ολόσωμη καύση νεκρών.  «Στήκετε, και κρατείτε τας παραδόσεις, ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι’ επιστολής ημών», (Β΄ Θεσσαλονικείς 2, 15-16).  Σαφέστατα παραβιάζουν την Παράδοση της Εκκλησίας μας με την απόφαση για αποτέφρωση των νεκρών.  
Αλλά όταν εκ των προτέρων γνωρίζουν ότι αβίαστα θα πάρουν τη ψήφο από τους περισσότερους, κανείς ενδοιασμός δεν υπάρχει σ’ αυτούς.  Θα πεί κανείς, μα αυτό το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα.  Συμφωνώ, αλλά αυτή η νοσηρότητα της δεδηλωμένης ψήφου εκ των προτέρων στην Κύπρο, ανεξαρτήτως πολιτικών αποφάσεων, είναι ιδίωμα των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς φυσικά να απενοχοποιούνται τα μικρότερα κόμματα.
Δυστυχώς τέτοιες συμπεριφορές δείχνουν ακόμα  και ιερωμένοι, με τη ακόμα πιο δυσσάρεστη συνέπεια, να επηρεάζουν και τον περίγυρό τους.  «Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι καλύτερος, όποιον αγαπά πιο πολύ τον Θεόν και την πατρίδα, αυτόν να ψηφίσετε» (Από το βιβλίο ‘’Μαρτυρίες προσκυνητών Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994  Α΄ Έκδοση).  Είναι όντως απαράδεκτο εκ των προτέρων να γνωρίζεις τόσο την  αντιεκκλησιαστική, όσο και την αντεθνική στάση κάποιων και να εμμένεις στη συνενοχή σου.  Οι φθηνές δικαιολογίες μόνο λύπη και απέχθεια προξενούν.  
Ενθυμούμαι στην Κύπρο που κάποιοι, μέχρι και την «μάχη της Τριπολιτσάς» επεστράτεψαν, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, ψηφίζοντας τον υποψήφιο της  Αριστεράς, που δήλωνε μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, ότι δεν πιστεύει στο Θεό  (με συνέπεια το πρώτο νομοσχέδιο που υποβλήθηκε ήταν για να γίνει προαιρεικό το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά ευτυχώς όλα τα υπόλοιπα κόμματα το «έκοψαν»).  (Ένα λάθος που πιστεύω θα το επαναλάβουν κάποιοι και στις εκλογές του επόμενου μήνα.  Δεν πιθανολογώ).
«Το να ενδιαφέρεται κανείς τώρα και να ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το έθνος μας είναι ομολογία, γιατί η Πολιτεία τα βάζει με τον θείο.  Ψηφίζει νόμους ενάντιους στο νόμο του Θεού.  Γι’ αυτό όσοι έχουν αντίληψη του κινδύνου πρέπει να εναντιώνονται στις τάσεις αυτές».  Ναι σίγουρα δεν υπεδείκνυε πολιτικά πρόσωπα προς ψήφιση, ούτε και συγκεκριμένο κόμμα, αλλά είναι σαφές ότι γνώριζε το αντιεκκλησιαστικό μένος κάποιων πολιτικών κομμάτων, αλλά και αυτών που περιθωροποιούσαν τα θέματα Πίστεως, και περί αυτών μιλούσε με πολύ πόνο.
Είναι πολύ λυπηρό ένας Χριστιανός από τη μια να ομολογεί ότι το πρώτιστο γι’ αυτόν  είναι η Πίστη και από την άλλη να γίνεται συνεργός και συνένοχος για την εκλογή κομμάτων με δεδηλωμένη αντιεκκλησιαστική πολιτική ή πολιτικές που περιθωροποιύν τα θέματα Πίστεως.  «Φαίνονται ποια είναι» για να χρησιμοποιήσουμε τη φράση του Αγίου Παϊσίου.  Η έγνοια για τα θέματα Πίστεως δεν αφήνει περιθώρια ποντιοπιλατικών αναλύσεων, για να  δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα. Ο κατήφορος αυτός φυσικά θα φέρει νομοσχέδια ενάντια στην Παράδοση της Εκκλησίας, όπως αυτό τώρα με την αποτέφρωση των νεκρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com