Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

ΒΟΥΛΗ: Οριστική η «έξωση» των μητροπολιτών από τα σχολεία την ώρα του μαθήματος

Αξίζει να σημειωθεί πως απαντώντας στην αναφορά του βουλευτή περί της συνταγματικής αναφοράς στην επικρατούσα θρησκεία, ο υπουργός σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να συζητηθεί εαν πρόκειται για διαπιστωτική αναφορά ή για κρατική θρησκεία.

«Αποκλείεται να εκχωρήσουμε αρμοδιότητες που το Σύνταγμα έχει εκχωρήσει στο σχολικό σύστημα» είπε ο υπουργός που τάχθηκε υπέρ του «κοσμικού και δημοκρατικού» σχολείου. Ναι στις επισκέψεις μητροπολιτών αλλά όχι την ώρα του μαθήματος.

Την κάθετη αντίρρηση του Υπουργείου Παιδείας στην παρουσία κληρικών στις σχολικές αίθουσες την ώρα του ωρολογίου προγράμματος επανέλαβε από του βήματος της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.
«Το κοσμικό, δημοκρατικό σχολείο της χώρας δεν είναι δυνατόν να δίνει βήμα μαθήματος, δηλαδή συνδιδασκαλίας, σε οποιονδήποτε τρίτο ο οποίος δεν είναι εκπαιδευτικός» είπε ο κ. Φίλης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που του κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μ. Βορίδης σχετικά με την απαγόρευση της παρουσίας του μητροπολίτη Μεσογαίας σε σχολείο της Θεσσαλονίκης.
«Το αξίωμα του καθενός δεν σημαίνει ότι του δίνει τη δυνατότητα να εισέρχεται και να κάνει μάθημα στο σχολείο. Το μάθημα είναι δουλειά του καθηγητή» τόνισε ο κ. Φίλης ο οποίος τόνισε πως το υπουργείο δίνει άδειες αλλά για εκδηλώσεις εκτός ωραρίου.
«Εκδηλώσεις πρέπει να γίνονται στα σχολεία εκτός διδακτικού χρόνου δεν πρόκειται να μετατραπούν τα σχολεία σε αγορά ομιλιών της μίας ή άλλης κατεύθυνσης» είπε χαρακτηριστικά.
«Έχετε στράτευση και είστε εμπαθής»
Ιδιαίτερα αυστηρός στους χαρακτηρισμούς του, ο κ. Βορίδης που έκανε λόγο για «γραμματείς και φαρισαίους» είπε στον υπουργό πως είναι στρατευμένος και εμπαθής απέναντι στην Εκκλησία.
Υπενθύμισε πως στη χώρα υπάρχει επικρατούσα θρησκεία και συνταγματική υποχρέωση για την καλλιέργεια θρησκευτικής συνειδήσεως. «Μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα η υποχρέωση του Υπουργείου στο οποίο προΐστασθε είναι να κάνει αυτά» είπε ο βουλευτής της Ν.Δ.
Ο υπουργός Παιδείας που ξεκαθάρισε πως τιμά τους κληρικούς εκπαιδευτικούς και δεν έχει κανένα ζήτημα μαζί τους από την στιγμή που διδάσκουν σύμφωνα με το πρόγραμμα του Υπουργείου.
Αξίζει να σημειωθεί πως απαντώντας στην αναφορά του βουλευτή περί της συνταγματικής αναφοράς στην επικρατούσα θρησκεία, ο υπουργός σημείωσε πως στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να συζητηθεί εαν πρόκειται για διαπιστωτική αναφορά ή για κρατική θρησκεία.

1 σχόλιο :

  1. Δυό γάϊδαροι μαλώνανε σέ ξένο αχυρώνα! Καλά ο Φίλης, αλλά τώρα νά το παίζη καί φιλόχριστος ο Βορίδης πάει πολύ...Ουαί ημίν υποκριταί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com