Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Αυτά είναι τα «αντίμετρα» της Εκκλησίας για το σύμφωνο συμβίωσης!

Τα 5 «αντίμετρα» της Εκκλησίας για το σύμφωνο συμβίωσης!

Τα δικά της μέτρα λαμβάνει η Εκκλησία, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης. Με εγκύκλιο σημείωμά της η Ιερά Σύνοδος, ενημερώνει τις Ιερές Μητροπόλεις για τις προτάσεις της επιτροπής «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων». Η επιτροπή προτείνει στους Μητροπολίτες να εφαρμόσουν πέντε «μέτρα» για καθημερινές εκκλησιαστικές ενέργειες, σε περίπτωση που υπάρχει ανάμειξη ανθρώπων που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Τα πέντε μέτρα που προτείνεται να εφαρμόσουν οι Μητροπόλεις είναι:

1. Η μητρόπολη δεν θα εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, για να γνωρίζουν αν το ζεύγος παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.
2. Αν ζητήσουν να παντρευτούν άτομα που στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε – εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο – ο Μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.
3. Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.
4. Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του.
5. Ανάδοχοι ή παράνυμφοι δεν μπορούν να γίνονται όχι μόνο πια όσοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.
Η επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, προτείνει τα παραπάνω μέτρα να εγκριθούν από την επόμενη σύνοδο της Ιεραρχίας ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο να εφαρμοστούν άμεσα από τις Ιερές Μητροπόλεις.

2 σχόλια :

 1. Προσοχή τα........ωα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. "Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ’ οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του."


  Άρα θα υπογράφουν σύμφωνο συμβίωσης, μετά θα υιοθετούν και παιδί και μετά θα το βαπτίζει η εκκλησία (πουθενά λόγος για γάμο στο ζευγάρι! ή για μετάνοια για το σύμφωνο).

  Μήπως αυτό θα ισχύσει και όταν αποκτήσουν ομοφυλόφιλοι το δικαίωμα να υιοθετούν και αυτοί παιδιά μέσω του συμφώνου συμβίωσης; Θα βαπτίζει μελλοντικά η εκκλησία τα υιοθετημένα παιδιά των ομοφυλόφιλων;

  Σιγά τα "Αντίμετρα" ...!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com