Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ απαντά στις κακόβουλες επιθέσεις

Στη στοχευμένη επίθεση που δέχεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με διοικητικές και εκπαιδευτικές αποφάσεις του απαντά το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με ένα κείμενο- παρέμβαση που προέκυψε από σχετική συζήτηση σε συνεδρίαση του Τμήματος Θεολογίας, το Τμήμα θέλει να δώσει μια ηχηρή απάντηση στην «κακόβουλη και άδικη πολεμική» που εκτοξεύεται εναντίον του εδώ και αρκετούς μήνες.
Η επίθεση που δέχεται το Τμήμα Θεολογίας δεν αφορά μόνο στην νεοϊδρυθείσα κατεύθυνση ισλαμικών σπουδών αλλά, όπως αναφέρεται στο κείμενο της παρέμβασης,  έχει να κάνει με διάφορες αποφάσεις που λαμβάνει το Τμήμα και επιχειρεί να βλάψει το κύρος του.
Ακολουθεί αυτούσιο ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ
Το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το διδακτικό προσωπικό του δέχονται τον τελευταίο καιρό στοχευμένη και αδικαιολόγητη επίθεση, η οποία σχετίζεται με διοικητικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου αποφάσεις. Η επίθεση αυτή, η οποία ξεπερνά την εποικοδομητική κριτική και με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς στρέφεται ουσιαστικά κατά του ακαδημαϊκού χαρακτήρα και του κύρους των θεολογικών σπουδών που παρέχονται από ένα δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Το Τμήμα μας, ως ζωντανό και αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, προσπαθεί να επιτύχει τη δημιουργική σύνθεση παράδοσης και ανανέωσης στην Ορθόδοξη Θεολογία, με βάση την κειμενική και μνημειακή της κληρονομιά, και παράλληλα να προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στο επιστημονικό πεδίο της θρησκείας και του πολιτισμού, σύμφωνα με τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες για πανεπιστημιακά ιδρύματα σταθερές.
Η Ελληνική Πολιτεία, ως αρμόδια για την θρησκευτική εκπαίδευση όλων ανεξαρτήτως των πολιτών της, εμπιστεύθηκε τη λειτουργία κατεύθυνσης προγράμματος Mουσουλμανικών σπουδών στο Τμήμα μας, διότι αυτό διαθέτει εμπειρία, εξειδικευμένο προσωπικό, πληροί τα απαραίτητα ποιοτικά ακαδημαϊκά κριτήρια και γι΄ αυτό είναι σε θέση να αναλάβει οποιοδήποτε ερευνητικό και διδακτικό έργο κριθεί σκόπιμο με επιστημονικά κριτήρια.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, εκτός των αμιγώς επιστημονικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων είναι προφανής και η κοινωνική και διαπολιτισμική αναγκαιότητα για τη θεραπεία του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα αφενός σε όσους Mουσουλμάνους συμπολίτες μας το επιθυμούν να σπουδάσουν σε ακαδημαϊκό επίπεδο τη θρησκεία τους στην κοινή μας πατρίδα, και αφετέρου σε οποιονδήποτε άλλο να γνωρίσει το Ισλάμ, γεγονός που θα προαγάγει τον ιδιαίτερα χρήσιμο σήμερα διαπολιτισμικό διάλογο.
Η φυσιογνωμία, η ταυτότητα και το έργο του Τμήματός μας διαμορφώνεται, διαφυλάσσεται και αξιολογείται επαρκώς από το προσωπικό του και τους αρμόδιους ακαδημαϊκούς φορείς. Το Τμήμα μας δεν απειλείται από τη θρησκευτική ετερότητα ούτε υφίσταται λόγος παρεμβάσεων από αυτόκλητους τιμητές και αξιολογητές της ορθοδοξίας και της ορθοπραξίας των ακαδημαϊκών θεολόγων.
Σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία, όπως η σημερινή, είναι απαραίτητη η αυτοσυγκράτηση, η ψύχραιμη ανάγνωση των γεγονότων και προπάντων η αποφυγή οποιασδήποτε ενέργειας που θα μπορούσε να υπονομεύσει το κύρος των θεολογικών σπουδών στο δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο, να τραυματίσει την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος και κατ’ επέκταση να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις.

11 σχόλια :

 1. "...προσπαθεί να επιτύχει τη δημιουργική σύνθεση παράδοσης και ανανέωσης στην Ορθόδοξη Θεολογία..."
  Τό πίπτειν ανθρώπινον, τό εμμένειν σατανικόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γιατί δεν αντέχουν στην κριτική; Τι είδους ακαδημαϊκή ελευθερία είναι αυτή που προτείνουν; Δεν θα πρέπει να εκφέρει κανείς αντίθετη γνώμη σε όσα πράττουν; Μήπως υιοθετούν και οι καθηγητές που συνέταξαν το κείμενο την άποψη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως 'έχουν γνώσιν οι φύλακες';Αφήστε μας δηλαδή να κάνουμε ότι θέλουμε και εσείς αρκεστείτε στον εφησυχασμό που σας παρέχουμε; Ωραίες απόψεις, η αυθαιρεσία δίνει την σκυτάλη τώρα στον αυταρχισμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για το προσκυνητάρι ... κατάπιαν την γλώσσα τους;
  Τελικά ποιος εκ της διοίκησης αποφασίζει στην Θεολογική και σε πόσο χρόνο λαμβάνει την απόφαση να καταχωνιαστεί ξανά το προσκυνητάρι στον 4ο όροφο;;
  Έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη οι φοιτητές;;

  Μπορεί στην σύγχρονη ιστορία οι "αριστεροί" να παριστάνουν τους δημοκράτες (όσο είναι μειοψηφία), αλλά όταν καταλαμβάνουν την εξουσία, γίνονται οι σκληρότεροι δικτάτορες.

  ΥΓ. Θα ταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε πόσοι και ποιοι καθηγητές της θεολογικής θέλουν να "αξιοποιήσουν" τα παιδιά τους στο υπό ίδρυση τμήμα ισλαμικών σπουδών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Γιατι δεν μα λενε οι της θεολογικης οτι μονο ενα τμημα αποδεχθηκε με 20 περιπου καθηγητες τις Ισλαμικες Σπουδες!Οι υπολοιποι περιπου 70 καθηγητες απο τα υπολοιπα τμηματα της ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ειπαν ΟΧΙ
  Οποτε η αποφαση ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και θα ερθει στιγμη που θα λογοδοτήσει και η ΝΕΟΤΑΞΙΚΗ πρυτανεια που αποδεχθηκε αποφαση για νεο τμημα διχως την συμφωνη αποφαση των υπολοιπων τμηματων καθως και το Αυγο του φιδιου στην Αθηνα στο υπουργειο οπου εκανε ελεγχο νομιμοτητας,εδω γελαμε.
  Οι μουσουλμανοι της Θρακης ειναι Ελληνες πολιτες παρολο που οι ιδιοι διατεινονται οτι ειναι Τουρκοι.Μπορουν να εχουν σχολη παναπιστημιακου επιπεδου σε ανεξαρτητο απο το πανεπιστημιο μας χωρο και οργανωση.Ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου
  Και μια συμβουλη για τους παρανομους συνομωτες.Οταν και οι πετρες φωναζουν τα σχεδια τους δεν θα πανε μακριά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Β. Νικόπουλος (πρώην Πρόεδρος Ἀρείου Πάγου): "Ἡ ψῆφος τῶν 23 καθηγητῶν εἶναι ἀντεθνική, ἀντιχριστιανική, ἀντισυνταγματική, ἀντιθεολογικὴ καὶ ἀντικαθηγητικὴ"
  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ
  "Τὸ Ἑλληνικὸ Σύνταγμα δὲν ἐπιτρέπει τὴν ἵδρυση Τμήματος Μουσουλμανικῶν Σπουδῶν"
  Τὸ Ρωμαίικο Ὁδοιπορικὸ εἶχε τὴν τιμὴ νὰ συναντηθεῖ καὶ νὰ συνομιλήσει μὲ τὸν πρώην πρόεδρο τοῦ Ἀρείου Πάγου κ. Βασίλειο Νικόπουλο. Στὴν συνέντευξη πού θὰ παρακολουθήσετε ὁ κ. Νικόπουλος ἀναπτύσσει ἀπὸ νομικὴ σκοπιὰ τὸ ζήτημα τῆς ἵδρυσης τοῦ Τμήματος Ἰσλαμικῶν Σπουδῶν στὴν Θεολογικὴ Σχολὴ τοῦ ΑΠΘ καὶ ἀπαντᾶ μὲ ἀκλόνητα ἐπιχειρήματα στοὺς ὑποστηρικτὲς τοῦ ἀντεθνικοῦ καὶ ἀντιχριστιανικοῦ ἐγχειρήματος.
  http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2014/04/23.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τα περι διαπολιτισμικης παιδειας ειναι ΑΗΔΙΕΣ και ΝΕΟΤΑΞΙΚΕΣ φανφαρες που αντικεινται στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΑΣ και στοχο εχουν την διαλυση του Εθνους των Ελληνων και της ορθοδοξης θρησκειας μας.
  «εἰς τὸ ὄνομα τῆς Ἁγίας καὶ Ὁμοουσίου καὶ Ἀδιαιρέτου Τριάδος»!
  ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 του συνταγματος λεει

  2. H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΖΕΙ ΤΟ ΙΣΛΑΜ?ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ?
  ΕΙΣΤΕ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανανέωση στην Ορθόδοξη Θεολογία...!!!κοινωνική και διαπολιτισμική αναγκαιότητα,διαπολιτισμικος διάλογος,σπουδή της θρησκείας τους στην κοινή μας πατρίδα...!!!και ακόμη αναρρωτιούνται ΜΑ ΓΙΑΤΙ..?θα φανεί στο μέλλον το ΕΠΕΙΔΗ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι Ισλαμικες Σπουδές αντιβαινουν στο ιδρυτικο κειμενο της ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ .Οπότε οι αιματηρές σπουδες ειναι ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 22 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2016
  ΣΟΚ: Ανακοινώθηκε η ανέγερση ακόμα 11 μουσουλμανικών πόλεων από την κυβέρνηση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ο διάβολος λύσσαξε. Κρατάτε γερά αδέρφια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com