Σάββατο, 30 Απριλίου 2016

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΣ, ΕΞΑΡΧΙΚΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΟΣ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚOΣ (ΡΟΤΟΝΤΑ)

Σύντομη θεώρηση του Ιστορικού
Η λεγόμενη Ροτόντα, για περίπου 100 χρόνια, ενδεχομένως λειτούργησε ως ειδωλολατρικός ναός. Για περισσότερα από 1250 χρόνια λειτούργησε ως Χριστιανικός ναός. Για 322 χρόνια λειτούργησε ως μουσουλμανικό τέμενος, κατόπιν της βίαιης μετατροπής του σε τούτο από τους Οθωμανούς δυνάστες. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από την Οθωμανική κυριαρχία και μέχρι τον σεισμό του 1978 λειτούργησε διαρκώς ως Ορθόδοξος ναός, παρά τις κατά καιρούς αυθαίρετες παρενοχλήσεις της λειτουργικής του χρήσης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Από την περάτωση των εργασιών στατικής στερέωσής του το 1994 και μέχρι σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία παρακωλύει αυθαίρετα τη διαρκή Ορθόδοξη λειτουργική χρήση του εν λόγω Ναού.

www.markoseugenikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com