Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος: Αποδυναμωμένη η Ρ/καθολική Εκκλησία. Εμείς οι Ορθόδοξοι να τους βοηθήσουμε


                                                                        
        "Στο σύνολο των ορθοδόξων λαών της Ανατολής παραμένει μια μεγάλη δέσμευση να βοηθήσουν τους αδελφούς στη Δύση" ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του για το Ορθόδοξο Πάσχα ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος στη ρωσική τηλεόραση Media Center Cargrad "Russia ekpsres".
                                                
        Σημείωσε για το Άγιο Φως το οποίο έφτασε στη χώρα του με ρωσικά μεσα, πως είναι πάνω απ 'όλα ένα δώρο του Θεού και το θαύμα που σχετίζεται με την Ανάσταση του Χριστού και επιβεβαιώνει την αλήθεια της Αναστάσεως του Χριστού. Έχει μια συμβολική σημασία για το σύνολο των χριστιανών ορθοδόξων, επειδή είναι το φως από τον τάφο του Κυρίου, το φως που φωτίζει και αγιάζει, το φως που φωτίζει το δρόμο μας προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.
        Για τις σχέσεις Σερβίας-Ρωσίας είπε: " Ποια είναι η ουσία της Ορθοδόξου ενότητάς μας; Η Ανάσταση του Χριστού εορτάζεται από όλους του εκπροσώπους των χριστιανικών εθνών με τη διαφορά ότι εμείς και οι Ρώσοι, η Ιερουσαλήμ και η Σβέτα Γκόρα (μτφρ Ιερό Βουνό) γιορτάζουμε με το παλιό Γρηγοριανό ημερολόγιο, εν αντιθέσει με τους Έλληνες που έχουν αποδεχθεί το νέο ημερολόγιο, αλλά γιορτάζουν το Πάσχα μαζί με εμάς, το οποίο είναι ένα σημάδι της ενότητάς μας. Με τους  Ρώσους πέρα από την πίστη μας έχουμε και τη γλώσσα που μας ενώνει. Αν και δεν είναι ακριβώς το ίδιο, καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Κατανοούμε τους Ρώσους χωρίς μετάφραση και οι Ρώσοι μας καταλαβαίνουν χωρίς μετάφραση, και αυτό είναι μια μαρτυρία ότι είμαστε κοντά ο ένας στον άλλο.  Οι Ρώσοι είναι ένας λαός με τους οποίους ποτέ δεν είχα πρόβλημα, εκτός από ένα σύντομο χρονικό διάστημα στην εποχή της αθεΐας. Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να διατηρήσουμε και να καλλιεργουμε την ενότητα, έχοντας κατά νου ότι οι Ρώσοι δεν έχουν προκαλέσει ζημιά. Σε αντίθεση με τους άλλους, τους οποίους σε αυτή την περίπτωση δεν θέλω να αναφέρω. Η Ευρώπη χάνει την ηθική, χάνει συγκεκριμένα στοιχεία, που έχουν να κάνουν με τις χριστιανικές αξίες".
        Σχολίσαε ακόμη πως στην Ευρώπη διαδραματίζεται ένας αποχριστιανισμός και τόνισε πως "εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι δεν ξέρω  ποια θα είναι η θέση της. Η Ευρώπη απειλείται σοβαρά, και, δυστυχώς, αισθάνονται τις συνέπειες αυτής της απειλής και σε όλον τον κόσμο όπως εμείς. Εχει αποδυναμωθεί και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που κάποτε ήταν ένας σημαντικός παράγοντας μιας και τόσοι πολλοί εκπρόσωποι του Βατικανού και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αισθάνθηκαν μια μεγάλη ανάγκη για κοινωνία μαζί μας. Η Ευρώπη χρησιμοποιείται για να είναι ο κομιστής των χριστιανικών ιδεών. Η παρουσία του Χριστιανισμού στην Ευρώπη παρουσιάζεται σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δυστυχώς, σήμερα, αυτό δε συμβαίνει"
        Ιδιαίτερα σημαντικά όσα είπε για τις σχέσεις Ορθοδόξων & Ρ/καθολικών: "Στο σύνολο των ορθοδόξων λαών της Ανατολής παραμένει μια μεγάλη δέσμευση να βοηθήσουν τους αδελφούς στη Δύση. Σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες για βοήθεια, αν οι ίδιοι αισθάνονται την ανάγκη αυτής της βοήθειας και, ως εκ τούτου αυτό σήμερα φαίνεται εκ μέρους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ιδίως αυτό που κάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης με την επαφή με το Βατικανό, αλλά και τι έγινε πρόσφατα στη συνάντηση του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου με τον Πάπα της Ρώμης έχει μεγάλη σημασία και προς αυτή την κατεύθυνση, και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να συνεχιστεί"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com