Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Πρώτη συνεδρία της έκτακτης συγκλήσεως της Ιεραρχίας. ΑΚΑΝΘΩΔΕΣ το θέμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 24 Μαΐου 2016, στην πρώτη Συνεδρία της εκτάκτου Συγκλήσεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.
Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, ετελέσθη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των σύμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου και Σύρου κ. Δωροθέου, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.
Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, κ. Ιερόθεο, Σύρου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση. Κάνοντας αναφορά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Εκκλησίας, η οποία θα συγκληθεί από 17 έως και 26 Ιουνίου ε.έ. στην Κρήτη, επισήμανε ότι «καλούμεθα να διακονήσουμε ένα μεγάλο ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός, που προϋποθέτει και απαιτεί τον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, την ανιδιοτελή φωνή μας και την θυσιαστική μαρτυρία μας». Καλώντας τους Σεβασμιωτάτους να προσευχηθούν δυνατά ούτως ώστε το μήνυμά τους να ενώσει, να φωτίσει και να ενδυναμώσει τον πιστό λαό μας που προσδοκά σήμερα τα πορίσματα και τις αποφάσεις τους, είπε ότι για δύο ημέρες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν διεξοδικά όλες τις παραμέτρους της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Συνεχίζοντας ο Μακαριώτατος τόνισε περί του θέματος: «Θα σας παρακαλούσα να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμην των πλειόνων. Έχουμε χρέος να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, προς διευκόλυνση της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής γραμματείας αλλά και προς αποσαφήνισιν κάθε σκιάς, αμφιβολίας και απορίας».
Περαίνοντας ο Μακαριώτατος την προσφώνησή του ανέφερε: «Η Σύνοδος της Κρήτης είναι ένα ιστορικό και συνάμα καθοριστικό εκκλησιαστικό γεγονός. Η οικουμένη περιμένει από εμάς την μαρτυρία της ενότητάς μας. Το κοινόν ποτήριον, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας, θα είναι αυτό που πάντοτε θα μας ενώνει ή θα μας χωρίζει. Δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε δογματικά θέματα. Η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ιεραποστολική μαρτυρία Της, για την σύγχρονη τοποθέτησή Της στα προβλήματα της εποχής μας καθώς και για την συνέχιση του αγιαστικού έργου Της για την σωτηρία όλων ημών. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο.
Ας αφήσουμε την χάρι του Θεού να καλύψει τα δικά μας κενά, τα οποία θα είναι πολλά. Ας είναι μεγάλη και δυνατή η προσευχή μας, η πίστη μας, η εμπιστοσύνη μας στον φωτισμό του Αγίου Πνεύματος που πάνω από δύο χιλιετίες καθοδηγεί, παρά τις αμαρτίες μας, το έργο της Εκκλησίας του Χριστού. Οι εποχές που ζούμε προσφέρονται όσο ποτέ για εγωισμούς και φιλοδοξίες. Ας μην το επιτρέψουμε και ας γίνει κεντρική προσευχή μας ο Λόγος του Αρχαγγέλου, στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου!»
Ακολούθως, σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη, ανέγνωσε την εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, με θέμα: «Ενημέρωσις επί των παρατηρήσεων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, αφορωσών εις τα κείμενα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». Ο Σεβασμιώτατος έκανε αρχικά εκτενή αναφορά στην προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και στις ειδικώτερες ενέργειες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την υλοποίηση των αναγκαίων αποφάσεών της προς προετοιμασίαν της συμμετοχής της Εκκλησίας της Ελλάδος στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Κατόπιν αναφέρθηκε στα θέματα της σημερινής Ιεραρχίας, τα οποία είναι οι προς ψήφισιν προτάσεις της ΔΙΣ και ο τρόπος της ψηφοφορίας.
Μετά το διάλειμμα διεξήχθη εκτενής συζήτηση επί της Εισηγήσεως.
Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου ε.έ.
Η Επιτροπή Τύπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

5 σχόλια :

 1. Μακαριώτατε, με όλο το σεβασμό, αντιλαμβάνεστε τί ακριβώς δηλώνεται από τη θέση που σας έδωσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός; Σας έδωσε θέση ορθοδόξου αρχιερέως για να Τον υπηρετείτε όπως οι άγιοι Απόστολοι και εσείς υπηρετείτε τον πάπα; Το Άγιο Πνεύμα ευχόμεθα να σας φωτίσει όλους, να δείτε πραγματικά πού οδηγείτε την Εκκλησία.
  Αλλιώς με αυτό το κοσμικότατο και φιλοπαπικό σκεπτικό σας αυτή δεν θα είναι ούτε αγία, ούτε μεγάλη, ούτε πανορθόδοξη Σύνοδος. Ο Αρχηγός των Ασωμάτων να μας φυλάγει από την παναίρεση του Οικουμενισμού και από τον αιρεσιάρχη πάπα. Αυτά που μας διδάσκουν οι Άγιοι να διδάσκετε, όχι άλλα, ξένα προς την πίστη μας.
  Τάσος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΟΣ

  Στα δογματικά θέματα δεν κρατεί η «γνώμη των πλειόνων».
  Ούτε ανάγουμε σε δόγμα το «σεβασμό σέ κάθε διαφορετική άποψη».

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο σεβασμός σε κάθε διαφορετικη άποψη δεν σημαίνει ότι την αποδέχεται ό άλλος,έτερον εκάτερον!! Τουλάχιστον, σε σχέση με την εποχή Χριστόδουλου που κυριαρχούσε ό αυταρχισμός,τώρα οι αρχιερείς νιώθουν πιό ελεύθεροι. Ας ζούσε ό Χριστόδουλος και θα σου έλεγα εγώ αν θα τολμούσαν να φέρουν αντίρρηση στην Μεγάλη Σύνοδο!!

   Διαγραφή
 3. Μακάρι να μην γίνει ποτέ αυτή η Σύνοδος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η δηλωση του Αρχιεπισκοπου οτι "δεν υπαρχει χωρος για διαπραγματευσεις σε δογματικα θεματα, η Εκκλησια ειναι μια, αγια, καθολικη και αποστολικη", διαλυει καθε αμφιβολια, για την σταση που θα κρατησει η αντιπροσωπεια της Εκκλησιας της Ελλαδος στην Πανορθοδοξη Συνοδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com