Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Μετά των αναστασίμων εορτίων προσρήσεων και ευχών εν Χριστώ αναστάντι


Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου

Πρ. Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Πειραιώς

Σεβαστοί Πατέρες, αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,
"Αναστάσεως ημέρα λαμπρυνθώμεν λαοί, Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γής προς ουρανόν Χριστός ο Θεός ημάς διεβίβασεν..."

Η ανάσταση του Χριστού είναι το κυρίαρχο, το κεντρικότερο, το κατ’ εξοχήν γεγονός της ενσάρκου Θείας Οικονομίας. Είναι το γεγονός, που διαφοροποιεί τον Χριστιανισμό από κάθε άλλη θρησκεία. Είναι το γεγονός, πάνω στο οποίο θεμελιώνεται και στηρίζεται όλο το οικοδόμημα της πίστεως. «Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, κενόν άρα το κήρυγμα ημών, κενή δε και η πίστις υμών…Ει δε Χριστός ουκ εγήγερται, ματαία η πίστις υμών» (Α΄ Κορ.15,14,17), βεβαιώνει ο μέγας  Παύλος. Χωρίς την ανάσταση όλο το χριστιανικό οικοδόμημα καταρρέει και μεταβάλλεται σε μιά ιδεολογία, σε ένα ανθρώπινο φιλοσοφικό κατασκεύασμα, ανίκανο να σώσει, να λυτρώσει τον άνθρωπο από τον θάνατον, ο οποίος είναι κατά τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς «η μόνη πικρία της ζωής, η μόνη πικρία της υπάρξεως. Εξ αυτού προέρχεται και όλη η τραγικότητα της ζωής».
Ο σκοπός της αναστάσεως δεν ήταν απλώς για να καταδειχθεί η Θεία φύσις του Αναστάντος, ο οποίος με την δύναμη της Θεότητός του συντρίβει τον θάνατον. Ο Χριστός ανεστήθη δια τον εκπεσόντα εις την φθοράν και εις τον θάνατον κατολισθήσαντα άνθρωπον. Ανεστήθη ίνα "ημάς διαβιβάσει εκ θανάτου προς ζωήν και εκ γής προς ουρανόν".
Μετά των  αναστασίμων εορτίων προσρήσεων και ευχών εν Χριστώ αναστάντι,  
Ελάχιστος εν Χριστώ αδελφός
Αρχ. Παύλος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com