Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Κανονικά στην Κρήτη η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος ξεκαθαρίζει ο Βαρθολομαίος

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν «απορία και έκπληξη» για τη στάση Εκκλησιών που έχουν προκαλέσει αοριστία ως προς την συμμετοχή τους...

        Αυτό ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία που έκανε, με αφορμή την ονομαστική του εορτή, σχετικά με την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κι αυτό, με δεδομένη την αοριστία που υπάρχει ως προς τη συμμετοχή Εκκλησιών όπως αυτές της Ρωσίας, της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας και του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
        Τονίζουν ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 20-25 Ιουνίου στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στα Χανιά.
        Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκφράζουν «απορία και έκπληξη» για τη στάση των Εκκλησιών που έχουν προκαλέσει την αοριστία αυτή. Πρέπει να σημειωθεί όμως μια αλλαγή που διαφαίνεται στη στάση τουλάχιστον της Εκκλησίας της Σερβίας, πράγμα που σε συνδυασμό με την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες αλλαγές.
        Ως προς την Εκκλησία Σερβίας ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, σε χθεσινό ευχετήριο μήνυμά του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την ονομαστική του γιορτή, ανέφερε πως η Εκκλησία της Σερβίας «θα συμβάλει προς την θετική πλευράν εις το έργον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου εν Κρήτη». Το μήνυμα αυτό διαφοροποιεί τα πράγματα σε σχέση με το προηγούμενο μήνυμα της Εκκλησίας της Σερβίας προς το Φανάρι, με το οποίο αφηνόταν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει Σερβική συμμετοχή στην Κρήτη.
        Ωστόσο, στο δεύτερο μήνυμα δεν αναφέρεται ρητά ότι θα μετάσχει στη Σύνοδο η Εκκλησία της Σερβίας, ούτε υπάρχει και κάποιο άλλο μήνυμα ή πληροφορία που να έχει φτάσει επισήμως στο Φανάρι για το αν θα προσέλθουν τελικά οι Σέρβοι στην Κρήτη.
        Σημειώνεται ότι την ίδια στάση, με άλλα λόγια την αλλαγή στάσης, είχε επιδείξει η Εκκλησία της Σερβίας και τον περασμένο Ιανουάριο για το θέμα της συμμετοχής της στη Σύναξη των Προκαθημένων στη Γενεύη. Αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν θα μετάσχει, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσική Εκκλησία ζητούσε να μην πραγματοποιηθεί η Σύναξη στην Κωνσταντινούπολη για λόγους ασφάλειας. Τελικά το Φανάρι αποφάσισε να γίνει στη Γενεύη η Σύναξη, στην οποία τελικά μετείχε η Εκκλησία της Σερβίας.
        Η ίδια αοριστία ισχύει και για την Εκκλησία Γεωργίας, η οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές μόνο πληροφορίες που επικαλούνται συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Γεωργίας, δεν θα μετάσχει στη Σύνοδο. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία Γεωργίας δεν έχει δηλώσει προς το Φανάρι αν θα μετάσχει ή όχι. Πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών, το συμπέρασμα της μη συμμετοχής των Γεωργιανών, προκύπτει κι από το γεγονός ότι δεν υπάρχει εκπρόσωπος της Εκκλησίας αυτής στις εργασίες της Ειδικής Επιτροπής που βρίσκεται ήδη στην Κρήτη και προετοιμάζει το Μήνυμα της Συνόδου.
        Η μόνη Εκκλησία που έχει δηλώσει στο Φανάρι ότι δεν θα μετάσχει, είναι αυτή της Βουλγαρίας.
        Υπό την επιρροή της Εκκλησίας της Ρωσίας βρίσκονται οι Εκκλησίες της Σερβίας, της Γεωργίας και της Βουλγαρίας, αλλά κατά κάποιο τρόπο και το Πατριαρχείο Αντιόχειας, το οποίο δήλωσε πως δεν θα μετάσχει αν προηγουμένως δεν λυθεί η διαφορά που έχει με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ.
        Η όλη αοριστία φαίνεται ότι είναι συνάρτηση των επιθυμιών της Εκκλησίας της Ρωσίας. Αρχικά η Μόσχα είχε δηλώσει στο Φανάρι ότι θα προσέλθει στην Κρήτη. Στη συνέχεια όμως δήλωσε πως πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή, έτσι ώστε να συνεχιστεί η προετοιμασία της μεγάλης Συνόδου. Δήλωση στην οποία απάντησε το Φανάρι και περιμένει απάντηση. Η απάντηση αυτή, αλλά και η λύση του όλου γρίφου αναμένεται να προκύψει κατά την έκτακτη σύνοδο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα.

3 σχόλια :

 1. Η ΜΑΣΩΩΝΙΚΗ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ.Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΛΑΧΑΝΟ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την αποφυγή της συμμετοχής στην ψευδοσύνοδο της Κρήτης ενίων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκπροσωπούν συνολικά μεγάλο τμήμα του Ορθοδόξου ποιμνίου παγκοσμίως (ειδικά η Εκκλησία της Ρωσίας), καθίσταται φανερό ότι η εγγενώς προβληματική αυτή "σύνοδος", που εμπεριέχει τα σπέρματα της αυτοδιαλύσεως και αυτοακυρώσεώς της, θα πρέπει να ματαιωθεί πάραυτα.
  Πρόκειται για μία "παρωδία συνόδου", όχι μόνο λόγω της προβληματικότητας των προσυνοδικών κειμένων και της κραυγαλέας αντικανονικότητός της, την οποία με σοφιστείες επιχειρούν να δικαιολογήσουν κάποιοι φιλοπατριαρχικοί κάλαμοι, αλλά και λόγω των προσφάτων εξελίξεων που σχετίζονται με την επιλογή της μη συμμετοχής στις εργασίες της ικανού αριθμού τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και η οποία αποτελεί βάσιμο λόγο ακυρώσεως της διεξαγωγής της καθώς και ελλείψεως εγκυρότητος των τυχόν υπ αυτής ληφθησομένων αποφάσεων.
  Καλούνται όσοι κορυφαίοι εκκλησιαστικοί παράγοντες, Φαναριώτες ως επί το πλείστον, εμμένουν στη σύγκλησή της, αγνοώντας τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, να αναλογισθούν τις ευθύνες τους το ταχύτερο δυνατό και να ανακρούσουν πρύμνα. Το αυτό ισχύει και για τις ηγεσίες κάποιων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών που με τις τελευταίες ατυχείς παρεμβάσεις τους υπέρ της συγκλήσεως της συνόδου συνετέλεσαν στη μεγέθυνση του προβλήματος.
  Αποτελεί έγκλημα να ξοδευθούν τόσα χρήματα, (δεν επιτρέπεται να αγνοούμε και αυτήν την παράμετρο του όλου θέματος), για τη σύγκληση και διεξαγωγή μίας τόσο μα τόσο προβληματικής, μειωτικής του κύρους της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, σφόδρα αντικανονικής, διχαστικής του Ορθοδόξου κόσμου, μειοδοτικής από πλευράς Ορθοδόξου Πίστεως και καταλυτικής από πλευράς του Ορθοδόξου Ήθους "συνόδου"!
  Λ.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ντροπή σου Βαρθολομαίε, μας πρόδωσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com