Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Με το θέμα της νηστείας ασχολήθηκε η Αγία Σύνοδος

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απογευματινή συνεδρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η οποία συνεδριάζει για 3η ημέρα στο Κολυμπάρι της Κρήτης.
Πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι η Αγία Σύνοδος ασχολήθηκε με το θέμα της νηστείας.

Οι Προκαθήμενοι και οι Ιεράρχες μίλησαν για το γεγονός ότι τα πράγματα σε μη προνομιούχες χώρες οι οποίες έχουν έλλειψη τροφών η ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όπως π.χ. Αφρική και βόρειες χώρες, θα πρέπει εκεί οι Τοπικές Εκκλησίες να ρυθμίζουν τα θέματα.
Τον λόγο έλαβαν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ο Αρχιεπίσκοπος Πολωνίας Σάββας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος και ο Επίσκοπος Ρουάντας οι οποίοι μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την Ιεραποστολή.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τον λόγο έλαβε και ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ. Δανιήλ, ο οποίος έκανε μια ιδιαίτερη θεολογική τοποθέτηση επί του θέματος.
Επίσης για ακόμη μια φορά ο Μητροπολίτης Κύκκου κ. Νικηφόρος, έκανε παρέμβαση ζητώντας επιτέλους να λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το ποιες είναι υποχρεωτικές και ποιες είναι προαιρετικές νηστείες, ενώ ζήτησε να ληφθεί σχετική απόφαση για το θέμα της νηστείας πριν από την Θεία Κοινωνία.
Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, συμφώνησε με τις προτάσεις του Μητροπολίτη Κύκκου, αλλά το σώμα τελικά αποφάσισε να μην αλλάξει τα σχετικά κείμενα.
Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή όταν το λόγο ζήτησε εκ μέρους του Αγίου Όρους ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Σταυρονικήτα Αρχιμ. Τύχων, αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ως σύμβουλος δεν του δόθηκε ο λόγος.
Τον λόγο τότε ζήτησε και έλαβε και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος γνωρίζει άριστα τα αγιορειτικά και εξήγησε το σώμα πως αντιμετωπίζεται το θέμα εκεί.
Αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης έξυπνα φερόμενος και θέλοντας να μην στερηθεί λόγο κανονισμού ο Καθηγούμενος να μιλήσει έδωσε μια σολομώντεια λύση.
Συγκεκριμένα μόλις έληξε η απογευματινή συνεδρία και πριν σηκωθούν έδωσε τον λόγο στον Ηγούμενο Τύχων, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία και τις θέσεις του Αγίου Όρους.
«Το γεγονός ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρήκε τρόπο να ικανοποιήσει τους αγιορείτες και του έδωσε βήμα, ευαρέστησε ιδιαίτερα του συνοδικούς όλων των εκκλησιών» σχολίασε στην Romfea.gr ένας εκ των Ιεραρχών που συμμετέχει στην Αγία Σύνοδο.

4 σχόλια :

 1. Είμαστε ευτυχισμένοι για την ενασχόληση της συνόδου με το θέμα της νηστείας.
  Διότι πριν από αυτή τη σύνοδο, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν γνώριζαν τίποτα σχετικά με τη νηστεία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμάς πάλι το γεγονός ότι θέλουν να καταργήσουν νηστείες μας δυσαρέστησε.
  Ας διαβάσουν εκεί μέσα, να ακούσουν και οι ιεράρχες μας που δεν ξέρουν και οι ιεράρχες μας που εθελοτυφλούν και οι ταλαίπωροι αιρετικοί, τί λέγει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος για τη νηστεία. Και μετά αν τολμούν ας την καταργήσουν έστω και μία ώρα. Λες και δεν ξέρει ο Χριστός μας τί συνθήκες επικρατούν μέσα στον κόσμο που έπλασε. Έστειλε έναν Άγιο να μας πει: Ο Κύριος θέλει να κάνετε παζάρια στις νηστείες; Άθλιοι! Κάνουν πως δεν ξέρουν ότι οι συνθήκες έλλειψης τροφής είναι κατόρθωμα των μασόνων που νομίζουν ότι κυβερνούν τον κόσμο. Που αντί να επιθυμούν τη δικαιοσύνη και τους νόμους του Θεού, Τον πολεμούν. Ντροπή σας Γραμματείς και Φαρισαίοι, Υποκριταί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΛΙΜΑΞ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ
  Λόγος Δέκατος Τέταρτος – Περί Γαστριμαργίας
  (Δια την ονομαστήν δέσποιναν, την πονηράν κοιλίαν)
  6. Όταν η σάρκα σφριγά, ας φυλάξωμε την εγκράτεια παντού και πάντοτε. Όταν δε ηρεμεί – πράγμα που δεν πιστεύω ότι κατωρθώνεται προ του τάφου – ας αποκρύψωμε την εργασία μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com