Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Σεβ. Ρεθύμνης: Αναγκαία η Μ. Σύνοδος!


Ο Σεβ. Ρεθύμνης κ. Ευγένιος προέβη εις δηλώσεις σχετικώς με την Μ. Σύνοδον. Συμφώνως προς την εφημερίδα «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ» της 12ης Μαΐου 2016:

«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος που ετοιμάζεται εδώ και 100 χρόνια είναι μία ευκαιρία που δίνεται στην ορθόδοξη εκκλησία να αποδείξει αν μη τι άλλο το δημοκρατικό της πνεύμα. Αν έχουμε κάτι να πούμε προς κάθε ετερόδοξο η ετερόθρησκο για την Εκκλησία μας, είναι ότι είναι η Εκκλησία των συνόδων. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω κάποιους ανθρώπους που διαμαρτύρονται και λένε να μη γίνει αυτή η σύνοδος, που την προδικάζουν ότι θα είναι κάτι που θα καταστρέψει την Εκκλησία. Νομίζουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι είναι υπερθρησκευόμενοι, ότι αυτή η σύνοδος θα έρθει να αλλοιώσει θεσμούς και αρχές της Εκκλησίας. Αν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς και να φαντάζεται κάτι τέτοιο. Η σύνοδος αυτή προήλθε από μία πανορθόδοξη απόφαση όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών…
Αντιλαμβάνεστε πως είναι ένα κορυφαίο γεγονός που έχει να γίνει περίπου χίλια χρόνια στην Εκκλησία μας. Το χρειαζόμαστε. Όπως είπε ο πατριάρχης μας με μία πολύ απλή φράση, η Ορθόδοξη Εκκλησία χρειάζεται ειδικά σε αυτούς τους καιρούς που είναι διαρκώς διαλεγόμενοι και με τους ετεροδόξους και με τους ετεροθρήσκους μέσα σε αυτό που γίνεται σε όλο τον κόσμο να ρυθμίσει πρωτίστως τα του οίκου της και μετά όλα τα άλλα. Φυσικά τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος δεν είναι όλα τα θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Ευχής έργον και ζητούμενο για μένα προσωπικά θα είναι αυτή η σύνοδος να αποφασίσει να έχει η Εκκλησία λίγο πιο ευέλικτο σχήμα, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί συνοδικά κάθε λίγα χρόνια, να λύνει ζητήματα που μας απασχολούν και να προχωρούμε. Δεν πρέπει να δώσουμε σε κανένα το ερέθισμα να θεωρεί ότι η Εκκλησία είναι κάτι το μουσειακό, ότι μένει πίσω, ότι δεν συντονίζεται στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, ότι δεν αφουγκράζεται τα προβλήματα του κόσμου, ότι δεν βλέπει αυτά που γίνονται δίπλα της σε ένα κόσμο που σπαράζεται από τόσα δεινά η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να είναι απούσα».
Ερωτήματα Ο.Τ.: 
Είναι δημοκρατία η μία ψήφος;
Είναι αυτό Σύνοδος;
Αγνοείτε, Σεβασμιώτατε, ότι π.χ. όταν ετέθη αρχικώς το θέμα της νηστείας η του γάμου ήτο, δια να γίνουν αλλαγαί; Αυτό δεν είναι αλλοίωσις της παραδόσεως;
Η πανορθόδοξος απόφασις συγκλήσεώς της δεν έλαβεν υπ᾽ όψιν ότι κανείς εκ των Ιεραρχών δεν εγνώριζε μέχρι προ μηνός τα κείμενα!
Εσείς θεωρείτε μεν ότι είναι Οικουμενική, αλλά ο Πατριάρχης το διαψεύδει.
Τι τελικώς είναι εκείνο το οποίον θα «ρυθμισθή»;
Πως εννοείται τον «συντονισμόν» με τας ανάγκας του κόσμου; Δια το ποίος είναι απών μη κρίνετε «εξ ιδίων τα αλλότρια».

1 σχόλιο :

  1. Ναι, είναι αναγκαία, σεβασμιώτατε, για να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι. Να φανεί ποιοί είστε με το Χριστό και ποιοί είστε με το διάβολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com