Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Ιδού οι λόγοι για την απουσία των Γεωργιανών από την Πανορθόδοξη

                                                                        
        Τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε  να μην συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτης έδωσε στη δημοσιότητα  η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας θεωρώντας κάποια ζητήματα απαράδεκτα, σύμφωνα με ανακοινωσή της.

        H Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας έδωσε στη δημοσιότητα την ημερήσια διάταξη της τελευταίας συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, και σε έντεκα σημεία διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετέχει στη Σύνοδο.
        Μεταξύ άλλων παραθέτει ως εκ των βασικών αιτιών την "αποτυχία για την αποκατάσταση ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών της Αντιοχείας και των Ιεροσολύμων", καθώς και το "ότι οι συστάσεις της γεωργιανής Εκκλησίας σχετικά με την αναγκαιότητα της τροποποίησης μια σειράς από έγγραφα δεν ελήφθησαν υπόψη, συμπεριλαμβανομένου του εγγράφου για το μυστήριο του γάμου και Κωλύματα του και για την αποστολή της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο".
        Ο Μητροπολίτης Ατένι Andrey περιγράφονται τις εξελίξεις αναφορικά με τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της γεωργιανής Εκκλησίας είπε:
        "Ο κύριος στόχος της μελλοντικής σύγκλησης της Πανορθόδοξης είναι μια επίδειξη της Ορθόδοξης ενότητας στη διεθνή κοινότητα και μια έκφραση μιας κοινής θέσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής μας. Σήμερα με βαριά καρδιά λέμε πως, με βάση τη σημερινή πραγματικότητα, αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος" και παρέθεσε τους έντεκα λόγους.
        Οι πρώτοι τρεις έχουν να κάνουν με την κόντρα Αντιόχειας-Ιεροσολύμων για το Κατάρ, ο τέταρος και πέμπτος με τη στάση της Βουλγαρίας και της Σερβίας, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν στα κείμενα της Πανορθόδοξης και στη μη αποδοχή των τροποποιήσεων που ζήτησε η Εκκλησία της Γεωργίας για τα οποία αναφέρει πως υπάρχουν "δογματικά, κανονικά λάθη αλλά λάθη ορολογίας".
        Ο Μητροπολίτης σημείωσε ακόμη πως παρά τις διαφορές απόψεων που κατατέθηκαν στη γεργιανή Σύνοδο, η κύρια θέση εκδηλώνεται στο γεγονός ότι τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να εξαλειφθούν με ενεργή εργασία.
        "Ως εκ τούτου, εμείς, μαζί με άλλες εκκλησίες, ζητούμε επίσης την αναβολή της Αγιας και Μεγάλης Συνόδου, μέχρι την καθολική ενότητα" καταλήγει και τονίζει πως τέθηκε σε ψηφοφορία το ζήτημα της συμμετοχής της αντιπροσωπείας της Γεωργιανής Εκκλησίας στη Σύνοδο της Κρήτης και τελικά η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποφάσισε:
        α) ότι η αντιπροσωπεία της γεωργιανής Εκκλησίας  δεν θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για τις 16 έως 27 Ιουνίου Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στο νησί της Κρήτης
        β) ότι το ψήφισμα της Ιεράς Συνόδου της 10ης Ιουνίου, 2016 θα αποσταλεί σε όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

1 σχόλιο :

  1. Μπράβο στους Γεωργιανούς για την τοποθέτησή τους.
    Εύγε τους, που δεν θα συμμετάσχουν στην Πανορθόδοξη. Αυτά να τα βλέπει ο δικός μας ο Βαρθολομαίος μπας και ξυπνήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com