Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Δεν θα ζητήσω πίσω τις Νέες Χώρες''

barh_holy.jpg
Τρίτη ημέρα σήμερα των εργασιών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, και στην ημερήσια διάταξη είναι το ζήτημα του «Αυτονόμου» το οποίο θα συζητήσουν όλοι οι συμμετέχοντες υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Συμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr την στιγμή που άνοιξε το θέμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφερε την διάταξη που είχε ψηφίσει η Εκκλησία της Ελλάδος που στο καθεστώς των Μητροπόλεων, το οποίο είναι κατωχυρωμένο με Πατριαρχικό Τόμο και Συνοδική Πράξη.
Τότε παίρνει τον λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μεταξύ άλλων είπε: «Μακαριώτατε, επειδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουν δημιουργηθεί παρεξηγήσεις με το συγκεκριμένο θέμα, από πρόσωπα που θέλουν να διαταράξουν τις αγαστές σχέσεις των δύο Εκκλησιών, θέλω σήμερα ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι ναι μεν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και έχουν παραχωρηθεί επιτροπικώς για ιστορικούς λόγους, αλλά δεν είναι ούτε στην πρόθεση την δική μου, ούτε στου Πατριαρχείου εν γένει να τις ζητήσω πίσω!»
Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr , ανέφερε πως «επειδή πολλά λέγονται αλλά και δημιουργούνται σχόλια για τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου και της Εκκλησίας της Κρήτης, δεν είναι λιγότερο Ελλάδα από την υπόλοιπη Ελλάδα.»

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου περί του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών

synodiko_ekklisaki.jpg
Δελτία Τύπου της Ιεράς Συνόδου
Επί γενομένης προτάσεως-προσθήκης υπό της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του κειμένου «ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΜΟΝ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΕΩΣ ΑΥΤΟΥ», ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος διαβεβαίωσε ενώπιον της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας ότι σέβεται απολύτως το υφιστάμενο εκκλησιαστικό καθεστώς των Μητροπόλεων των λεγομένων Νέων Χωρών της Εκκλησίας της Ελλάδος και ουδεμία πρόθεση υπάρχει αμφισβητήσεως ή αλλαγής των ισχυόντων.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις Νέες Χώρες

prosefxi.JPG
Σήμερον, Τετάρτην, 22αν Ἰουνίου 2016, συζητουμένου ἐνώπιον τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τοῦ θέματος τοῦ Αὐτονόμου, ἐπί σχετικῇ δέ προτάσει τροπολογίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος διεβεβαίωσεν ὅτι τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον οὐδεμίαν πρόθεσιν ἔχει νά χορηγήσῃ αὐτονομίαν εἰς τάς Μητροπόλεις τῶν λεγομένων Νέων Χωρῶν καί ὅτι αὗται ὑπάγονται πάντοτε κανονικῶς καί πνευματικῶς ὑπό τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ἡ δέ διοίκησις αὐτῶν ἔχει ἐκχωρηθῆ ἐπιτροπικῶς εἰς τήν Αὐτοκέφαλον Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος, τήν ὁποίαν ἡ Α. Θ. Παναγιότης καί ηὐχαρίστησε διά τήν τοιαύτην ἐξυπηρέτησιν πρός τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν.
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου
               Δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος Χάρη Κονιδάρη για τις Νέες Χώρες

ΧΑΡΗΣ-2.jpg
Γενναία παρέμβαση Οικουμενικού Πατριάρχη υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Την ικανοποίηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για το θέμα του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών εξέφρασε ύστερα από σχετική ερώτηση αποκλειστικά στο Πρακτορείο ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος Χάρης Κονιδάρης.
Αναλυτικά η δήλωσή του έχει ως εξής:
«Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και τα μέλη της Επίσημης Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη σημερινή διαβεβαίωση που έδωσε ενώπιον όλων των μελών της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το ζήτημα του σεβασμού του καθεστώτος των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με όσα υπογράμμισε ενώπιον του Σώματος διέλυσε τα όποια σύννεφα υπήρχαν στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών για ζήτημα ουσιαστικά ανύπαρκτο, το οποίο ανεκινείτο χωρίς λόγο στο παρελθόν επί ζημία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, και τις όποιες παρεξηγήσεις είχαν δημιουργηθεί. Το όλο ζήτημα χάρη στη γενναία παρέμβασή του είναι πλέον ξεκάθαρο τοις πάσι.
Οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, δηλ. της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Β. Αιγαίου, υπάγονται στην πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου και ως εκ τούτου οι Μητροπολίτες τους μνημονεύουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά διοικούνται με βάση την Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928, η οποία είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένη, από την Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία και είχαν επιτροπικώς παραχωρηθεί για λόγους που σχετίζονταν με την αποτελεσματικότερη διαποίμανσή τους.
Αυτό που ο Οικουμενικός Πατριάρχης με σαφήνεια διευκρίνισε είναι ότι ούτε ο ίδιος ούτε το Πατριαρχείο, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, πρόκειται να θέσουν ζήτημα επιστροφής των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών και αλλαγής του εκκλησιαστικού καθεστώτος που τις διέπει».

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε την Κατάνυξη στο twitter. Ενημερωθείτε άμεσα για τις αναρτήσεις μας!!!

5 σχόλια :

 1. Δεν μου αρεσουν τα δωρα του...μηπως προσπαθει να μας καλοπιασει;Μας χαριζει κατι για να ζητησει κατι μεγαλυτερο και ουσιαστικοτερο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό μας έλειπε! Μήπως μας κάνει και χάρη και από πάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όπου φυσάει ο άνεμος.. μια δεξιά μια αριστερά. Κάτι είναι και αυτό, αλλά πόση αξιοπιστία έχουν όλες αυτές οι δηλώσεις όταν πριν λίγους μήνες το Φανάρι ήθελε να μετέχει στην αντιπροσωπεία του μητροπολίτης της βορείου Ελλάδος; Τότε τι επεδίωκε; Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα καταδικαστούν και οι αιρετικοί από το Φανάρι στην σύνοδο και κατόπιν θα γίνει μια πανηγυρική λειτουργία με την παρουσία τους για να γιορτασθεί το γεγονός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αποδείχθηκε ότι ό βασιλιάς είναι γυμνός. Μάθετε άγιοι αρχιερείς να μην είστε δουλοπρεπείς μπροστά του! Δώστε του να καταλάβει επιτέλους ότι είναι πρώτος μεταξύ ίσων και τίποτα παραπάνω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com