Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ! Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει έκτακτη συνεδρίαση πριν από την Πανορθόδοξη Σύνοδο της Κρήτη

1306479125.jpg
Η σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) πρότεινε  την  σύγκληση  « συνεδρίασης» όλων των εκκλησιών πριν από την  Πανορθόδοξη Σύναξη,   σε σχέση με την ύπαρξη «καταστάσεως εκτάκτου  ανάγκης», που επικρατεί  στην προετοιμασία της Συνόδου  που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη (Ελλάδα), 16 – 26 Ιουνίου , δήλωσε στο  RIA Novosti, ο γραμματέας τύπου  του πατριάρχη Μόσχας Μητροπολίτης  Αλέξανδρος Βολκώφ , προσθέτοντας ότι μια συνάντηση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε επίσης να γίνει και  στην ίδια την  Κρήτη.

«Σήμερα στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου διατυπώθηκαν οι προτάσεις της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίες  μπορεί να χρησιμεύσουν για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων που είναι ψηλά στην λίστα της  προετοιμασίας της Πανορθόδοξης Συνόδου», είπε ο Βολκώφ .
Προτάθηκε η σύγκλιση συνάντησης το αργότερο στις 10 Ιουνίου 2016, που αποτελεί την μόνη δυνατή επιλογή για την εν λόγω έκτακτη συνεδρίαση πριν από το ιστορική σύνοδο στον καθεδρικό ναό της Κρήτης,  των 15 τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών, η οποία έχει προετοιμαστεί για περισσότερο από μισό αιώνα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος Πατριάρχης και τα μόνιμα μέλη της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισαν να προτείνουν  μια έκτακτη συνεδρίαση για να «διευθετήσουν  την ανησυχία που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο της προετοιμασίας του  Πανορθόδοξου Συμβουλίου». «Αυτή αφορά την  ανησυχία πολλών τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται τόσο με την προετοιμασία των εγγράφων όσο και με την διαδικασία του Συμβουλίου»,  είπε ο Βολκώφ .
Υπενθυμίζεται ότι την  Τετάρτη, η Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Νεοφώτιστου, ανακοίνωσε την αδυναμία παρουσία της  στην συγκεκριμένη σύνοδο  (από τις 16 Ιουνίου) λόγω ότι έχουν παραμείνει άλυτα μια σειρά από βασικά ζητήματα.
Νωρίτερα, την ίδια διατύπωση είχαν Μητροπολίτες από την  Ελλάδα, την Γεωργία και αρκετές άλλες τοπικές εκκλησίες, ενώ και η  Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται οι  «σοβαρές ελλείψεις» σε αυτά τα κείμενα της Συνόδου.
«Η μόνη διέξοδος στην  σημερινή κατάσταση  θα ήταν η υλοποίηση μιας Πανορθόδοξης Συνόδου « έκτακτης ανάγκης» για να επανεξετασθεί η κατάσταση και οι απαιτήσεις  των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, σχετικά με τις τροποποιήσεις των συνοδικών  εγγράφων  προκειμένου να αναπτυχθούν συντονισμένες προτάσεις. Η σύγκληση μιας τέτοιας συνάντησης, λαμβάνοντας υπόψη τον όγκο της εργασίας και τη σημασία των ζητημάτων που εγείρονται, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, το αργότερο στις 10 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε, με βάση την απόφαση που θα ληφθεί και τα αποτελέσματά της, η Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να πάρει την  απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο μιας Πανορθοδόξου με  χρονοδιάγραμμα »,  αναφέρει η απόφασή της Παρασκευής από την  Σύνοδο  της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ενεκρίθηκαν οι τροποποιήσεις των δύο σχεδίων εγγράφων του Ορθοδόξου Συμβουλίου : «Αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο» «Η σχέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο  χριστιανικό  κόσμο» και οι τροποποιήσεις αυτές διατυπώθηκαν με βάση τις αποφάσεις που γίνονται από τους επισκόπους, κληρικούς, θρησκευτικούς και λαϊκούς της Ρωσικής Εκκλησίας.
Επιπλέον, η ρωσική συνοδική απόφαση αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της συζήτησης του σχεδίου εγγράφου στον καθεδρικό  ναό και ειδικά οι αντιπροσωπείες από την Γεωργία  , την Σερβία, την Βουλγαρία και την Ελληνική Εκκλησία, αλλά και το Άγιο Όρος  παρουσιάζονται σημαντικές τροποποιήσεις, σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα και  με τις προτάσεις της Ρωσικής Εκκλησίας. «Απαιτείται  για τον σκοπό αυτόν  μια λεπτομερή εξέταση με σκοπό την εξεύρεση κοινής ορθόδοξης συναίνεσης»,  σημείωσαν τα μέλη της ρωσικής ιεράς Συνόδου.
Η Πανορθόδοξη Σύνοδος  δεν είναι μια συνάντηση «επτά» ή «είκοσι» Ιεραρχών. Είναι το Συμβούλιο όλων των ορθοδόξων εκκλησιών και  οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν με  καθολικότητα, δηλαδή με συναίνεση.
Περιμέναμε σχεδόν μισό αιώνα για την σύγκληση του Συμβουλίου, και μπορούμε να περιμένουμε όσο απαιτηθεί. Το κύριο πρόβλημα είναι να εμποδιστεί πάση θυσία μια ακόμη διάσπαση στον Ορθόδοξο κόσμο, κάτι το οποίο  ονειρεύεται το Βατικανό και άλλοι  αιρετικοί.

3 σχόλια :

 1. Το φανάρι ετοίμαζε επί χρόνια αντορθόδοξα κείμενα και μεθοδεύσεις για την υποκλοπή της ψήφου των άλλων εκκλησιών και την συνοδική διακήρυξη κακοδοξιών. Είναι δυνατόν ποτέ να δεχθούν τώρα αλλαγές σε όσα πιστεύουν και συνοδική καταδίκη των αντορθόδοξων διακηρύξεων και πρακτικών τους, με διακήρυξη ορθοδόξου θεολογίας στην σύνοδο της Κρήτης; Θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος για να μην αλλάξει τίποτε και εάν δεν το καταφέρουν θα ακυρώσουν την σύνοδο, για να πορεύονται ανενόχλητοι πάλι στον δρόμο της απωλείας τους. Απλά είναι τα πράγματα και πολύ απλά έτσι θα εξελιχθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βάλε Παναγίτσα μου το χέρι Σου να μην γίνει αυτή η Σύνοδος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ας πάρουμε το πιο αισιόδοξο σενάριο
   ότι αναβάλλεται ή ματαιώνεται η αποκαλούμενη "Πανορθόδοξη" (=ληστρική) Σύνοδος.

   θα σταματήσει ο Πατριάρχης να συμπροσεύχεται με τον Πάπα, όπως έκανε πχ στα Ιεροσόλυμα και στο Φανάρι;
   Ή ομοίως θα σταματήσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερωνυμος να συμπροσεύχεται κι αυτός από δίπλα με τον Πάπα, μην του φάει την κοσμική δόξα ο Βαρθολομαίος;
   Ή θα σταματήσουν όλοι αυτοί οι φρεσκοξυρισμένοι ιερείς και αρχιερείς του Οικουμενισκού θρόνου να συμπροσεύχονται με αιρετικούς ανά την Ευρώπη;

   Οι συμπροσευχές δυστυχώς καθιερώθηκαν, και όχι μόνον οι συμπροσευχές (πχ χρίσμα αντί για βάπτισμα καθολικών σε πολλές μητροπόλεις, αποδεχόμενοι ότι έχουν "βάπτισμα" οι αιρετικοί!)
   Αντί λοιπόν να πολεμάνε για το αν θα χάσουμε μία ακόμη μάχη ή όχι, ας ετοιμαστούμε να περάσουμε σιγά σιγά στην επίθεση.

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com