Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

Κοροϊδία ή λύση;;


«Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν των άλλων ετεροδόξων χριστιανικών Εκκλησιών». Αυτή είναι η φράση που βγάζει την Εκκλησία της Ελλάδος από την δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε χθες, εμμένουσα στην απόφαση της Ιεραρχίας Της να μην υπάρχει ο όρος «Εκκλησία» δίπλα από τους ετερόδοξους.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση η Εκκλησία της Ελλάδος φάνηκε να απομονώνεται από το υπόλοιπο Σώμα αφού ακόμη και οι Εκκλησίες που είχαν παρόμοιους ενδοιασμούς σιώπησαν.
Στη συνεδρίαση αυτή, η Εκκλησία της Ελλάδος δέχθηκε έντονες επικρίσεις. Ιδιαίτερα από την Εκκλησία της Κύπρου αλλά και άλλες οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές με έντονα Ρωμαιοκαθολικά στοιχεία.
«Δεν γίνεται τόσους αιώνες να τους αποκαλούμε Εκκλησία και ξαφνικά να το ανατρέπουμε» ήταν η φράση που ακούστηκε πολλές φορές στην αίθουσα.
Τελικά φαίνεται πως η χρυσή τομή βρέθηκε στην παραπάνω φράση, αν και φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις σε ορισμένους μητροπολίτες να μην υπογράψουν το τελικό κείμενο.

7 σχόλια :

 1. Αυτά είναι τα αποτελέσματα, όταν οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την Ορθοδοξία, αποφεύγουν να δωσουν αυτοπρόσωπη παρουσια επί του "πεδίου της μάχης", και περιορίζονται να εκδίδουν ανακοινώσεις και άρθρα στο Διαδίκτυο.
  Και πάλι καλά, που η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ΜΟΝΗ εναντίον όλων, επέμεινε και η λέξη "υπαρξη" αντικαταστάθηκε με την λέξη "ονομασία", που δίνει τελειως διαφορετικό νόημα στην φράση.
  Είναι μία άλλη απόδειξη για το Ορθοδοξο φρόνημα των Ελλήνων Επισκόπων !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιο είναι ακριβώς το εντελώς διαφορετικό νόημα; Πώς γινεται να αποδέχομαι "ονομασία" χωρίς να αποδέχομαι "ύπαρξη"; Από το μεσημέρι προσπαθώ να λύσω αυτό το γρίφο και δεν τα καταφέρνω.

   Διαγραφή
  2. Οταν αποδέχομαι την "υπαρξη" ετεροδοξων εκκλησιών, χάνω για τον εαυτό μου την αποκλειστικότητα της ΜΙΑΣ Εκκλησίας. Οταν αποδέχομαι την "ιστορική ονομασία" ετεροδοξων εκκλησιών, διατηρώ για τον εαυτό μου την αποκλειστικότητα της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ Εκκλησίας, και αναγνωρίζω οτι ο ορος "εκκλησια" που χρησιμοποιουν οι άλλοι, γίνεται μόνο για ιστορικούς λογους, χωρίς να είναι πραγματικές εκκλησίες.

   Διαγραφή
 2. ΔΕΝ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΙΝ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΑ ,ΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ,ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΟΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ,ΚΑΘΩΣ ΔΕΧΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δέν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης...Κοροϊδεύουν εαυτούς καί αλλήλους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com