Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Η «ονομαστική αποδοχή των ετεροδόξων εκκλησιών» και η άρνηση υπογραφών από επισκόπους της Μεγάλης Συνόδου

Το κείμενο δεν υπογράφτηκε από λίγους επισκόπους της Πανορθόδοξης Συνόδου! Δυο, ίσως και πλέον επίσκοποι από την Κύπρο δεν υπέγραψαν το κείμενο, οι επίσκοποι Λεμεσού και Μόρφου. Ο επίσκοπος Ναυπάκτου από την Ελλαδική Εκκλησία δεν υπέγραψε το κείμενο.

Πριν δυο μέρες διαβάσαμε εκ της ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος...
Εις το ευαίσθητον κείμενον το οποίο αφορούσε τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον λοιπόν Χριστιανικόν Κόσμον η Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχούσα το πνεύμα της Ιεραρχίας, προέτεινε εις την παράγραφον 6η αντί του: «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αναγνωρίζει την ιστορικήν ύπαρξιν άλλων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», το «Η Ορθόδοξος Εκκλησία αποδέχεται την ιστορικήν ονομασίαν άλλων ετεροδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών και Ομολογιών», με αποτέλεσμα να υπάρξει πλήρης αποδοχή της προτάσεως και να επέλθει ομοφωνία. Συγκεκριμένα ο Μακαριώτατος παρουσιάζοντας την πρόταση δήλωσε τα εξής: «Μέ τήν τροπολογίαν αὐτήν πετυχαίνουμε μία συνοδική ἀπόφαση πού γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία περιορίζει τό ἱστορικό πλαίσιο τῶν σχέσεων πρός τούς ἑτεροδόξους ὄχι στήν ὕπαρξη, ἀλλά ΜΟΝΟ στήν ἱστορική ὀνομασία αὐτῶν ὡς ἑτεροδόξων χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν ἤ Ὁμολογιῶν. Οἱ ἐκκλησιολογικές συνέπειες τῆς ἀλλαγῆς αὐτῆς εἶναι αὐτονόητες. Όχι μόνο δέν ἐπηρεάζουν ἀρνητικῶς μέ ὁποιοδήποτε τρόπο τή μακραίωνη ὀρθόδοξη παράδοση, ἀλλ’ ἀντιθέτως προστατεύεται μέ πολύ σαφή τρόπο ἡ ὀρθόδοξη ἐκκλησιολογία. 
Ένας δημοσιογράφος που στηρίζει το Φανάρι έγραψε το Σάββατο: Το κείμενο, με κάποιες προσθαφαιρέσεις, είναι αυτό που συνέταξε η Ε' Προσυνοδική Πανορθόδοξος Διάσκεψις στο Σαμπεζύ της Γενεύης. Με την προσθήκη της λέξης "ετερόδοξες" Εκκλησίες ή αντί της λέξης "ύπαρξις" έχουμε την λέξη "ονομασία" (ούτως ή άλλως δεν ονοματίζουμε κάτι που δεν υπάρχει), δεν αλλάζει η ουσία και το πνεύμα του κειμένου. Οι διάλογοι μεταξύ των Εκκλησιών θα συνεχίσουν να υφίστανται, η αναγνώριση των μυστηρίων εκατέρωθεν ως έχει μέχρι τώρα...
Κατόπιν αυτού γίνεται σαφές πόσο αμφίσημη και ποικιλοτρόπως εκμεταλλεύσιμη ήταν η αλλαγή περί ονομαστικής αποδοχής και μόνον των χριστιανικών κοινοτήτων...
Ο καθένας καταλαβαίνει ο,τι θέλει και χρησιμοποιεί το συνοδικό κείμενο όπως θέλει.
Το κείμενο δεν υπογράφτηκε από λίγους επισκόπους της Πανορθόδοξης Συνόδου!
Δυο, ίσως και πλέον επίσκοποι από την Κύπρο δεν υπέγραψαν το κείμενο, οι επίσκοποι Λεμεσού και Μόρφου.
Ο επίσκοπος Ναυπάκτου από την Ελλαδική Εκκλησία δεν υπέγραψε το κείμενο.
Πληροφορίες μας λένε, ότι ένας επίσκοπος της Σερβικής Εκκλησίας και ένας επίσκοπος της Πολωνίας δεν υπέγραψε το κείμενο επίσης…


14 σχόλια :

 1. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ Ο ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μα αφού κάθε εκκλησία είχε δικαίωμα μίας μόνο ψήφου.
  Συνεπώς μόνον οι προκαθήμενοι έβαζαν τις υπογραφές (υπάρχει και σχετικό βίντεο που κάθονται οι προκαθήμενοι σε ένα τραπέζι και υπογράφουν)


  Μήπως δεν τέθηκε θέμα υπογραφής από ΟΛΟΥΣ τους συμμετέχοντες, συνεπώς δεν τέθηκε θέμα υπογραφής από επισκόπους; Γιατί τότε και οι λαϊκοί αντιπρόσωποι (κάποιων εκκλησιών) θα έπρεπε να υπογράφουν.


  Και γιατί δεν βγάζει μια ανακοίνωση ο μητροπολίτης Ναυπάκτου;
  Τι είναι όλο αυτό το παρασκήνιο και οι φημολογίες για μια σύνοδο που έγινε "εν κρυπτώ" και ο καθένας ενημερώνει όπως θέλει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1ον: Άλλο δικαίωμα ψήφου, άλλο δικαίωμα υπογραφής
   2ον: Στο βίντεο,που κάπου υπάρχει αλλά λινκ δεν αναφέρετε,κάνουν και ζουμ οι εικονολήπτες στο κείμενο που υπογράφουν και βεβαιωθήκατε ;
   3ον: Στείλτε ένα e-mail στον Ναυπάκτου να κάνει μία ανακοίνωση για την σύνοδο και ρωτήστε τον μήπως έχει βγει καμιά selfie με κανένα άλλο Επίσκοπο την ώρα που υπογράφει, έτσι για να βεβαιωθείτε.
   4ον :Τα παράπονά σας για την σύνοδο εν κρυπτώ στο οικουμενικό Πατριαρχείο,όχι στον Ναυπάκτου.

   ΥΓ Φιλότιμη η προσπάθειά σας να αποδείξετε ότι γίνονται αεροψεκασμοί, αλλά ήταν αρκετά στημένο για να δείχνει αληθινό. (βλέπε 2η παράγραφο αρχικού σχολίου)

   Διαγραφή
 3. Αν αληθεύει η είδηση, ΜΠΡΑΒΟ σε όσους δεν υπέγραψαν!

  Καλλίστρατος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αν είναι έτσι, τουλάχιστον Λεμεσού, Μόρφου και Ναυπάκτου που συμμετείχαν, μαζί με τους πάμπολλους εκτός, στον αντιοικουμενιστικό χώρο, να αποτελέσουν τη μαγιά για όλους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αν ο ναυπακτου βρηκε το θαρρος κ δεν υπεγραψε,γιατι δεν εκανε το ιδιο για τον ερχομο του Παπα οταν ηταν στην Δ.Ι.Σ., και που φυσικα ηταν πολυ πιο ευκολο;
  ρωμιος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φωστήρας είσαι.Αναφέρει στην ανακοίνωση (για τον πάπα)ποίοι ψήφισαν ναι και ποίοι όχι ; ΟΧΙ,ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ. Άρα πώς ξέρεις ότι τότε ο Ναυπάκτου ψήφισε να έρθει ο πάπας ;

   Διαγραφή
 6. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι και παρακαλώ όποιον γνωρίζει καλά το όλο ζήτημα να μας ενημερώσει:
  τι προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας της συνόδου αναφορικά με τις υπογραφές των συμμετεχόντων;
  Δικαιούνται να υπογράψουν όλοι οι συμμετέχοντες επίσκοποι ή μόνο οι προκάθήμενοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επέτρεψέ μου να συμπληρώσω γιατί τώρα έμαθα περισσότερα.
   Στο παρακάτω βίντεο ο καθ. κάνει την πρώτη αποτίμηση της 'Σύναξης' όπως την ονομάζει και παρουσιάζει και τα ονόματα εκείνων που δεν υπέγραψαν. Ο δικός μας Ιερόθεος, έξι από την Κύπρο, και ένα όνομα ακούγεται από την Πολωνία αλλά δεν κυκλοφορεί επισήμως.
   Εξηγεί ότι το ιδιόρρυθμο της διαδικασίας ήταν ότι ενώ οι επίσκοποι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, μπορούσαν να υπογράψουν ή να μην υπογράψουν αν διαφωνούσαν.
   Τυπικά όλα τα κείμενα υπεγράφησαν. Τα υπέγραψαν οι προκαθήμενοι.
   Ο κ. Τσελεγγίδης εξηγεί το ιδιόρρυθμο της διαδικασίας. Ενώ οι επίσκοποι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου, είχαν το δικαίωμα να υπογράψουν ή να μην υπογράψουν εάν δεν συμφωνούσαν.
   -https://www.youtube.com/watch?v=YpV-ffMWp3I

   Διαγραφή
 7. Στην επόμενη επίσημη διαδικτυακή διεύθυνση της συνόδου, με τίτλο "ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ", αναφέρονται αναλυτικά ΟΛΑ τα ονόματα που υπογράφουν.
  Εκεί μέσα εμφανίζονται και αυτοί που υποτίθεται ότι δεν υπέγραψαν!

  https://www.holycouncil.org/-/rest-of-christian-world?inheritRedirect=true&redirect=%2F

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και δηλαδή εσύ κάθεσαι και πιστεύεις το Βαρθολομαίο και την παρέα του; συγχαρητήρια !αντιγραφή -επικόλληση τα έχουν κάνει τα ονόματα στον παραπάνω σύνδεσμο που δίνεις από το ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ->ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΙ στην ιστοσελίδα της συνόδου

   Διαγραφή
 8. Φιδια κολοβα ολοι τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Καλημέρα, μία ερώτηση.
  Οι Μητροπολίτες που λέγεται ότι δεν υπέγραψαν (που και πως δεν είδα) γιατί δεν αποχώρησαν από την ψευτοσύνοδο εκείνη τη στιγμή;
  Γιατί ολοκληρώθηκε η ψευτοσύνοδος με την παρουσία τους εκεί; Η διαφορά θα ήταν ΤΕΡΑΣΤΙΑ. Θα δινόταν ξεκάθαρο μήνυμα και στους υπόλοιπους Μητροπολίτες που σιωπούν, θα δημιουργούσαν προηγούμενο ΞΕΚΑΘΑΡΗΣ στάσης και θα ενισχυόταν η εμπιστοσύνη μας στα πρόσωπά τους, αλλά και σε επικοινωνιακό επίπεδο η ψευτοσύνοδος θα είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα.
  Αφού γνωρίζουμε ότι όσον αφορά τη διαδικασία ο οικουμενιστής Βαρθολομαίος είχε το καρπούζι και το μαχαίρι. Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε, αλλά και με όσα διαβάσαμε επί της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων, το δικαίωμα να μην υπογράψουν ήταν εντός των προβλεπόμενων και ελεγχόμενων από τον Βαρθολομαίο ορίων. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν δεν υπέγραψαν, έκαναν μια τρύπα στο νερό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή 10. Αγαπητή/τέ απ' ότι έχω καταλάβει αυτό που έχει σημασία είναι η ΜΙΑ ψήφος του προκαθημένου, συνεπώς και η υπογραφή του. Αυτός συγκεντρώνει σε ΜΙΑ ΨΗΦΟ / ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ τη γνώμη των πλειόνων της Εκκλησίας που προΐσταται. Από τη στιγμή που οι επίσκοποι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, οι υπογραφές τους -είτε εμφανίζονται είτε όχι- είναι απλά διακοσμητικά στοιχεία.
  Αν πάλι ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι χρειάζονται και οι υπογραφές των επισκόπων στα κείμενα που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο και ο Ιερόθεος διαφώνησε, τότε μας λέει ο Βαρθολομαίος ότι η διαφωνία «καταγράφεται αλλά δεν ακυρώνει την προς ην υπήρξεν η διαφωνία αρχικήν θέσιν, και οι διαφωνούντες ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ, καταγράφοντες, εάν θέλουν, την διαφωνίαν των». Ο Βαρθολομαίος το έκανε αυτό για να ακυρώσει την αρχή του βέτο που θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Επειδή εδώ μας είπαν ότι ο Ιερόθεος δεν υπέγραψε, μάλλον εννοούν δεν υπέγραψε το κείμενο/πρόταση του Ιερώνυμου την ώρα που το συζητούσαν μεταξύ τους (η Εκκλησία της Ελλάδος). Ο Βαρθολομαίος είναι σαφής πιο πάνω, δεν νοείται να υπάρχει κείμενο στο τελικό στάδιο χωρίς υπογραφή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com