Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

Ρουμάνοι για Πανορθόδοξη: Ενότητα και συνυπευθυνότητα

                                                                        
Ρουμανίας Δανιήλ: Δεν μπορούν όλοι να συμμετάσχουν, αλλά ο καθένας έχει ευθύνη να συμβάλει


Ενότητα και συνυπευθυνότητα για την επικείμενη Πανορθόδοξη ζήτησε ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου της ρουμανικής Εκκλησίας.
        Μην κάνοντας οποιαδήποτε αναφορά στις πρόσφατες κατηγορίες των Σέρβων για εισπήδηση σε περιοχές δικής τους εκκλησιαστικής αρμοδιότητας οι Ρουμάνοι αποφάσισαν κανονικά όπως αναμενόταν τη συμμετοχή τους στην Πανορθόδοξη της Κρήτης.          
        Η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Δανιήλ, από τις 6 έως τις 7 Ιουνίου και ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με
        -την Αγιοποίηση του Μητροπολίτου Ιακώβου Putneanul της Μολδαβίας , με  ημέρα της γιορτής, στις 15 Μαϊου, καθώς και των Σεπτών Πατέρων Σίλα, Παϊσίου με γιορτή στις 16 Μαΐου Μαΐου?
        -τον εντοπισμό νέων τρόπων για τη στήριξη της οικογένειας, της νεολαίας και των φτωχών κοινοτήτων ανά ενορία
        -την προσπάθεια να εντείνουν τη θρησκευτική εκπαίδευση της ορθόδοξης νεολαίας στις μητροπόλεις, τόσο μέσα από το σχολείο, καθώς και μέσω δραστηριοτήτων που διεξάγονται από την Εκκλησία
        -την καθιέρωση μιας Ουκρανικής Ορθόδοξης Ενορίας στο Βουκουρέστι
        και άλλα διαδικαστικά θέματα.
        Όσον αφορά στην Πανορθόδοξη Σύνοδο πραγματοποιήθηκε η έγκριση των μελών της αντιπροσωπείας του Ρουμανικού Πατριαρχείου, που θα συμμετάσχει στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, Ελλάδα, 16 με 27 Ιουνίου 2016), καθώς και των τροποποιήσεων της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας σχετικά με τα έγγραφα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη , για μια κοινή μαρτυρία της ενότητας της πίστεως και της συνυπευθυνότητας για τη ζωή και την αποστολή της Εκκλησίας σε πανορθόδοξο επίπεδο.
        Η Ιερά Σύνοδος κάλεσε τους κληρικούς, τους μοναχούς και τους πιστούς να εντείνουν την προσευχή, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδουνστην Κρήτη θα εκφράσει την πίστη της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας και να προωθήσει λειτουργική κοινωνία και αδελφική συνεργασία προς όφελος των Ορθοδόξων στο σημερινό κόσμο.
        Πατριάρχης Δανιήλ
        Κατά την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο Μακαριώτατος Δανιήλ,  Πατριάρχης  Ρουμανίας, αναφερόμενος στην Πανορθόδοξη παρότρυνε όλους τους πιστούς, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς να προσεύχονται, σε ένα καθολικό (Συνοδικό) πνεύμα, για την καλή εξέλιξη της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
        Ο Πατριάρχης της Ρουμανίας απάντησε σε όσους αντιδρούν σχετικά με το θέμα της συμμετοχής περιορισμένου αριθμού προσώπων στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, λέγοντας ότι "Δεν μπορούν όλοι να συμμετάσχουν, αλλά ο καθένας έχει την ευθύνη να συμβάλει, να συμβουλεύει και να προσευχεται έτσι ώστε το Άγιο πνεύμα, και όχι ένα κοσμικό πνεύμα, να καθοδηγήσει τις εργασίες της μελλοντικής Πανορθόδοξης Συνόδου ".
        Επιπλέον όπως αναφέρθηκε τον Ιανουάριο του 2016 στο άνοιγμα των εργασιών της Σύναξης των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Σαμπεζύ, ο Ρουμάνος Πατριάρχης τόνισε τον Συνοδικό  χαρακτήρα της Ορθοδοξίας, ο οποίος πρέπει να εκδηλώνεται τόσο σε τοπικό, όσο και σε καθολικό επίπεδο (Πανορθόδοξη).
        "Πρέπει να είμαστε πολύ υπεύθυνοι, επειδή η ενότητα της πίστεως είναι πολύ σημαντική για εμάς" τόνισε και συμπλήρωσε
        "Όταν μαζευτούμε στη Σύνοδο, θα πρέπει να εκφράσουμε τη μία και αγία πίστη, την ενότητα της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, ώστε να αντανακλά την πίστη του συνόλου της Εκκλησίας. Γι 'αυτό, σε κάθε ενορία και κάθε μοναστήρι, ο πιστός και ο μοναχός καλούνται να προσευχηθούν, να έρθουν μαζί σε ένα Συνοδικό πνεύμα, διότι η συναίνεση της Εκκλησίας εντός της Συνόδου, και η πληρότητά της, αποτελεί την έκφραση της ενότητας. Δεν μπορούν όλοι να συμμετάσχουν, αλλά ο καθένας έχει την ευθύνη να συμβάλει, να συμβουλεύει και, κυρίως, να προσευχετε ώστε το Άγιο Πνεύμα, και όχι ένα κοσμικό πνεύμα, να καθοδηγήσει τις εργασίες της μελλοντικής Πανορθόδοξης Συνόδου. Έχουμε ηθικό καθήκον να παρακολουθήσουμε μαζί, όχι μόνο κατ΄οίκον, αλλά και σε Πανορθόδοξο επίπεδο, την ενότητα της πίστεως μέσα στην Εκκλησία.Το μεγαλύτερο δώρο, από τις μεγαλύτερες τιμές της πνευματικής ζωής της Εκκλησίας είναι η ενότητα της πίστεως, η οποία εκφράζεται σε μυστηριακή ενότητα, αλλά και στην ιεραποστολική και ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας που πραγματοποιείται σήμερα στον κόσμο.Πρέπει να εκφράσουμε την ενότητα, αλλά και συνυπευθυνότητα. Η Ορθοδοξία είναι συνοδική  τόσο σε τοπικό, εθνικό, όσο και σε επίπεδο Πανορθόδοξο. Η Σύνοδος είναι πάντα ο θεσμός με τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διατήρηση της αληθινής πίστης, της αληθινής εμπειρίας εν Χριστώ και όσον αφορά στην ποιμαντική οργάνωση σε όλα τα επίπεδα".

2 σχόλια :

  1. Μακριά από την Σύνοδο. Μακάρι να μην γίνει ποτέ η Σύνοδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν θα μπορούσαν όλοι οι επίσκοποι εν έτει 2016 να συμμετάσχουν και πρέπει το πολύ να είναι 24; Οι 318 Θεοφόροι Πατέρες στη Νίκαια το 325 από όλη την αυτοκρατορία με πτήσεις τσάρτερ ήρθαν; Αλλά ήταν Θεοφόροι. Εδώ είναι η διαφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com