Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Το ξέρατε ότι υπάρχει η «αίρεση του Εθνικισμού»; Καιρός να το μάθετε!

Και όμως αγαπητοί φίλοι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού υπάρχει «αίρεση του Εθνικισμού» και «αίρεση του Ζηλωτισμού». Αν δεν το ξέρατε καιρός να το μάθετε.

Μόνο που θα πρέπει να δοθούν κάποιες εξηγήσεις από τον Σεβασμιώτατο, τι εννοεί λέγοντας αίρεση του Εθνικισμού. Δηλαδή κάθε Πατριώτης  που αγωνίστηκε ή αγωνίζεται για την πατρίδα του είναι αιρετικός; Αυτές είναι αντιλήψεις που θα περιμέναμε ίσως από κάποιον αριστερό πολιτικό να τις ακούσουμε αλλά όχι από έναν Αρχιερέα της Εκκλησίας μας.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος γράφει: «ας τα αφήσουμε στο έλεος του Θεού και στην Εκκλησία για να εκφραστεί και να ομιλήσει», τι είναι Εκκλησία για τον Σεβασμιώτατο; Οι Αρχιερείς μόνο; Οι μοναχοί είναι Εκκλησία; Οι πιστοί είναι Εκκλησία; Οι λαϊκοί είναι Εκκλησία; Εκκλησία είναι κλήρος και λαός μαζι. Άρα το «ας το αφήσουμε στην Εκκλησία» δεν στέκει ούτε νοηματικά ούτε και ουσιαστικά!
Θα παρακαλούσαμε τον Σεβασμιώτατο και όλους του ποιμένες μας, να ενημερώσουν το ποίμνιο για τα προσυνοδικά κείμενα γιατί με δική τους ευθύνη οι πιστοί γίνονται δέκτες παραπληροφόρησης ή γενικά μη πληροφόρησης.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσατε ολόκληρο το κήρυγμα του Σεβασμιώτατου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού, κυρίως τις δύο τελευταίες πραγράφους:
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκε η Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου μας στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Δαράτσο Χανίων.
Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός συλλειτουργούντων πλειάδος ιερέων και συμπροσευχούμενων πλήθους ευσεβών Χριστιανών.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος ορμώμενος από τους τους ύμνους της Δεσποτικής αυτής εορτής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά βλέπουμε πόση ελπίδα έρχεται από τον Υιό και Λόγο του Θεού.
Και η Πατρική Οικονομία δεν είναι τίποτα άλλο από το να μας γνωρίσει τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα, και ταυτόχρονα όλοι εμείς να λατρεύουμε Πατέρα, Υιό και Άγιο Πνεύμα, την μόνη Αγία Τριάδα, η οποία είναι Τρία Πρόσωπα, αλλά μία Ουσία.
Ακούσαμε χθες στον Εσπερινό ”ουκ Άγγελος, ουκ άνθρωπος, αλλά αυτός ο Κύριος έσωσεν υμάς”, ο ίδιος ο Θεός ήρθε στον κόσμο για να μας σώσει, διότι δεν θα υπήρχε δυνατότητα να μας σώσει εφόσον δεν θα μπορούσε να μας σώσει από τον θάνατο.
Ο Κύριος της ζωής και του θανάτου όμως είχε την δυνατότητα, γι’ αυτό ήρθε ο Υιός και Λόγος του Θεού, για να σώσει το ανθρώπινο γένος. Η οικονομία του Πατρός είναι αυτή ακριβώς που εδίδαξε η πορεία του Χριστού στη ζωή μας.
Το πως θα ζήσουμε βλέποντας το πρόσωπο του Χριστού στη ζωή μας. Πως θα ταυτίζουμε τη ζωή μας με το πρόσωπο του Χριστού, αλλά ταυτόχρονα το πως θα μιμούμαστε εμείς τη ζωή του Χριστού, διότι με αυτό τον τρόπο μεταδίδεται η χάρις του Θεού, μεταδίδεται η ευεργεσία του Θεού, και έτσι γινόμαστε και εμείς μικροί Απόστολοι και μικροί διδάσκαλοι, όταν πραγματικά βιώνουμε τον Χριστό στη ζωή μας.
Η οικονομία του Πατρός, εκείνο το οποίο δηλαδή έπραξε ο Υιός και Λόγος του Θεού, ένωσε την γη με τον ουρανό.
Τι άλλο να θέλουμε να βιώσουμε, από το να έχουμε ελπίδα, γιατί μετά το θάνατο γνωρίζουμε που θα βρεθούμε, αρκεί να επιλέξουμε στη ζωή μας, τη ζωή που μας δίδαξε ο Χριστός.
”Ανελήφθη εν δόξη”, με δόξα ανελήφθηκε ο Κύριος μας στους ουρανούς, χωρίς να χωριστεί σε καμία περίπτωση από εμας, αλλά παρέμεινε κοντά μας και αυτό φαίνεται σε όλη την ιστορία της Εκκλησίας μας.
Σε αυτήν την πορεία και σε αυτήν την Εκκλησία οφείλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη, διότι αυτή διέπεται μέσα από τους νόμους του Ευαγγελίου, αλλά και επειδή την καθοδηγεί το Πνεύμα το Άγιο.
Τι άραγε συμβαίνει μέσα όμως στην ιστορία της Εκκλησίας μας και πολλές φορές εμείς όλα αυτά τα ξεχνούμε και τα απορρίπτουμε, προσπαθώντας πολλές φορές να αγνοούμε τη δόξα και ευεργεσία του Θεού και ακόμα περισσότερο την ευσπλαχνία Του.
Βλέπουμε έντονα τις τελευταίες ημέρες μία παραπληροφόρηση που προσπαθούν κάποιοι να προβάλουν ενόψει της Πανορθοδόξου Συνόδου, απλά για να εκφράσουνε την άποψη τους.
Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η Σύνοδος που πρόκειται να γίνει, δίνει ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας και έχει σχέση με Ορθοδόξους και μόνο Χριστιανούς. Μόνο οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα συμμετέχουν.
Όλα όσα λένε και ακούγονται από όλους εκείνους οι οποίοι θέλουν να είναι οι πρώτοι για να εκφράζονται με αυτόν το τρόπο, είναι καλύτερα να σκεφτούν όλοι αυτοί την αίρεση του Εθνικισμου και την αίρεση του Ζηλωτισμού που ανέκαθεν στην Εκκλησία είχε φέρει τόσα και τόσα δεινά και τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στο έλεος του Θεού και στην Εκκλησία για να εκφραστεί και να ομιλήσει.
Η υποκρισία πολλές φορές δημιουργεί πολλά προβλήματα και παρασύρει πολλούς ανθρώπους, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σκεφτούμε και να έχουμε ελπίδα στο Θεό, και εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε όλοι εμείς είναι να προσευχόμαστε και να παρακαλούμε το Θεό να εκφράσει διά της Συνόδου εκέινο το οποίο θέλει η χάρις του Αγίου Πνεύματος.

2 σχόλια :

 1. Εκτός από την αίρεση του εθνικισμού, υπάρχει και η δαιμονική αίρεση του Οικουμενισμού.
  Όσοι δεν γνωρίζουν την αίρεση του Οικουμενισμού, θα την μάθουν τώρα με όσα γίνονται σχετικά με τη μελλοντική σύνοδο της Κρήτης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτρέψτε μου, σεβασμιώτατε μητροπολίτα Κυδωνίας, να σας αναφέρω και κάποιες ακόμη αιρέσεις τις οποίες συναντούμε, ενίοτε, στον φιλοπατριαρχικό χώρο:
  - την αίρεση του Προσωπολατρισμού (στο πρόσωπο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. "Δεν υπάρχει τέτοιος Πατριάρχης!")
  - την αίρεση του Εθνικισμού ("Δεν θέλουμε να ακούσουμε τίποτε για τη Βασιλεύουσα, το "σταυρωμένο Φανάρι" και τον "Πατριάρχη του Γένους"")
  - την αίρεση του Εφησυχασμού ("Ας τα αφήσουμε όλα στο έλεος του Θεού. Εμείς να κοιτάξουμε την ψυχούλα μας")
  - την αίρεση του Στρουθοκαμηλισμού ("Ας αλλάξουμε κουβέντα. Δεν θέλω ούτε να ακούσω ούτε να μάθω για τις αιρετικές κακοδοξίες του Πατριάρχη μας")
  - την αίρεση της Εκκοσμίκευσης (Αυτά που κάνει ο Παναγιώτατος, δεν τα πιστεύει, τα κάνει από πολιτική γιατί είναι σε δυσχερή θέση μέσα στους Τουρκαλάδες")
  - την αίρεση του φιλοτομαρισμού ("Με το Χριστούλη περνάω ζωή χαρισάμενη. Χαζός είμαι να μιλήσω και να με καθαιρέσουν; Ας βγάλει κανένας άλλος το φίδι από την τρύπα")

  Βασίλης Κερμενιώτης,
  Υπαγόμενος στην μητρόπολη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com