Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

Σε αναμονή για τη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, για τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης

boulgarias.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας www.bg-patriarshia.bg, ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2016, αναφέρεται στο κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, και επισημαίνει ότι το κείμενο αυτό προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις, γιατί αναφέρει φανερά τον όρο ‘’εκκλησίες’’ για τις διάφορες αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαιοκαθολικών (Παπικών), Προτεσταντών και Αντιχαλκηδονίων.
Επισημαίνει  επίσης στην ανακοίνωση ότι «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα, και το να ονομάζονται ‘’εκκλησίες’’ είναι  θεολογικό, δογματικό και κανονικό λάθος».  Αλήθεια πόσο αδικούν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, οι απαράδεκτες και αθελόγητες αιχμές για εθνοφυλετισμό, για τη στάση της αυτή;  Ξεκάθαρα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας πρόταξε τη θέση της από  θεολογική, δογματική και κανονική άποψη, χωρίς κανένα ίχνος εθνοφυλετισμού.
Η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας, ότι μόλις έχει τα επίσημα έγγραφα μεταφρασμένα στα βουλγαρικά, η Αγία Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας – Πατριαρχείο Βουλγαρίας (BOC-BP), θα τα εξετάσει λεπτομερώς και θα εκφράσει τη θέση της.
Η αναφορά επίσης στο κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, τόσο στο Π.Σ.Ε., όσο και στη «Δήλωση του Τορόντο», επαυξάνει τους λόγους να πιστεύομε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας, θα μας αναπαύσει ορθοδόξως.  Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ως γνωστό επιμένει να είναι εκτός του Π.Σ.Ε.  και έχει αποχωρήσει από αυτό το έτος 1998.
Δεν μπορεί να αποτελεί μέλος ενός οργανισμού στον οποίο θα θεωρείται ‘’ως μια  εκ των πολλών ή ως κλάδος της Μίας Εκκλησίας, που ψάχνει και αγωνίζεται για την πραγμάτωσή της στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών’’.
Η Εκκλησιολογική Οικουμενική συνείδηση των Ορθοδόξων, δεν επιτρέπει εκκλησιολογικές  εκτροπές.  «Η Οικουμένη ως συμπεφώνηκεν», αναφέρεται στο Συνοδικό της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου, καταδεικνύοντας πως ορίζεται Ορθοδόξως  η Οικουμένη, όπου οι πάντες το αυτό φρονούν εν αληθεία. Αναμένομε λοιπόν την επίσημη στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και ευελπιστούμε ότι με αυτή θα αναπαύσει το πλήρωμα της Εκκλησίας.

2 σχόλια :

 1. Για ποιό λόγο βρισκόμαστε σε αναμονή του τί θα κάνει η Βουλγαρία?
  Δεν είμαι Ορθόδοξος και δεν ξέρω ότι πρέπει έτσι να παραμείνω?
  Δεν μας έχουν δείξει τον δρόμο οι Θεοφόροι Πατέρες?
  Ευχαριστώ για την φιλοξενία και θα ήθελα ένα σχόλιο/απάντηση της "Κατανυξης".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σας ευχαριατουμε για το αρθρο κ. Χαραλαμπους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com