Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Όταν ο Θεός θελήσει θα προχωρήσουμε στην ποθητή ενότητα''

19-153129vartholomeos1.jpg
Συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica με ιδιαίτερη αναφορά στην σημασία της Πανορθόδοξης Συνόδου που έλαβε πρόσφατα χώρα στην Κρήτη.

«Ή Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, μέσα από τα κείμενα πού επεξεργάστηκε και ενέκρινε, κατάφερε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις ανάγκες του σύγχρονου Ορθοδόξου Χριστιανού, αναλύοντας και διευθετώντας καθημερινά ποιμαντικά προβλήματα, όπως οι μικτοί γάμοι καθώς και οι σχέσεις μετά του λοιπού Χριστιανικού κόσμου και η σημασία των διαλόγων σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο», δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Τόνισε επίσης ότι «η παρουσία παρατηρητών εκ μέρους των ετεροδόξων Εκκλησιών και των Χριστιανικών οργανισμών, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα της σπουδαιότητας την οποία αποδίδει ή Ορθόδοξη Εκκλησία στην συνεργασία με τους λοιπούς χριστιανούς» και για τον λόγο αυτό ακριβώς «το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως η Πρωτόθρονος Εκκλησία, έχουσα την ευθύνη τού συντονισμού των σχέσεων και των διαλόγων σε διαχριστιανικό και διαθρησκειακό επίπεδο, συνεχίζει με αμείωτο ενδιαφέρον την πορεία αυτή για την μαρτυρία τού Ευαγγελίου».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι πέρα από τον συνεχιζόμενο διμερή διάλογο με την Καθολική Εκκλησία, υπάρχει περιθώριο για κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως ήταν η επίσκεψη στην Λέσβο «με τον αδελφό πάπα Φραγκίσκο», ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες».
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση της La Repubblica σχετικά με την πρόοδο που μπορεί να έχει επιτελεσθεί στον Οικουμενικό Διάλογο μέχρι τους εορτασμούς της επετείου των δεκαεπτά αιώνων από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έχουν ορισθεί για το 2025, η Αυτού Αγιότητα Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απαντά:
«Από την πλευρά της ή Ορθόδοξη Εκκλησία έχει πίστη στον Θεό και με αισιοδοξία θα συνεχίσει τούς θεολογικούς διαλόγους, κυρίως με την Ρωμαιοκαθολική αδελφή Εκκλησία και πιστεύουμε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική πρόοδος. Δεν θα ήταν σοφό να θέσουμε χρονικά όρια στον διάλογό μας, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με κοσμικά κριτήρια και κανόνες. Πιστεύουμε ότι οφείλουμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια, αίσθημα αγάπης, να προσευχόμαστε πολύ και με την χάρη τού Θεού, όταν εκείνος το θελήσει, θα προχωρήσουμε στην επίλυση των διαφορών μας και στην ποθητή ενότητα».

9 σχόλια :

 1. "...με την Ρωμαιοκαθολική αδελφή Εκκλησία..." ιδού η "μία, αγία,καθολική καί Αποστολική Εκκλησία" τήν οποία ομολογούμε στό Σύμβολο τής Πίστεως! (!) Κι εγώ που άλλα νόμιζα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. αδελφες μπορει να ειναι εκκλησια η παπικοι δεν ειναι

   Διαγραφή
 2. Ποιά επίλυση των διαφορών παναγιώτατε; Ένας αγράμματος μπορεί να τους πει ότι είναι στην αίρεση και δεν σώζονται εκτός Ορθοδοξίας, ότι πρέπει να επιστρέψουν αν θέλουν να γλυτώσουν από την κόλαση που τους περιμένει. Χωράφια έχουμε να χωρίσουμε και μιλάτε για επίλυση διαφορών;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει δίκιο ο Αγ. Μάρκος ο ασκητής όταν λέει..αδελφέ μην πιστεύεις ότι η εσωτερική κατάσταση κάποιου είναι διαφορετική από αυτἠν που επιδεικνύει με τις πράξεις και τους λόγους του..Αλαλούμ δηλώσεων, αλαλούμ σκέψεων και πίστεως επί δεκαετίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τά παραλειπόμενα τῆς συναθροίσεως στό Κολυμπάρι!

  Ἀπειλές, ἐκβιασμοί, πιέσεις, ἀψιμαχίες καί ὕβρεις στό παρασκήνιο τῶν ἐργασιῶν... καταγγέλλονται ἀκόμη καί ἀπό ἐπίσημα χείλη!

  Γράφει ὁ Θεολόγος και δημοσιογράφος, Διονύσης Μακρῆς.

  http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1962&obcatid=1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ποθητη ενοτητα...εμμ πες το ντε!αυτο φωναζουμε και μεις πως θελετε,το κοινο Ποτηριο...ξεδιαντροπα πλεον ομολογουν τα σατανικα τους σχεδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. "...με την Ρωμαιοκαθολική αδελφή Εκκλησία..."
  Ο οικουμενικός πατριάρχης είναι ένας εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησία μας που δεν πιστεύει. Δεν έχει νου Χριστού, αλλά νου κοσμικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ποιών διαφορών μας, Παναγιότατε; Ως πότε θα γίνεται αποδεκτό από την ελληνική Ιεραρχία τουλάχιστον, αυτό που κατ' επανάληψη επαναλαμβάνεται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Κάτα τ'αλλα μας λέει ότι "δεν μπορούμε να εργαζόμαστε με κοσμικά κριτήρια". Θέλει να μας τρελάνει δηλαδή ο βαλμένος τών δαιμονικών κριτηρίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com