Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

Προικοννήσου: «Βιάστηκαν μερικοί να συκοφαντήσουν την μεγάλη μας Σύνοδο. O Θεός ας τους συγχωρήσει»

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Απρόσεκτος(;) ο μητροπολίτης Προικοννήσου Ιωσήφ, δήλωσε για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, που τόσος λόγος έγινε για το αν είναι ή όχι οικουμενική (τελικά μάλλον ούτε καν Σύνοδος ήταν). 
Που θα έστελνε το μήνυμα της ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία (με 10 από τις 14 Εκκλησίες παρούσες ποιά ενότητα άραγε να υπονοούν;). 
Που οι αποφάσεις της θα είναι δεσμευτικές για ολόκληρη την Ορθόδοξία (ακόμα και για εκείνες τις Εκκλησίες που απουσίαζαν!!;;).
Που τελικά προετοιμαζόταν για περίπου 100 χρόνια..
Δήλωσε λοιπόν (μεταξύ άλλων) ο σεβ. Προικοννήσου Ιωσήφ: "Βέβαια σε αντίθεση με το παρελθόν, διαπιστώσαμε πως έχουν προκύψει σύγχρονα προβλήματα, όπως αυτό του κατακερματισμού της ορθοδοξίας" και σε άλλο σημείο "... Εμείς πήγαμε με σκοπό να γνωριστούμε και να συζητήσουμε..."
Ο 61χρονος αρχιερεύς, θεολόγος, διδάκτωρ φιλολογίας και πολυγραφότατος συγγραφεύς, είτε υποτιμά τη νοημοσύνη του ποιμνίου, είτε υποτιμά τον εαυτόν του. Ευχόμαστε η διδακτορική του διατριβή, περί τον Κόντογλου, να τον βοηθήσει να εννοήσει τον οικουμενιστικό κίνδυνο που εκκολάφθηκε στη Σύνοδο και να καταγγείλει με ευθύτητα, την αίρεση του οικουμενισμού. 
Δευτερευόντως αλλά εξ'ίσου σημαντικό είναι το ερώτημα που εγείρεται:
Ποιά σκοπιμότητα εξυπηρετεί, η πρόσκλησή του σεβ.Προικοννήσου Ιωσήφ από τον σεβ.Μεσογαίας Νικόλαο, όταν ο δεύτερος γνωρίζει τις οικουμενιστικές ιδέες και τις αντιλήψεις από τις οποίες εμφορείται ο πρώτος; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα την αφήσουμε στην κρίση των αναγνωστών μας.

Mε δυναμικό λόγο ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου, Προικοννήσου Ιωσήφ προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας στον εορτάζοντα ναό της Αγίας Μαρίνας στην Αρτέμιδα.
Πλήθος πιστών κατέκλυσε από νωρίς τον περικαλλή Ναό, για να προσευχηθεί και να συμπανηγυρίσει την πολιούχο και προστάτιδα της περιοχής.
Ο κ. Ιωσήφ, προσκεκλημένος του οικείου ποιμενάρχου κ. Νικολάου, έκανε λόγο για την πρόσφατη Σύνοδο, που διεξήχθει στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, τον περασμένο μήνα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν μαζευτήκαμε εκεί, για να διακηρύξουμε κάτι καινούριο ή διαφορετικό από όσα ειπώθηκαν στην πρώτη Σύνοδο, αλλά για να τα επιβεβαιώσουμε. Βέβαια σε αντίθεση με το παρελθόν, διαπιστώσαμε πως έχουν προκύψει σύγχρονα προβλήματα, όπως αυτό του κατακερματισμού της ορθοδοξίας».
Ο Μητροπολίτης του Οικουμενικού Θρόνου συνέχισε λέγοντας ότι «τείνουμε να γίνουμε ομοσπονδία αυτοκέφαλων εκκλησιών και όχι ενιαίο σώμα, όπως οφείλουμε να είμαστε», ενώ τόνισε με νόημα πως «βιάστηκαν μερικοί να συκοφαντήσουν και να βλασφημήσουν την Αγία &  Μεγάλη μας Σύνοδο, ο Θεός ας τους συγχωρήσει».
Ο κ. Ιωσήφ στο ίδιο μήκος κύματος είπε ότι «Εμείς πήγαμε με σκοπό να γνωριστούμε και να συζητήσουμε όλα εκείνα που διδαχθήκαμε από τους Πατέρες μας. Έβλεπες ανθρώπους από όλα τα μήκη της γης, αποκαλώντας ο ένας τον άλλο αδελφό. Με πνεύμα αγάπης προς όλο τον κόσμο, ακόμα και προς αυτούς που δεν είναι ορθόδοξοι, ούτε χριστιανοί, διότι το καθήκον της αληθείας, δεν αναιρεί το καθήκον της αγάπης. Συγχωρούμε τους αμαρτωλούς, γιατί κανένας δεν θεωρεί τον εαυτό του αναμάρτητο».
Κλείνοντας, τόνισε πως: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όσα συμβαίνουν, στον κόσμο γύρω μας. Ίσως έλθουν και κοντά μας, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, ακόμα και για τη θυσία της ζωής μας. Ζούμε πλέον σε πολύ απαιτητικούς καιρούς, γι’αυτό πρέπει να αναγγενηθούμε πνευματικα, να στερεωθούμε στην πίστη και στην ευσέβεια. Να είμαστε μια λαμπάδα θυσίας και αγάπης σε τούτο το μεγάλο σκοτάδι».

10 σχόλια :

 1. σεβασμιωτατε διατι σας απελυσε προσφατα ο αγιος πειραιως απο την εμμισθη θεση του ιεροκηρυκος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μάς χαροποιεί η είδηση οτι ο Πειραιώς τόν απέλυσε Συμπτωματικά άκουσα νά εκφωνεί εναι κήρυγμα στην Αγία Τριάδα Πειραιώς νοηματικά διαταραγμένο --είναι καί φιλόλογος !-- καί κυρίως οικουμενιστικό Συγχαρητήρια στον άγιο Πειραιώς !

   Διαγραφή
 2. Τό έχω πει και θα το ξαναπώ: Ο Σεβασμιώτατος Προικοννήσου, όπως και ό π.Δοσίθεος της Τατάρνας, είναι πατριώτες, πιστοί, με φλόγα, αλλά με ζήλο ού κατ' επίγνωσιν.Στο μυαλό τους, ό εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ντε φάκτο άγιος, επειδή είναι διάδοχος αγίων. Κανείς, κατ'αυτούς,δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Είναι οι χρήσιμοι ηλίθιοι του συστήματος. Ο Προικοννήσου με έχει διαγράψει επανειλημμένα από φίλο του στο facebook,με το που βλέπει να ελέγχω τον Βαρθολομαίο. Ο Θεός να τους φωτίσει!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Φυσικά! 100 χρόνια προετοιμασίας από τη μια και ολίγη από κριτική από την άλλη, είναι πολύ βιαστική! Όσο για τον Μεσογαίας, να ομιλεί με περισσότερη σαφήνεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΛΑΜΠΑΔΑ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΔΑΙΜΟΝΙΚΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ
  ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕΤΕ ΗΣΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τα λογια του Μητροπολιτη Προικοννησου, ειναι καθαρα και ανεπιληπτα. Δεν υπαρχει κατι μεμπτο σε αυτα.
  Επι πλεον, η συγχωρητικοτητα που εκφραζει δειχνει το Χριστιανικο ηθος του, και την ηπιοτητα του χαρακτηρα του, και αρμοζει με το αξιωμα του ως Επισκοπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Η νέα άποψη στην ποιμαντική όπως φαίνεται είναι η 'δημιουργική ασάφεια'. Να λέει κανείς κάτι, χωρίς όμως ουσιαστικά να λέει αυτό που λέει, αλλά κάτι άλλο το οποίο δεν λέει, αλλά το λέει, έτσι όπως συνθέτει τα όσα λέει. Το είδαμε και στην σύνοδο της Κρήτης. Αφού έχει κάνει και διδακτορική διατριβή στον Κόντογλου, έχει ως προφανή στόχο να μας κάνει λογοτέχνες και ποιητές, με καλλιεργημένη φαντασία, ελεύθερο στοχασμό, χωρίς 'φορμαλισμούς' και αγκυλώσεις. Εκεί πολύ εύκολα μια σύνοδος είναι πανορθόδοξη ενώ δεν συμμετείχαν όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες, ορθοτομεί την αλήθεια, ενώ συγχέει αίρεση και ορθοδοξία, και όλα όσα κακόδοξα έχουν καταδειχθεί. Η τέχνη έχει τους δικούς της κανόνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνώ και επαυξάνω.Εύστοχο σχόλιο ,καίρια κριτική. Δυστυχώς επί των ημερών μας ,επικρατεί η θολολογία του δηθενισμού και η δήθεν θεολογία της αγαπολογίας.....Με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!!!!
   Κλεονίκη.

   Διαγραφή
 7. Φασκειςκαι αντιφάσκεις άγιε Προικονησου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. "Με ήλιο τά 'βγαζα, με ήλιο τά 'βαζα, νερό δεν τά δινα. Τί είχαν τα έρμα και ψοφούσαν;"

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com