Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Εννοιολογική στρέβλωση λειτουργικής ευχής του Αγίου Βασιλείου, και του Θεοτοκίου της Μ. Δευτέρας

Εκκλησία-Κύπρου-Χανιά-463x277.jpg
(Στο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου)
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Στο μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου (31 Ιουλίου 2016), γίνεται η εξής αναφορά για τη λειτουργική ευχή ‘’Παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών’’, από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Βασιλείου: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος αναγνωρίζει την ιστορική ονομασία ‘’Εκκλησία’’ και για ομάδες που απεσχίσθησαν από Αυτή, χωρίς αυτό να σημαίνει αναγνώριση ορθότητας της πίστης τους… Ο Μέγας Βασίλειος απευθύνεται στον Θεό, στη Θεία Λειτουργία του, και τον παρακαλεί : ‘’Παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών’’. Η υμνολογία μας σε ένα τροπάριο της Μ. Δευτέρας παρακαλεί τον Θεό : ‘’ίνα της Βασιλείας κρατύνει τα σκήπτρα και τας Εκκλησίας συνάψη εις εν’’».

Εις την προς Α΄ Προς Αμφιλόχιον Επιστολή του, ο Άγιος Βασίλειος, διακρίνει με σαφήνεια τις αιρέσεις από τα σχίσματα. «Αιρέσεις μεν, τους παντελώς απερρηγμένους και κατ’ αυτήν την πίστιν απηλλοτριωμένους, σχίσματα δε, τους δι’ αιτίας τινάς εκκλησιαστικάς και ζητήματα ιάσιμα προς αλλήλους διενεχθέντας». Για τις αιρέσεις αναφέρει και το «περί της αυτής της εις Θεόν πίστεως εστιν η διαφορά», ενώ για τους αποσχισθέντες «το δε των αποσχισάντων, ως έτι εκ της Εκκλησίας όντων». Η διάκριση είναι σαφέστατη.
Φυσικά και δεν εννοεί ο Άγιος Βασίλειος με την αναφορά του αυτή σε Εκκλησίες, τις διάφορες αιρετικές ομάδες ή κοινότητες. «Παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών» αναφέρει για τα σχίσματα, αλλά για τις αιρέσεις αναφέρει στην ίδια ευχή, «τας των αιρέσεων επαναστάσεις ταχέως κατάλυσον τη δυνάμει του Αγίου σου Πνεύματος». Γι’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από τις αιρέσεις αναφέρει ο Άγιος Βασίλειος επακριβώς : «τους πεπλανημένους επανάγαγε, και σύναψον της Αγία σου Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».
Όσο αφορά την αναφορά στο Θεοτοκίο της Μεγάλης Δευτέρας, «Δέχου την Μητέρα, τη σην Χριστέ εις πρεσβείαν, ίνα ταις ικεσίαις αυτής, ειρηνεύσης τον κόσμον, και κρατύνης της βασιλείας τα σκήπτρα, και τας Εκκλησίας σου συνάψης εις εν», φυσικά και δεν εννοούνται με την αναφορά σε Εκκλησίες, οι διάφορες αιρετικές ομάδες ή κοινότητες. Η κτητική αντωνυμία ‘’σου’’ στη φράση «και τας Εκκλησίας σου», απευθυνόμενη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, δεν επιτρέπει τέτοια απαράδεκτη ερμηνεία.
Σαφέστατα πρόκειται περί παρερμηνείας τόσο της λειτουργικής αυτής ευχής του Αγίου Βασιλείου, «Παύσον τα σχίσματα των Εκκλησιών», όσο και της φράσης του Θεοτοκίου της Μεγάλης Δευτέρας, «ίνα της Βασιλείας κρατύνει τα σκήπτρα και τας Εκκλησίας συνάψη εις εν».

4 σχόλια :

 1. Με ποιο τροπο καθονται και κανουν απο μονοι τους αλλαγες; Καταπατουν τους κανουνες των αγιων πατερων μας.
  Ντροπη τους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ήταν ασύγκριτα προτιμότερο να μην ήταν επανδρωμένα τα μοναστηήρια τού Αγ. Όρους παρά να μνημονεύουν και κοινωνούν με τον Βαρθολομαίο συμμετέχοντας έτσι και βοηθώντας τον αντίχριστο και νεοταξικό έργο του, της αποορθοδοξοποίησης της Εκκλησίας και της ανασταύρωσης του.


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται στην Κύπρο. Αν μια συνοδική διακήρυξη λέει άλλα αντ΄ άλλων παρερμηνεύοντας κείμενα, τότε καταλαβαίνει κανείς εύκολα και τον λόγο γιατί κείμενα της συνόδου της Κρήτης, τα οποία σοβαρή θεολογική κριτική βρίσκει σοβαρά ελλιπή, θύμιζαν πατέρες του τετάρτου και πέμπτου αιώνος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι ακοίμητοι ειδικοί που αρθρώνουν τον λόγο της επιστήμης τους, σε όσους μας θεωρούν, το λιγότερο ηλιθίους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com