Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016

Ο Γόρτυνος Ιερεμίας προς τους νέους επιτυχόντες σε Ανώτατες Σχολές

gortunos.jpg
† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Προς
Τους Νέους και τις Νέες της Επαρχίας μας,
τους επιτυχόντες σε Ανώτατες Σχολές
Αγαπητοί μου φίλοι,
1. Ως Επίσκοπος των δύο επαρχιών, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης, Σας συγχαίρω εγκάρδια για την επιτυχία σας σε κάποια ανώτερη επιστημονική Σχολή. Μεγάλη σας τιμή και χαρά, αγαπητοί μου, γιατί είστε φοιτητές της Σχολής σας αυτής, γιατί το ανώτερο απ΄ όλα είναι η παιδεία. Από παλαιά η πατρίδα μας τιμούσε την παίδευση, την επιστήμη, ως το ανώτερο ιδανικό, και ημείς οι Έλληνες δώσαμε τα φώτα σε όλες τις Επιστήμες. Ημείς γεννήσαμε τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Ιπποκράτη, τον Πυθαγόρα, τον Διόφαντο και τον Ευκλείδη και παλαιά, ως δείγμα ανώτατης μόρφωσης κάποιου, ήταν η σπουδή του στην Ελλάδα.

2. Σας εύχομαι ολόκαρδα, αγαπητοί μου φίλοι, να νοήσετε την υψηλή σας αυτή νέα ιδιότητα του φοιτητού, που αποκτήσατε με τον κόπο σας, και σας εύχομαι πάλιν τα ζωηρά σας πνεύματα να εισχωρήσουν βαθειά στην έρευνα του επιστημονικού αντικειμένου σας και να νοιώσετε και να γευθείτε την ηδονή της επιστήμης.
Για να το πετύχετε όμως αυτό, θα πρέπει να νοήσετε ότι το κύριο μέλημά σας και ασχολία σας τώρα πιά είναι η επιστήμη, είναι η μελέτη των συγγραμμάτων του τομέως σας. Επιθυμία μας είναι να γίνετε λαμπροί επιστήμονες, να παρουσιάσετε κάτι το νέο από την έρευνά σας και να το προσφέρετε στην κοινωνία μας προς ωφέλεια και καλό των ανθρώπων.
3. Έχετε όμως υπόψιν, καλοί μου φίλοι, ότι ο πραγματικά μορφωμένος άνθρωπος δεν καλλιεργεί μονόπλευρα τον νού του, αλλά και την καρδιά του, το ήθος του θέλω να πω. Γι΄αυτό, μαζί με την επιστημονική σας έρευνα, να αγωνίζεστε να καθαρίσετε τον έσω άνθρωπο, την ψυχή σας, από τα πάθη, που εμφωλεύουν στον καθένα, και να αποκτήσετε τις αρετές. Γιατί και οι αρχαίοι έλεγαν ότι «πάσα σοφία χωριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία φαίνεται»! Και για να το πετύχετε αυτό, κύριοι φοιτητές και φοιτήτριες, θα πρέπει να πιστεύετε και να αγαπάτε τον κήρυκα και ενσαρκωτή των αρετών, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, τον Θεό μας. Να πιστεύετε και να προσεύχεστε, ω νέοι και νέες, στον Ιησού Χριστό και την Πανάχραντό Του Μητέρα και Μητέρα όλων μας, την Καλή μας Παναγία, την Υπεραγία Θεοτόκο.Την πίστη αυτή, που πήρατε ως «προίκα» από τους καλούς σας γονείς και ευλογημένους παππούδες και γιαγιάδες σας, στο νέο περιβάλλον που θα βρεθείτε τώρα για την σπουδή σας, προσέχετε μην την αλλοιώσετε,μην την αναμείξετε με άλλες ιδέες, αλλά να την κρατήσετε καθαρή και ακέραιη, έτσι όπως μας την παρέδωσαν και την διετύπωσαν οι άγιοι Πατέρες μας και την διαφυλάττει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
4. Η Εκκλησία, αγαπητοί μου φίλοι, στην οποία ανήκετε σαν βαπτισμένοι χριστιανοί, σας αγαπά και σας υποσχόμεθα ότι θα προσευχόμεθα για σας. Ως Επίσκοπός σας επιθυμώ να έχω συχνή πνευματική κοινωνία μαζί σας. Η Παναγία βοηθός και προστάτις Σας.
Μέ πολλές εὐχές καί ἀγάπη
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com