Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Απάντηση Γέροντος Σάββα Λαυριώτη προς την Ι. Κοινότητα Αγίου Όρους

p.savvas-agioreites.jpg

Ἀπάντηση στην ἀνακοίνωση τῆς 28/7/2016 τῆς Ἱ.Κοινότητας τοῦ Ἁγ.Ὄρους (Δείτε την ανακοίνωση στο τέλος του άρθρου)

Πρὸς τὴν
Ἱερὰ Κοινότητα Ἁγίου Ὄρους, Ἄθω
Ἐπειδὴ σὰν ἀντιπρόσωποι τῶν Ἱ. Μονῶν τοῦ Ἁγίου Ὄρους, δείχνετε νὰ ταράσσεστε περισσότερο γιὰ τὴν προστασία τῆς διοικητικῆς δομῆς ποὺ σᾶς ἀναδεικνύει καὶ τὴν ἐξουσιαστικὴ αὐθεντία μὲ τὴν ὁποία ἐποιήσατε ἑαυτοῖς ὄνομα,[1] ἀπὸ τὸν πνευματικὸ, ποιμαντικὸ καὶ σωτηριολογικὸ σας προορισμὸ, θὰ θέλαμε νὰ σᾶς καθησυχάσουμε διαβεβαιώνοντας ὅτι, οὔτε ἐπιχειρήσαμε, οὔτε ἐνδιαφερόμαστε νὰ ἐμφανιστοῦμε ὡς σφετεριστὲς τῆς ἐξουσίας σας.
Θὰ τὸ θεωρούσαμε ἄλλωστε μεγίστη κατάπτωση καὶ πνευματικὸ μας ὄλεθρο νὰ συνδεθοῦμε μὲ τοὺς Προϊσταμένους τῆς Ἱ. Κοινότητας ποὺ, ὡς πιστότατοι συνεργάτες καὶ ὑποστηρικτὲς τοῦ μεγαλύτερου αἱρεσιάρχου τῶν τελευταίων αἰώνων, «ὀνομάζετε  τὸ μαῦρο ἄσπρο καὶ τὸ πικρὸ γλυκὸ».[2]
Κραδαίνετε τὴν κρατικὴ σφραγῖδα τῆς Ἀθωνικῆς Πολιτείας ἀλλὰ ἀπωλέσατε τὴν σφραγῖδα τῆς Ὀρθῆς Πίστης καὶ Ἁγιοπατερικῆς Παράδοσης. Προσέχετε τὸ ὄστρακο καὶ πετᾶτε τὸν μαργαρίτη. Ὅπως κάποτε ἡ διοίκηση τῆς Ἱερᾶς Κοινότητας παρακαλοῦσε τὸν ἀναθεματισμένο πάπα Ἰννοκέντιο νὰ «προστατέψει» τὴν Ἀθωνικὴ πολιτεία, ὅπως κάποτε ἡ διοίκηση τῆς Ἱερᾶς Κοινότητας δέχτηκε καὶ ἐγκατέστησε Ἰησουιτικὸ σχολεῖο στὸν Ἄθωνα, ὅπως κάποτε ἡ διοίκηση τῆς Ἱερᾶς Κοινότητας ἐξόρισε τὸν Ἅγιο Νικόδημο καὶ τοὺς ἁγίους Κολλυβάδες, ἔτσι καὶ σήμερα ἦρθε ἡ σειρὰ σας νὰ συνεργήσετε μὲ τοὺς κακοδόξους ἁγιομάχους.
Ὅμως, «κάθε κληρικὸ τοῦ ὁποίου ἡ πίστις, οἱ λόγοι καὶ τὰ ἔργα δὲν συμφωνοῦν μὲ τὶς διδασκαλίες τῶν Ἅγίων Πατέρων νὰ τὸν ἀποστρεφόμεθα καὶ νὰ τὸν μισοῦμε ὡς δαίμονα, ἔστω κι ἂν ἀνασταίνει νεκροὺς καὶ κάνει ἄλλα μύρια θαύματα», διδάσκει ὁ Ἅγ. Συμεὼν. [3]
Ἐμεῖς λοιπὸν προτιμοῦμε νὰ ὑπακοῦμε στοὺς Ἁγίους Πατέρες καὶ στὸ Ἅγιο Πνεῦμα ποὺ μᾶς ἐπιτάσσει: «Ἔξελθε ἐξ αὐτῆς ὁ λαός μου, ἵνα μὴ συγκοινωνήσητε ταῖς ἁμαρτίαις αὐτῆς καὶ ἵνα ἐκ τῶν πληγῶν αὐτῆς μὴ λάβητε». [4]
Μετὰ τιμῆς καὶ ἀληθείας
Γέρων Σάββας Λαυριώτης
[1] Γεν.α΄4
[2] Ἡσ.ε΄20
[3] Ἅγιος Συμεὼν ὁ Νέος Θεολόγος, Λόγος ΣΤ΄.
[4] Ἀποκ.ιη΄4
Ανακοίνωση της Ιεράς Κοινότητος 28/7/2016:


11 σχόλια :

 1. Ο όσιος Νικόδημος κατέκρινε τους «λατινόφρονες» της εποχής του και όπως οι λοιποί Κολλυβάδες της εποχής του ηγωνίσθησαν σθεναρώς υπέρ των ιερών Παραδόσεων, όμως δεν φαίνεται πουθενά να διέκοψαν την επικοινωνία με τους λατινόφρονες η τους λοιπούς κακοδόξους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λακωνικό, περιεκτικό και ορθόδοξο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εγνων ο Κυριος τους οντας Αυτου.Εχει ο Κυριος σε καθε περισταση τους ανθρωπους του.Ο π Σαββας απο το Αγιο ορος με το την βαθεια πιστη του τις γνωσεις απο την γραφη και την παραδοση των αγιων πατερων με παρρησια και θυσιαστικο πνευμα οπως και αλλοι πατερες εκφραζει το πνευμα ολων των χριστιανων που ανυσηχουν και βρισκονται σε ψυχικο αναβρασμο για τον οικουμενιστικο κατρακυλισμα που εχουν παρει πολλοι ταγοι τησ ορθοδοξου εκκλησιας με πρωτο τον πατριαρχη.Θυμιζει τις τελευταιες ημερες του Βυζαντιου τις Κων/πολις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οταν ενας ανθρωπος προσερχεται να μοναση στο Αγιον Ορος, τί σκοπο έχει άραγε ?
  Να απομακρυνθή απο την βοή του κόσμου, να συγκεντρωθή στον εαυτό του, και να μπορέση, χωρίς πολλές μέριμνες, να προσευχηθη βαθειά στον Θεό για τον εαυτό του και για όλο τον κόσμο ή να μετατραπή σε δάσκαλο και να διδάσκη με επιτιμητικό τρόπο άλλους συμμοναστές του, και μαλιστα παλαιότερους και εμπειρότερους ?
  Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο, στην διάρκεια των 10 αιώνων της ζωής του Αγίου Ορους, να υπήρξαν παλαιότερα ανθρωποι, που πηγαν εκεί, με ειδική αποστολή, την διατάραξη της Πνευματικής Ησυχίας του τόπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ η ορθόδοξη άσκηση δεν είναι βουδιστική απραξία και νιρβάνα.Είναι δράση και αγώνας σε θέματα πίστεως. Όλοι οι άγιοι οι οποίοι μόναζαν αυτό έκαναν, από τον Μέγα Αντώνιο μέχρι τους Κολυβάδες όταν προέκυψαν σημαντικά ζητήματα πίστεως. Αυτούς μιμούνται και οι σημερινοί αγιορείτες οι οποίοι λένε τα αυτονόητα, αυτά που διδάσκει το Ευαγγέλιο και οι Άγιοι Πατέρες και καταστρέφουν με πράξεις και διδασκαλίες οι οικουμενιστές. Εσείς τον βίο και την διδασκαλία ποιού αγίου έχετε υπ'όψιν και υποστηρίζετε όσα λέτε; Δεν υπάρχει κανείς άγιος που να δίδαξε την απραξία ως αρετή όταν καταστρέφεται η πίστη. Αυτό θα ήταν ''άντίφαση εν τοις όροις'' όπως λένε και οι μορφωμένοι για ανάλογες περιπτώσεις.

   Διαγραφή
 5. Ας προσέξουν οι αντιπρόσωποι μέλη της Ι.Κοινότητος να μην παρασύρονται από κάποιους θερμοκέφαλους γραφιάδες, οι οποίοι δήθεν προασπίζονται το κύρος του Αγίου Όρους, και γίνουν θεομάχοι. Κατά αυτήν την πράγματι δύσκολη εκκλησιαστικά περίοδο, άλλες λογικές εκτός από αυτήν του Ευαγγελίου και των Πατέρων της Εκκλησίας δεν έχουν θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατι τα οσα λεει ο π Σαββας δεν ειναι απο την γραφη και τους πατερες ?Απο το κορανιο ειναι η τον βουδισμο?

   Διαγραφή
  2. Το σχόλιο 13 Αυγούστου 2016,11.37 δεν αναφέρεται στον π. Σάββα, αλλά σε αυτούς οι οποίοι έσπευσαν να εκδώσουν την ανακοίνωση της Ι. Κοινότητος και σε όσους τους συμβούλευσαν να το κάνουν.Δεν είναι εναντίον του π. Σάββα.

   Διαγραφή
 6. αυτά είναι τα αποτελέσματα της πορεἰας των πατέρων της Ι.Κοινότητας....ασχολοὐνται διαρκώς με τους φιλοπαπικοὐς, με τους φιλοϊσλαμιστές επισκόπους και υποστηρίζουν τις εκτροπές του Πατριάρχη,τα πάθη του Μπουτάρη....και για την ενότητα και την ειρήνη εντός του Όρους δεν τους καίγεται καρφί. Τα ΕΣΠΑ να ρέουν το αφορολόγητο να ισχύει και ας διασύρεται η πίστη μας με τους νὀμους που ψηφίζουν οι πολιτικοί....Ποιος τους είπε ὀτι εκπροσωπούν τους Αγιορείτες μοναχούς και τους ευλαβείς προσκυνητές;
  Μόνο τη χαμἐνη προσωπικότητά τους εκφράζουν.... και τἰποτα ἀλλο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οταν κινδυνευε η ορθοδοξια και ο Μεγας Αντωνιος αφησε το ασκηταριο του και κατεβηκε στην πολι . Τι σοι ανθρωποι ειναι μερικοι που θελουν την εκκλησια να περιοριζεται μεσα στα ντουβαρια του ναου ενω εξω αλωνιζουν αιρετικοι και αθεοι.Τωρα τελευταια αρχισαν να κανουν εφοδους και δολιοφθορες κλαι μεσα στους ναους .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com