Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016

Άγιον Όρος: Ποιους εκφράζουν οι εκφραστές;                                            Γράφει ένας ταπεινός προσκυνητής

Διάβασα στο διαδίκτυο, σε αξιόπιστα θρησκευτικά ιστολόγια τη δήλωση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους σχετικά με κείμενα και απόψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και που ο καθείς αντιλαμβάνεται, ότι αναφέρονται στον απόηχο της Συνόδου στην Κρήτη και τον σάλο των αντιδράσεων που αυτή έχει επιφέρει. [(βλ. εδώ)  
Πράγματι, εδώ και δύο περίπου μήνες που έληξαν οι εργασίες της Συνόδου στο Κολυμπάρι, πολλά είναι τα ερωτήματα,  περισσότερες οι ανησυχίες και πλείστες οι οργισμένες φωνές κατά των Προκαθημένων Ιεραρχών μας ,που παραχώρησαν, ως μη όφειλαν και μη κινούμενοι συνοδικά ,εκκλησιαστική ύπαρξη σε διάφορες ετερόδοξες κοινότητες ,οι οποίες απέχουν της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας .
Μέσα στην θερινή ραστώνη ,που συνήθως  αποδυναμώνει εν γένει τα αντανακλαστικά, υψώθηκαν δικαίως αγανακτισμένες και ενίοτε οργίλες κραυγές διαμαρτυρίας που  σε συνδυασμό με πιο ψύχραιμες  προσεγγίσεις, αλλά και με διάφορα έκτακτα δυσάρεστα που δυστυχώς σκίασαν την επικαιρότητα , όπως βεβήλωση  ιερών ναών κλπ.  σκιαγράφησαν το χρονικό διάστημα που διανύουμε.
Και ενώ περιμένουμε μετά περισσής αδημονίας την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας που θα γίνει το φθινόπωρο (κάλλιο αργά παρά ποτέ) για να ενημερωθεί επιτέλους το ποίμνιο, και ενώ περιμέναμε, κατ΄ εξοχήν, από τον Αγιώνυμο Άθωνα να αποτιμήσει τα γεγονότα και να προβεί σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για το τι μέλλει γενέσθαι στις σχέσεις των ορθοδόξων με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο  ,έρχεται η πρόσφατη δήλωση των Αγίων Πατέρων και μας αφήνει «ενεούς και κεχηνότες»!! Κοινώς, μας κούφανε...
Με μια λιτή, ξερή, κοφτή, λακωνική και εν πολλοίς νερόβραστη, κατά τα άλλα επίσημη και τυπική δήλωσή της, η Ιερά Επιστασία θέλει να μας πει... το τίποτα!
Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν....
Με ύφος εκατό καρδιναλίων και σε έντονο παπικού χαρακτήρα τόνο, που δεν συνάδει με εκείνο του ταπεινού, αγαθού και πράου φρονήματος, οι Άγιοι Πατέρες κόπτονται να υπενθυμίζουν σε εμάς τους απλούς πληβείους ποιος κάνει κουμάντο.
Πάσα φωνή  προερχόμενη από χείλη εκτός διοικήσεως των Καρυών, παυσάτω!!! Τι να πούμε πια !!!
Αυτό, αναρωτιέμαι, είναι το ζητούμενο; Ποιοι θα έχουν την αρμοδιότητα, ποιοι θα δικαιούνται να ομιλούν  και από πού θα ..εκχωρούνται τα Δελτία Τύπου;
Όταν το Περιβόλι της Παναγίας είναι καζάνι που βράζει από άσχημες και δυσάρεστες εξελίξεις, με «καρατομήσεις» Μοναχών και απειλές εκδίωξης Γεροντάδων, λόγω ισχυρών αντιδράσεών τους στην νέα και παράξενη εκκλησιολογία του Πατριάρχη, όταν υφίσταται ορατός κίνδυνος σχισμάτων και αποσχίσεων, όταν οι κοσμικοί συναγωνίζονται σε ανησυχία τους Μοναχούς και φλερτάρουν με την ιδέα της διακοπής του μνημοσύνου του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως ή ακόμα και άλλων φιλοπαπικών Επισκόπων, έρχεται η Αγιορείτικη Διοίκηση με μια τέτοια ανακοίνωση; Να αποδείξει, τί ; Να συμβάλλει ,σε τί  ; Αποσκοπεί ,πού;
Αντί να κατευνάσει τα οξυμμένα πνεύματα και να ρίξει πνευματικά φώτα πορείας  στα κακοτράχαλα μονοπάτια της ανηφόρας του λαού μας, πρωτοστατώντας στην επανακατήχηση  των ορθοδόξων, αντί να υψώσει την Ευαγγελική Φωνή ,μας υποδεικνύει το de facto στην άσκηση των διοικητικών της καθηκόντων ,μη και τάχα δεν εφαρμοστεί το διαβόητο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»
Πάντως , άλλα  περίμενα από την σεπτή αδελφότητα και κυρίως από τους έχοντες και κατέχοντες την ιερατική εξουσία.
Θα τους ήθελα μπροστάρηδες όταν βλασφημείται το όνομα του Θεού μου και μάλιστα όταν γίνεται Νόμος της Πολιτείας η αποποινικοποίηση της βλασφημίας.
Θα τους ήθελα λοκατζήδες της Πίστης μου όταν τζαμιά, τεμένη και η ισλαμική ημισέληνος μπερδεύονται με  Επισκοπικά ράσα.
Θα τους ήθελα με λόγο καταπέλτη, ρομφαία δίστομη ,να αναφωνήσουν «στώμεν καλώς» όταν διοργανώνονται έκφυλες πομπές και παρελάσεις τάχα υπερηφανείας όπου περιφέρονται προκλητικώς θλιβερά σαρκία πλανεμένων υπάρξεων.
Περίμενα μια φλογερή ομολογιακή ανακοίνωση που να απευθύνεται σε λαϊκούς, κληρικούς και Μοναχούς και να θέτει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.... και όχι αυτού  του είδους και αυτού του ύφους τελεσίγραφα.
Ουδείς εκ των ταπεινών και ευλαβών χριστιανών αμφισβητεί την διοικητική και υπηρεσιακή, έως δημοσιοϋπαλληλική (φευ!) αρμοδιότητα της Ιεράς Κοινότητας. Το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες είναι όλες δικές της, θεσμοθετημένες και με τη «βούλα», την καθιστά, ακόμα πιο υπεύθυνη  και με βαρύτατο το χρέος να ηγείται ως οδοδείκτης στην συνείδηση των χριστιανών.
Όπως και να το κάνουμε, η διοίκηση και η εξουσία αυτής μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων και εκπροσώπων της, καθ΄ όλα σεβαστή από όλους,  δεν απορρίπτει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης οποιουδήποτε χριστιανού ,πολλώ δε μάλλον όταν θίγονται θέματα της ορθόδοξης πίστης μας. Επιπρόσθετα, δημιουργεί περισσότερες και απαιτητικότερες προσδοκίες  των πιστών για την στάση που καλείται να τηρεί η Ιερά Επιστασία σε εκκλησιαστικά και πνευματικά ζητήματα.
Ακριβώς γι΄ αυτό, αν θέλει το Άγιον Όρος να παραμένει Φάρος της Ορθοδοξίας, χρειάζεται να ενσκήψει πραγματικά, λόγω και έργω, στα ουσιαστικά θέματα που ταλανίζουν τον λαό και την Πίστη μας. Άλλωστε, οι αυστηρά υπηρεσιακοί και απόλυτοι τόνοι της ανακοίνωσης σε σύγκριση με το λαλίστατο και μελιστάλακτο ύφος των προσφωνήσεων υποδοχής σε διάφορους πολιτικούς , που ανερυθρίαστα επισκέπτονται τις Ιερές Μονές  κατόπιν των όσων αντιχριστιανικών  νομοθεσιών έχουν υπερψηφίσει και στους οποίους οι σεπτοί μας Πατέρες μόνο εδαφιαίες μετάνοιες δεν κάνουν, εν τέλει με ξενίζει ,αν όχι με σκανδαλίζει για να μην  πω ότι με εξοργίζει. 

8 σχόλια :

 1. Πολύ σωστά όσα γράφει ό αδελφός, αλλά γιατί δεν βάζει το όνομά του;; Οι Ορθόδοξοι δεν φοβόμαστε κανέναν, μόνο τόν Θεό!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτή που κάνει κουμάντο στο Άγιον Όρος είναι η Παναγία μας και κανένας άλλος, ας μην το ξεχνούνε αυτό, γιατί το ποτήρι της οργής όταν θα ξεχειλίσει, θα είναι ήδη πολύ αργά για τους διώκτες της αλήθειας και της ορθοδοξίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν υπαρχει λογος να εξοργιζεται ο ταπεινος προσκυνητης.
  Αυτος να πηγαινη στο Αγιον Ορος, να προσκυνα και να λαμβανη την πνευματικη ωφελεια, και οι Αγιορειτες να διοικουν τον τοπο τους ανεπηρεαστοι, οπως γινεται επι 1000 και πλεον χρονια.
  Αν δεν μας αρεσουν οι αποφασεις τους, να θυμωμαστε οτι αυτοι μενουν ΕΚΕΙ, και γνωριζουν τα θεματα καλυτερα και σε ολες τις πτυχες τους, εν σχεσει με εμας, που ειμαστε απεξω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χρόνο κερδίζουν και οι πολιτικοί με τις εκλογολογίες τους και οι ιεράρχες τον Σεπτέμβριο, μέχρι τότε θα μαλακώσει το ποίμνιο, λόγω θερινής ραστώνης, θα δεχτεί ότι του πουν και οι μεν και οι δε

   Διαγραφή
 4. Ωραιο αρθρο. Ευχαριστουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ήμουν πρόσφατα στο όρος.
  Αυτό που κατάλαβα είναι ότι οι μόνοι γνήσιοι εκφραστές του είναι οι αγωνιστές μοναχοί.
  Αυτοί που συνεχίζουν άοκνα να εργάζονται με αυταπάρνηση τον καλόν αγώναν.Δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν.
  Δεν θυμάμαι κανέναν από τους σύγχρονους αγιορείτες αγίους μας να υπέγραψε ποτέ καμιάν απόφαση.
  Δεν είχε κανένας Άγιος από αυτούς την εξουσία να εκφράζεται εντός όποιασδήποτε σύναξης.
  Κι όμως...
  Άλλαξαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με την αγία ζωή τους.
  Οι σημερινοί "εκφραστές" εκφράζουν το Φανάρι από φόβο και μόνο.
  Γίνεται ξεκάθαρο όσο περνάει ο καιρός ότι διάφορες σκοπιμότητες έχουν σφραγίσει τα στόματα των αγίων καθηγουμένων.
  Μπορεί κάποιος να μας πει γιατί δεν εκφράστηκαν ακόμη δυναμικά για τη συνάντηση της Κρήτης?
  Είμαι πολύ περίεργος να ακούσω διάφορα σχόλια.Εγώ όταν ρώτησα πριν το Πάσχα διάφορους πατέρες στο όρος για τα 6 κείμενα της λεγόμενης συνόδου, κάποιοι απέφευγαν να πάρουν θέση και κάποιοι που αντιδρούσαν μετά την Κρήτη σιώπησαν.
  Προχθές εμένα μου είπες ένας σεβαστός γέροντας σε ένα κελλί, πως η κατάσταση είναι συγχισμένη και πως δεν πρέπει τώρα να υπάρξει κάποια αντίδραση.
  Απόρησα με την απάντηση του γέροντα τον οποίο και εκτιμώ και σέβομαι.
  Γνώρισα όμως και μερικούς πιο θερμούς στην πίστη.Με πόνο ψυχής ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΑΝ με πικρία για την παναίρεση του οικουμενισμού.Δεν μου φάνηκαν ακραίοι.
  Ανησυχούν που οι ηγούμενοι του όρους δεν εκφράζονται ξεκάθαρα.
  Ποιος έχει δίκαιο τελικά?
  Γνωρίζουμε αγιορείτες που πολύ συχνά έρχονται στον κόσμο και κάκουν ομιλίες στο λαό του θεού.
  Για το θέμα του οικουμενισμού δεν μιλάει κανείς.
  Δεν πειράζει όμως.
  Μας είπε ο Μακαριστός Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης.Είναι εκ του πονηρού.
  Εκτός αν μας είπε και ψέματα ο κύριος Τσελεγκίδης.
  Νομίζω όμως πως μας είπε την αλήθεια.
  Και οι εκφραστές των εκφραστών την γνωρίζουν και ας σιωπούν.
  Εμείς θα επισκεπτόμαστε το όρος.
  Είναι περιβόλι της Μάνας μας.
  Όχι ιδιοκτησία ανθρώπινη.
  Και επειδή δεν είναι καιρός για διχασμούς, ας ενωθούμε όλοι με ταπείνωση σε έναν αγώνα για να βγάλουμε συν θεώ μια άκρη.
  Και εμείς οι λαϊκοί έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλήθεια με την αληθινή μας μετάνοια.
  Ο θεός βοηθός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. κι εμείς θα τους θέλαμε μπροστάρηδες αλλά διαπιστώσαμε τελικά ποιοί είναι οι μπροστάρηδες και θα εκπλαγούμε κι από αυτούς που θα φανερώσει σε λίγο ο Κύριος

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com