Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

Όλα όσα συζήτησαν Ζήσης, Τσελεγγίδης και λοιποί με τον Πατρ. Γεωργίας για την Πανορθόδοξη- Ζήτησαν νέα Σύνοδο

f08a9323da00912311a3d8beb2388fdf_L.jpg
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Το χρονικό διάστημα από την 25η Ιουλίου έως την 28η μια εκκλησιαστική αντιπροσωπεία κληρικών από την Εκκλησία της Ελλάδας επισκέφθηκαν το Πατριαρχείο Γεωργίας και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, Ηλία II. Σήμερα το ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ φέρνει στο φως όλα όσα συζητήθηκαν στις επαφές κυρίως για το ζήτημα της Αγίας & Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης από την οποία απουσίασε η Εκκλησία της Γεωργίας.

Η αντιπροσωπεία αποτελείτο από τον Πρωτοπρεσβύτερο και ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,π.Θεόδωρο Ζήση, τον Καθηγητή της Δογματικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριο Τσελλεγίδη, τον Πρωτοπρεσβυτέρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου των Μητροπόλεως Πατρών, π. Αναστάσιο Γκοτσόπουλο, τον Πρωτοπρεσβυτέρο της ενορίας του Προφήτη Ηλία, Πετροκέρασας, της Μητροπόλεως Ιερισσού και Αγίου Όρους, π. Πέτρο Χιρς και τον πρωτοπρεσβύτερο π. Ματθαίο Βουλκανέσκου.
Σε μια σειρά συναντήσεων με ιεράρχες της Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Γεωργίας, τους υπευθύνους για τις διορθόδοξες υποθέσεις, καθώς και με τον ίδιο τον Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία ΙΙ, ο οποίος ευγενικά υποδέχθηκε τους καλεσμένους του στη θερινή κατοικία του, η αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής σε πνεύμα αδελφικής αγάπης και ειλικρινούς συνεργασίας
Ο σκοπός της επίσκεψης της ελληνικής εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας ήταν διπλός: αφενός να εκφράσει - εξ ονόματος όλων των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών στην Ελλάδα - την ειλικρινή ευγνωμοσύνη τους προς τον Πατριάρχη, την Ιεραρχία και τους πιστούς της Σεπτής και μαρτυρικής Εκκλησίας της Γεωργίας για την ομολογία τους στην Ορθόδοξη Πίστη πάνω και ενάντια στην άνοδο - συνοδικά- του συγκρητιστικού οικουμενισμού, και, αφετέρου, να συμβουλευτούν και να συζητήσουν προσωπικά με τον Μακαριώτατο και τους Ιεράρχες αναφορικά με την δέουσα σωστή απάντηση στην ανορθόδοξη "Σύνοδο της Κρήτης."
Ειδικότερα, αναφέρθηκε πως η πίστη της γεωργιανής Εκκλησίας στην ορθόδοξη εκκλησιολογία, όπως αποδεικνύεται με την εδώ και είκοσι χρόνια απόφαση να παραμένει εκτός από την συγκρητιστική-οικουμενιστική κίνηση, το λεγόμενο «Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών», εγκωμιάστηκε και προβλήθηκε ως πρότυπο για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Αυτή η πίστη ήταν, άλλωστε, πιο εμφανής με την στάση που οι Γεωργιανοί κράτησαν απέναντι στα κείμενα και την οργάνωση της επονομαζόμενης "Μεγάλης και Αγίας Συνόδου, μιας επισκοπικής διάσκεψης από ένα μικρό μέρος επισκόπων που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ των Ορθοδόξων, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Κρήτη".
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα προβλήματα που δημιουργούνται από την καινοτόμο και ανορθόδοξη, όπως χαρακτηρίστηκε,  "Σύνοδο της Κρήτης" και στην αναγκαία απάντηση σε αυτή με βάση τα δόγματα και τους κανόνες της Εκκλησίας και της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε την ανάγκη για μια σαφή απόρριψη τόσο της μεθοδολογίας και της οργάνωσης της Συνόδου όσο και των καινοτόμων και ανρθόδοξων κειμένων που εγκρίθηκαν από αυτήν.
Επίσης προτάθηκε να κληθεί ως απάντηση μια νέα Σύνοδος.
Ο Πατριάρχης υποδέχτηκε τους καλεσμένους του και εξήρε την αγάπη και την αφοσίωσή τους προς την Εκκλησία και την Πίστη, διαβεβαιώνοντάς τους ότι "δεν υπάρχουν πολλές εκκλησίες, αλλά μόνο μία Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία", και δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και η Ιερά Σύνοδος θα παράγουν "έργο για την ενότητα όλων των Ορθοδόξων' , το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με βάση την πίστη που μας έχει παραδοθεί.
Οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Γεωργίας στις προσυνοδικές διαδικασίες της Πανορθόδοξης, Μητροπολίτες Zugdidi Γεράσιμος και Αχάλτσιχε Θεόδωρος, από την πλευρά τους τόνισαν τη δέσμευσή τους ως γεωργιανή Εκκλησία για την απόρριψη των κειμένων «Το Μυστήριο του Γάμου και τα εμπόδια του » και « Σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».
Επιπλέον, ο Πατριάρχης και οι Μητροπολίτες δήλωσαν ότι τα έγγραφα της Συνόδου της Κρήτης θα μεταφραστούν στη γεωργιανή γλώσσα και θα εξεταστούν ούτως ώστε να εκδοθεί μια απάντηση μετά τη συνεδρίαση της Ιεραρχίας τον προσεχή Οκτώβριο.
http://www.vimaorthodoxias.gr/all/item/86518 

3 σχόλια :

 1. Πολύ επικοδομητικές αυτές οι "ζυμώσεις".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτή η "εκκλησιαστική αντιπροσωπεία κληρικών απο την Εκκλησία της Ελλάδος" εχει λάβει την αδεια και την ευλογία της Ιεράς Συνόδου για να κάνη αυτό το ταξίδι και να συνομιλήση στη Γεωργία με τον Πατριάρχη, ή πρόκειται για δική τους πρωτοβουλία, όπου εκφράζουν απλώς και μόνον τις προσωπικές απόψεις τους, χωρίς να δεσμεύουν την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία ?
  Αν συμβαινει το δεύτερο, τότε δεν πρόκειται για "εκκλησιαστική αντιπροσωπεία κληρικών απο την Εκκλησια της Ελλάδος", αλλά για μια ομάδα κληρικών, που δημιουργησαν οι ιδιοι και εκφραζει μόνο τους ίδιους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από ποιόν να λάβει άδεια και ευλογία; Από την Ιερά Σύνοδο αν κατάλαβα καλά; Από το πρόβλημα δηλαδή; Σε θέματα πίστεως και ηθικής δεν χωρά υπακοή ούτε αναμονή για άδεια. Όταν ανάψει φωτιά στο δασάκι δίπλα στο σπίτι μου θα περιμένω την Πυροσβεστική να μου δώσει άδεια ή θα τρέξω να την προλάβω πριν επεκταθεί και μας κάψει όλους; Κοινή λογική! Με άλλα λόγια, ορθόδοξη πρακτική. Με το βάπτισμα και στον τελευταίο καλοπροαίρετο αγράμματο "γύφτο" ενεργεί η Θεία Χάρις και "όπου θέλει πνει". Έτσι δεν μας λένε ως προς το τελευταίο από το Φανάρι και όχι μόνο;

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com