Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Ν.Φίλης: Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία της ιστορίας

28-132514ΦΙΛΗΣ800.jpg
Θα αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να μπει και ο Εμφύλιος
Στην αναδιαμόρφωση των προγραμμάτων ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης αφιερωμένης στον ελληνικό εμφύλιο, που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Εθνικής συμφιλίωσης στο Γράμμο.

Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα σχολικά βιβλία ιστορίας και ότι πρέπει να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στη μνήμη, τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».
Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι: «Συμμετείχαμε σε μία εκδήλωση στο πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης που έχει ως στόχο την εμβάθυνση των ιστορικών γεγονότων του εμφυλίου. Προσεγγίζουμε το θέμα χωρίς υπερβολικό πάθος, αλλά με συνείδηση ότι η ιστορία μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιώσουμε την πορεία της χώρας στην έξοδο της από την κρίση. Τα βιβλία της σχολικής ιστορίας αντιμετωπίζουν με αμηχανία τα ζητήματα της σύγχρονης ιστορίας. Στις πλαίσιο της γενικότερης αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων ιστορίας στα σχολεία, είναι προφανές ότι πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Δεν πρέπει να υπάρχουν λευκές σελίδες στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Αλλά πάντοτε να προσεγγίζουμε την ιστορία με σεβασμό στην μνήμη και τον πόνο όλων των Ελλήνων και κυρίως με σεβασμό στα γεγονότα».
Την εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα γεγονότα της κρίσιμης δεκαετίας του '40 που οδήγησαν στην πιο αιματηρή εμφύλια σύγκρουση που άφησε βαθιά τραύματα στην ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, διοργάνωσε η Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ 1940-74 Κ-Δ Μακεδονίας)


3 σχόλια :

  1. Σε τέτοια σοβαρά ζητήματα ρωτάμε πάντοτε: "Ποιός το είπε". Κι όταν παίρνεις την απάντηση: "Ο Φ.", πάει περίπατο η σοβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάντια μας είναι αυτή. Ας φροντίσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας κυρίως τον Χριστό μας, την Ορθοδοξία μας, τους βίους των Αγίων μας. Αυτή η ιστορία που θέλουν οι μεταλλαγμένοι πολιτικοί να μη μείνει στη μνήμη των παιδιών μας, αλλά να ποθούν να ζουν τον Χριστό κάθε στιγμή. Άλλη λύση σε αυτή την κατρακύλα δεν υπάρχει. Μου θέλουν και χωρισμό κράτους - εκκλησίας. Ακόμα στα προκαταρκτικά είμαστε και κοντεύουμε να διαλυθούμε. Θα ήθελα να δηλώσω εδώ, ότι αυτή η κίνηση δείχνει άρνηση του Θεού, κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ και δεν το δέχομαι. Τέτοια πολιτεία να τη βράσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ελλαδα ποτε δεν θα υπαρχει σωστο βιβλιο ιστοριας. Καλυτερα να βλεπουν ντοκιμαντέρ από το National Geographic για την Ελληνικη Ιστορια οι μαθητες , παρα να κανουν τα "συγγραματα" που είναι σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com