Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

ΔΕΥΤΕ ΑΝΑΒΩΜΕΝ ΕΙΣ ΤΟ ΟΡΟΣ ΘΑΒΩΡ

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
«Και μεθ’ ημέρας εξ παραλαμβάνει ο Ιησούς τον Πέτρον και Ιάκωβον και Ιωάννην τον αδελφόν αυτού και αναφέρει αυτούς εις όρος υψηλόν κατ’ ιδίαν∙ και μετεμορφώθη έμπροσθεν αυτών, και έλαμψε το πρόσωπον αυτού ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως» (Ματθ. ιζ΄ 1-2).
Αυτό το μεγάλο γεγονός της Μεταμόρφωσης, μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να ζήσομε.   «Δεύτε αναβώμεν εις το όρος Κυρίου, και εις τον οίκον του Θεού ημών, και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως αυτού», μας καλεί η Εκκλησία μας, κατά την Εσπερινή Ακολουθία της εορτής της ‘’Αναμνήσεως της Αγίας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού’’.  
Να ‘’αναβώμεν’’ και εμείς  ‘’εις το όρος Κυρίου και εις τον οίκον του Θεού ημών’’ για να δούμε ‘’την δόξαν της Μεταμορφώσεως αυτού’’. «Το θεϊκόν και απρόσιτον φως τηλαυγώς οψόμεθα», λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. Τότε θα αναφωνήσομε αυτό που Απόστολος Πέτρος είπε στον Χριστό «Κύριε, καλόν εστιν ημάς ώδε είναι»  (Ματθ. ιζ΄ 1-2).
Για τούτο ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός , εις τον ‘’Λόγο εις την υπερένδοξον μεταμόρφωσιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού’’, μας καλεί «Πάντων των γηίνων περιφρονήσωμεν∙ ουκ εν γη γαρ ημών το πολίτευμα.  Προς ουρανόν τον νουν εναποτείνωμεν, όθεν και Σωτήρα Χριστόν απεκδεχόμεθα Κύριον».
«Φέγγει των αρετών, εκλάμποντες προσβώμεν, εν όρει τω αγίω, οψόμενοι την θείαν, Κυρίου Μεταμόρφωσιν», ψάλλομε στα Στιχηρά Προσόμοια της Εσπερινής Ακολουθίας της εορτής της Μεταμόρφωσης του Κυρίου μας.
«Διονυσίω μεν γαρ Αρεοπαγίτη τω εν Θαβωρίω φανέντι του Χριστού φωτί τα σώματα των αγίων επί του μελλοντις αιώνος κοσμείσθαι τε και περιαστράπτεσθαι σαφώς είρηται» λέγει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς. «Αποθώμεθα λύπης απάσης νέφος επισκοτούσης ημίν τον νουν, και τούτον ουκ εώσης προς ύψος επαίρεσθαι», αναφέρει ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, εις τον ‘’Λόγο εις την υπερένδοξον μεταμόρφωσιν του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού’’. Αυτό το μεγάλο γεγονός της Μεταμόρφωσης, μας καλεί η Αγία μας Εκκλησία να ζήσομε.   «Δεύτε αναβώμεν εις το όρος Κυρίου, και εις τον οίκον του Θεού ημών, και θεασώμεθα την δόξαν της Μεταμορφώσεως αυτού». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com