Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

Γιατί η πολωνική εκκλησία επέστρεψε στο Ιουλιανό ημερολόγιο

4a93a5f2ccdebe0ca453337eae2c06ab_L.jpg
Του Μανώλη Κείου
Πριν από λίγες μέρες ήταν η αρχή του εκκλησιαστικού έτους με βάση τοΙουλιανό ημερολόγιο και σχετικά με αυτό αλλά και την απόφαση τηςπολωνικής εκκλησίας να μεταστραφεί σε αυτό έδωσε συνέντευξη ο Πολωνός ιερέας-θεολόγος και κοσμήτορας του Τμήματος Ορθοδόξου Θεολογίας του Πανεπιστημίου Bialystok π. Mark Lavreschuk.
Υπενθυμίζεται πως στις 18 Μαρτίου 2014, η Σύνοδος των Επισκόπων της Πολωνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανακάλεσε την Συνοδική απόφαση της 12 Απριλίου 1924 σχετικά με την εισαγωγή του "νέου τύπου" μέσα στην Εκκλησία και θέσπισε μια επιστροφή στην «παλαιά» κατάσταση, που είναι το Ιουλιανό ημερολόγιο.
“Η επιστροφή της πολωνικής Εκκλησίας στο Ιουλιανό ημερολόγιο δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη ζωή της πλειοψηφίας των ενοριών” σημειώνει ο πατήρ Μάρκος κα ισυμπληρώνει πως παρά το υιοθετηθέν Γρηγοριανό ημερολόγιο στην πραγματικότητα και στην πράξη η πλειοψηφία των ενοριών και ένα σημαντικό μέρος των πιστών συνέχιζαν να ζουν σύμφωνα με το "παλαιό μοντέλο."
Ο θεολόγος έφερε ως παράφειγμα την επισκοπή Μπιαλοστοκα-Γκντανσκ όπου μόνο περίπου τρεις ή τέσσερις ενορίες ακολουθούσαν το νέο ημερολόγιο, παρά το γεγονός ότι η μητρόπολη έχει πενήντα επτά ενορίες.
Ο ιερέας σημειώνει πως στην πράξη η απόφαση να αλλάξει το ημερολόγιο το 1924 δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πλειονότητα των ενοριών. Έτσι, στη μεταπολεμική περίοδο (μετά το 1945) οι ενορίες οργάνωσαν τη δική τους λειτουργική ζωή, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πιστών. Στο σύνολο του Βορειοανατολικού τμήματος, η πλειοψηφία των Ορθοδόξων δατήρησαν το παλαιό ημερολόγιο.
Σε ερώτημα αν αυτή η απόφαση έχει να κάνει με οποιαδήποτε επιρροή από τη Ρωσική Εκκλησία ο πατήρ Μάρκος απάντησε:
“Δεν νομίζω ότι ο πιστός θα σκεφτεί ποτέ ότι το ημερολόγιο σχεδιάστηκε από τη Μόσχα. Στο μυαλό τους το "νέο" ή "παλαιό στυλ" του ημερολογίου δεν συνδέεται με οποιαδήποτε γεωγραφική θέση της τάδε ή της δείνα Τοπικής Εκκλησίας. Για τους πιστούς και κληρικούς το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι θα πρέπει να γιορτάσουμε τις γιορτές τις ίδιες ημέρες όπως και στο Πατριαρχείο Μόσχας, την Εκκλησία της Σερβίας, και στα μοναστήρια του Αγίου Όρους”
Σημείωσε ακόμη πως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας αντιμετώπιζε διώξεις υπό της κυβέρνησης, όταν έλαβε το αυτοκέφαλο της και αναγκαστικά έλαβε την απόφαση να κινηθεί πάνω στο λεγόμενο 'νέο στυλ" 

1 σχόλιο :

  1. Αυτό για να αναθεωρήσουν (;) ορισμένοι που βρίζουν όποιον πήγε στη σύνοδο (και την Πολωνική Εκκλησία) .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com