Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Παράσταση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου σε Ναό του Μαυροβουνίου

504c53696f9a92e9d6e3d85633e20092.jpg
Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Ας αναρωτηθούμε όλοι μας προ τι η τόση βιασύνη;

Μια παράσταση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας που συνήλθε στην Κρήτη τον περασμένο Ιούνιο (2016), φιλοτεχνήθηκε στον εγκαινιασθέντα Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου Βλαδιμήρου στο Μπάρ του Μαυροβουνίου.

Ο αγιογράφος, έχοντας υπ’ όψιν του τις παραδοσιακές απεικονίσεις Οικουμενικών Συνόδων, επέλεξε να παραστήσει τους δέκα προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο με άπασαν την αρχιερατική στολή τους, κρατώντας το Ευαγγέλιο, ενώ απεικονίζει και τους συμβούλους τους αρχιερείς – δύο για κάθε προκαθήμενο, όπως είχε οριστεί – με επανωκαλύμμαυχο και εγκόλπιο, μέσα σε ένα πλοίο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ναυς της Εκκλησίας, η οποία πλέει στο μέγα πέλαγος της ιστορίας.

Στη μέση της σύνθεσης ευρίσκεται το ιερό Ευαγγέλιο και στο πάνω μέρος – μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Θεοδώρου και των αρχιερέων τους – απεικονίζεται το Άγιο Πνεύμα εν είδει περιστεράς.

Στην κορυφή της παράστασης ο Χριστός ευλογεί, με την Παναγία και τον Πρόδρομο δεξιά και αριστερά, να συμπληρώνουν την σύνθεση. Υπάρχει επιγραφή στα Σερβικά που δηλώνει ότι πρόκειται για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας που συνήλθε στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πρώτη παράσταση της Συνόδου και μάλιστα σε Σλαβικό περιβάλλον.Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Προκαθήμενοι που έλαβαν μέρος στα εγκαίνια του Καθεδρικού Ναού στο Μπαρ του Μαυροβουνίου, συμμετείχαν και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

2 σχόλια :

  1. Οικουμενιστικά αίσχοι. Θα τρίζουν τα κόκαλα των αγίων πατέρων μας. Ο Θεός να μας φυλάξει.
    Σαν δεν ντρέπονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com