Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Πέφτουν οι μάσκες, Οικ. Πατριάρχης: "... συμμεριζόμαστε τον απόλυτο σεβασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και του οικουμενισμού.."

fcd8f43c42bd148198924e9b15b1328a_L.jpg

 Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φοβάται τον διάλογο διότι δεν τον φοβάται η αλήθεια (ΦΩΤΟ)

Μεσημέρι Δευτέρας, 19ης Σεπτεμβρίου 2016, το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, ανακήρυξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Επίτιμο Διδάκτορα στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων.

Κατά την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι υπάρχουν πέντε οδοί οι οποίες οδηγούν στο διάλογο: είναι εκείνες της αγάπης, της δικαιοσύνης, της συγχώρεσης, της ορθής κρίσης και του σεβασμού.
«Ο διάλογος χρειάζεται ισορροπία, δεν υπερκαλύπτει, αλλά ιδίως δεν αφαιρεί από το συνομιλητή τα χαρακτηριστικά του. Σημαίνει αμοιβαία γνωριμία, συνάντηση αλλά δεν είναι ποτέ πολιτιστικός ή θρησκευτικός συγκρητισμός», προσέθεσε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας. Παράλληλα, αναφερόμενος πάντα στο ίδιο θέμα, θέλησε να προσθέσει: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν φοβάται τον διάλογο, διότι δεν τον φοβάται η αλήθεια. Αντιθέτως, αν η Ορθοδοξία κλεινόταν στον εαυτό της και δεν συνδιαλεγόταν με όσους βρίσκονται πέρα από το χώρο της, όχι μόνο θα αποτύχαινε στην εκπλήρωση της αποστολής της, αλλά, από "καθολική", και από εκκλησία "διαμέσου της Οικουμένης", όπως είναι, θα μετατρεπόταν σε εσωστρεφή ομάδα, σε "γκέτο" στο περιθώριο της ιστορίας».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο διδάκτορα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε, τέλος, ότι «Πολιτισμοί και Θρησκείες ήδη συναντήθηκαν για να δώσουν ουσιαστική διάσταση σε οδούς ειρήνης, αλλά σίγουρα η διαδικασία αυτή πρέπει να συνεχισθεί, για να μην επιτραπεί η εμφάνιση φαινομένων έλλειψης ανοχής και θρησκευτικού φανατισμού, για την προστασία της αξίας κάθε πολιτισμού, ώστε να μη θυσιαστεί στον βωμό της παγκοσμιοποίησης ή ενός πολιτισμού που κυριαρχεί των άλλων».
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, θέλησε να τιμήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη με την απονομή του σταυρού του Μέγα Ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας. Επίσης προς τιμήν παρέθεσε γεύμα η καθολική κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου και ο ιδρυτής της, Αντρέα Ρικάρντι. «[Πρόκειται για] μια κοινότητα με την οποία συμμεριζόμαστε τον απόλυτο σεβασμό της προστασίας του περιβάλλοντος και του οικουμενισμού», δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας».
Αύριο, ο κ. Βαρθολομαίος θα πάρει μέρος, μαζί με τον Πάπα Φραγκίσκο, στη διαθρησκειακή συνάντηση της Ασίζης, με θέμα «Δίψα για ειρήνη: θρησκείες και πολιτισμοί σε διάλογο».  

Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Καθεδρικό του San Lorenzo της Perugia (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

12f751dac05d236b03b7fbc183453e53_L.jpg
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ευρικσόμενος αυτές τις ημέρες στην Ιταλία, επισκέφθηκε χθες το πρωί, 19 Σεπτεμβρίου 2016, τον Καθεδρικό Ναό του Σαν Λορέντζο στην Περούτζια.
Tον υποδέχθηκε ο Καρδινάλιος Gualtiero Bassetti, με τον Αρχιεπίσκοπο Renato Boccardo, και πολλούς άλλους υψηλόβαθμους Ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς. Εκεί, ομιλώντας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υπεραμύνθηκε της Ειρήνης στον κόσμο, εστιάζοντας στην μαρτυρική φυσιογνωμία του Αγίου Λαυρεντίου.

Πατήστε εδώ και ακολουθήστε την Κατάνυξη στο twitter. Ενημερωθείτε άμεσα για τις αναρτήσεις μας!!!

6 σχόλια :

 1. Ουνίτης. Ας το παραδεχτούν οι υποστηρικτές επιτέλους, να τελειώνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. οι μοναδικές φορές που γελάει αυτό το πικρόχολο πρόσωπο είναι όταν αγκαλιάζει και φιλά αιρετικούς, πόσο μα πόσο τον λυπάμαι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...ΓΕΜΙΣΕΣ ΤΗΝ ΒΑΛΙΤΣΑ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΓΑΜΗΝΕΣ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στον ρωμαιοκαθολικισμό, μόνον ο επίσκοπος της Ρώμης έχει αρχιερωσύνη, οι υπόλοιποι επίσκοποι είναι υπάλληλοί του, δεν έχουν ισότιμη αρχιερωσύνη, είναι τίποτε. Όλοι αυτοί που χαμογελούν στον πατριάρχη Βαρθολομαίο, έτσι τον θεωρούν ως τίποτε. Ένα τίποτε από την ανατολή, μόνον ο επίσκοπος της Ρώμης έχει αξία για αυτούς. Ας μην αυταπατώνται ότι τους βλέπουν ως κάτι περισσότερο από τίποτε όταν διαλέγονται με τους αιρετικούς ρωμαιοκαθολικούς. Σε αυτές τις αντιλήψεις είναι χτισμένος ο ρωμαιοκαθολικισμός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Η κοκκινοσκουφίτσα και ο κακός λύκος.. ακόμα και τα παραμυθάκια πιο αληθινά μοιάζουν μπροστά σε αυτό το θέατρο της ''αγάπης'' που παίζει ο Πατριάρχης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Να γίνει μια Σύνοδος, να του δώσει μια σφαλιάρα ένας Άγιος Νικόλαος, να πάνε όλοι οι κατεργάρηδες στον πάγκο τους. Και εκκλησιαστικοί και πολιτικοί. Όλοι! Αμάν πια! Όποιος έχει εξουσία θα κάνει ότι θέλει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com