Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡ – ΠΛΕΙΟΝΩΝ ΑΡΧΗ, ΤΗ ΜΟΝΗ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΗ

kolympari-thumb-large.jpg
Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Το πρόσφατο κείμενο του καθηγητή κ. Θεόδωρου Γιάγκου, καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. που τιτλοφορείται «Πτυχές που αποσιωπήθηκαν στον δημόσιο διάλογο περί της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (Α΄ Μέρος)» (amen.gr), μας έδωσε αφορμή να αναφερθούμε στη μόνη αποσιώπηση που έγινε.

Ο κ. Θεόδωρου Γιάγκου, αναφέρεται εκτενώς σε προηγούμενες αναφορές του π. Θεόδωρου Ζήση, θεωρώντας τες ως αποσιώπηση, ενώ λησμονεί ότι η μόνη αποσιώπηση που έγινε, ήταν για το παράδοξο της υπερ - πλειόνων αρχής, όπου Προκαθήμενος τοπικής Εκκλησίας υπέγραψε με την ένδειξη ‘’αντ’ αυτού’’ στη θέση τεσσάρων Ιεραρχών, που δεν υπέγραψαν το κείμενο της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, όπου καλούνται ετερόδοξες εκκλησίες οι αιρετικές ομάδες ή κοινότητες.
Αυτή ήταν και η μόνη αποσιώπηση που έγινε στο Κολυμπάρι της Κρήτης. Τόσο απαρατήρητη πέρασε αυτή η αποσιώπηση; Αυτό το παράδοξο θα καταγραφεί στην ιστορία των Συνόδων, με τη λυπηρή μοναδικότητα. Τέτοιο παράδοξο δεν παρατηρήθηκε στην ιστορία των Συνόδων, ούτε σε αυτές που η Εκκλησία μας αποδέχτηκε, αλλ’ ούτε και σ’ αυτές που δεν αποδέχθηκε. Γιατί πέρασε απαρατήρητη η μοναδική αυτή αποσιώπηση;
Καμιά αναφορά δεν έγινε για τη μοναδική αυτή αποσιώπηση. Κανείς από αυτούς που υπεραμύνθηκαν για την εμμονή να κληθούν ετερόδοξες εκκλησίες οι αιρετικές ομάδες ή κοινότητες, δεν αναφέρθηκε στο θέμα τούτο. Τόσο το παρόδοξο τούτο της υπερ - πλειόνων αρχής, όσο και η σιωπή που τηρείται για το θέμα τούτο λύπη φέρει. Κάθε φορά που κάτι τέτοια όμως μας λυπούν, ο λόγος του Οσίου Παϊσίου, «Ο Χριστός κυβερνά την Εκκλησία», ηχεί παρηγορητικά. Θα επαναλάβουμε με λύπη ότι αυτή η αποσιώπηση, ήταν και η μόνη η αποσιώπηση. Η μόνη αποσιώπηση.

2 σχόλια :

 1. Υπό κανονικές συνθήκες, για πολλές μέρες, το μοναδικό θέμα που θα έπρεπε να απασχολεί όλους όσους έχουν έγνοια τα της Εκκλησίας, θα έπρεπε να ήταν αυτό.
  Που ένας Αρχιεπίσκοπος υπέγραψε στη θέση 4 επισκόπων του που αρνήθηκαν να υπογράψουν το 6ο κείμενο της Συνόδου της Κρήτης.
  Γιατί τόση αποσιώπηση?
  Πότε έγινε ξανά κάτι τέτοιο?
  Και οι 4 αυτοί επίσκοποι γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν?
  Τι φοβήθηκαν?
  Φοβήθηκαν αυτό που φοβούνται όλοι οι ηγουμένοι στο άγιον όρος.
  Έχουν το φόβο που έχουν οι περισσότεροι ορθόδοξοι κληρικοί και μοναχοί.
  Φοβήθηκαν αυτό που φοβόμαστε και εμείς τα δειλά λαϊκά σνθρωπάκια που κρυβόμαστε πίσω από την ανωνυμία μας με πρώτο εμένα.
  Ελπίζω πρώτα για μένα και έπειτα για όλους τους ορθόδοξους αδελφούς μου να βρούμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε την αλήθεια με όποιοδήποτε τίμημα.
  Είναι δύκολη υπόθεση η ομολογία της πίστης.
  Ανήμερα των Αγίων Σοφίας Πίστεως Ελπίδας και Αγάπης ας παρακαλέσουμε τον Πανάγαθο Θεό να μας δώσει την εξ ύψους δύναμη να μην τον προδώσουμε.

  Ανώνυμος μέχρι στιγμής.
  Ελπίζω όχι μέχρι τέλους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ο φόβος μου είναι πως οι οικουμενιστές θα προσπαθήσουν όπως οι διώκτες των πρώτων αιώνων, να φοβερίζουν από τη μιά και από την άλλη να εξαγοράζουν την σιωπή, με χρυσάφι.
  Ελπίζω πως παραδοσιακά ιστολόγια με ομολογιακό φρόνημα, θα πουν ΟΧΙ στα ευρώ που θα τους ρίξουν κατάμουτρα για να πάψουν να ενημερώνουν το λαό.
  Ήδη πλούσια μοναστήρια του αγίου όρους παίζουν αυτό το παιγνίδι με τον πιο ύπουλο τρόπο.
  Δίνουν φαγητό στον κόσμο που πεινά για να πάψει να σκέφτεται να ακούει και να βλέπει.
  Είναι εντολή από το Φανάρι.
  Να μην μιλήσουν στο λαό οι ηγουμένοι του αγίου όρους για τον οικουμενισμό.
  Να αναστηλώσουν τα μοναστήρια τους και να δώσουν στο λαό τον άρτον τον επιούσιον.
  Και στο τέλος να λέμε για τον Πάπα:
  Πάτερ ημών...ο επί της γής.
  Αγαπητοί μου αδελφοί του ιστολογίου κατάνυξης μην σταματήσετε τον αγώνα.
  Ο Θεός να σας δίνει κουράγιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com