Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Πατρ. Ρουμανίας: Ανυπότακτοι και αντικανονικοί αυτοί που κατηγόρησαν τη Σύνοδο της Κρήτης

860d985ad21095f5f673234ba8c3b049_L.jpg
"Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προωθεί τον θρησκευτικό πόλεμο ή το ομολογιακό μίσος" αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας με αφορμή και τη ρουμανική παρουσία στη Σύνοδο της Κρήτης...

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Την τελευταία περίοδο έλαβαν χώρα μερικές δημόσιες εκδηλώσεις διαφόρων ατόμων, τα οποία, σε κοσμικό και επιθετικό πνεύμα, κατηγόρησαν και συκοφάντησαν τους ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας, παρόντες στη Σύνοδο της Κρήτης (Ιούνιος 2016), όπου έλαβαν μέρος σχεδόν 200 αρχιερείς από δέκα Ορθόδοξες αδελφές Εκκλησίες.
Αυτοί οι οποίοι προωθούν αυτές τις αρνητικές στάσεις είναι γενικά μερικοί ανυπότακτοι κληρικοί και αντικανονικοί, ανυπάκουοι και ασταθείς μοναχοί, οι οποίοι δεν μένουν στα μοναστήρια σύμφωνα με τα μοναστικά διατάγματα, καθώς και ορισμένοι λαϊκοί που επηρεάζονται αρνητικά από εκείνους.
Μια παρόμοια ομάδα διαμαρτυρήθηκε στο Μητροπολιτικό Λόφο (στο Βουκουρέστι) στις 30 Αυγούστου 2016. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πλοϊεστίου κ. Βαρλαάμ, βοηθός του Πατριάρχη, άκουσε τα αιτήματά τους, αλλά αυτοί έδειξαν ότι είναι ανίκανοι για διάλογο, επιθετικοί, και επαναλαμβάνουν ιδέες και αδικαιολόγητες κατηγορίες, κρίνουν και συκοφαντούν τους ιεράρχες οι οποίοι ενέκριναν το κείμενο της Συνόδου της Κρήτης σχετικά με τις σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους άλλους χριστιανούς.
Σε μια περίοδο που η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται επίθεση από πολλές εξωτερικές ορατές και αόρατες δυνάμεις του φαινομένου της εκκοσμίκευσης, αυτοί οι ανυπότακτοι, με την δικαιολογία ότι προστατεύουν την Ορθοδοξία, ταράζουν την εσωτερική ειρήνη και ενότητα της Εκκλησίας επειδή δεν βρίσκονται υπό την καθοδήγηση του Πνεύματος του Χριστού.
Ως εκ τούτου, η πλειονοψηφία του κλήρου, των μοναχών και των πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας διαφυλάττει την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού και γνωρίζει την αλήθεια ότι η Σύνοδος της Κρήτης δεν σχημάτισε καινούργια δόγματα, αλλά ομολόγησε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία του Χριστού, ενώ οι εκκλησίες ή ετερόδοξες (μη-ορθόδοξες) ομολογίες αποκόπηκαν από την Ορθοδοξία επειδή απομακρύνθηκαν από την Ορθόδοξη πίστη, η οποία είναι η βάση της ενότητας της Εκκλησίας. Ενώ ο Κύριος Ιησούς Χριστός προσευχήθηκε προς τον ουράνιο Πατέρα ώστε οι μαθητές Του και όλοι οι άλλοι οι οποίοι πιστεύουν εις Αυτόν, "ἵνα πάντες ἓν ὦσι" (Ιω. 17,21), δηλαδή να κρατήσουν την ενότητα της Εκκλησίας βάση της αληθινής πίστης. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν προωθεί τον θρησκευτικό πόλεμο ή το ομολογιακό μίσος, αλλά "την πίστιν δι᾿ ἀγάπης ἐνεργουμένην" (Γαλ. 5,6), ομολογώντας την Ορθοδοξία με ταπείνωση και ψυχική ειρήνη.
Άρα, οι αληθινοί ορθόδοξοι χριστιανοί μπορούν να κρατήσουν την ορθή πίστη ακόμη και να βρίσκονται σε διάλογο είτε σε συνεργασία κοινωνικού, φιλανθρωπικού και πολιτιστικού χαρακτήρα με άλλους χριστιανούς, ειδικά σε χώρες όπου οι Ορθόδοξοι χριστιανοί βρίσκονται σε μειονότητα. Παραδείγματος χάρη, στο παρόν υπάρχουν στη Δυτική Ευρώπη, πάνω από 700 Ορθόδοξες Ρουμανικές ενορίες από τις οποίες οι 670, επειδή δεν κατέχουν δικές τους εκκλησίες, προσεύχονται σε νοικιασμένους ή δανεισμένους ναούς από καθολικούς πιστούς, αγγλικανούς ή προτεστάντες, χωρίς αυτοί οι Ρουμάνοι να χάνουν την Ορθόδοξη πίστη τους.
Άρα ο διαυγής και ρεαλιστικός Ορθόδοξος χριστιανός μπορεί να μείνει πιστός στην Ορθοδοξία ακόμη και όταν βρίσκεται σε διάλογο και συνεργασία με άλλους χριστιανούς χωρίς να είναι φανατικός, συκοφάντης ή επιθετικός. Όμως αυτoί οι οποίοι τώρα ταράζουν την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας δεν έχουν καμία ποιμαντορική ευθύνη για τις Ορθόδοξες Ρουμανικές κοινότητες της Διασποράς και ούτε καταλαβαίνουν όση μεγάλη είναι η αμαρτία του διαχωρισμού και της ταραχής της ειρήνης και της ενότητας της Εκκλησίας με την δικαιολογία ότι μόνο αυτοί οι ανυπότακτοι είναι αληθινοί πιστοί, ορθοί και ικανοί για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας, ονομάζοντας αιρετικούς όλους αυτούς οι οποίοι δεν σκέφτονται όπως αυτοί.
Ο όρος Εκκλησία σημαίνει συγκέντρωση, όχι διαχωρισμός, δηλαδή συγκέντρωση των Ορθοδόξων χριστιανών στην αγάπη της Αγίας Τριάδος μέσω ομολογίας και βίωση της αληθινής πίστης στην αδελφική έν Χριστώ κοινότητα και υπακοή προς τους πνευματικούς πατέρες στους οποίους ανατέθηκε η διαποίμανση των χριστιανών προς την οδό της σωτηρίας.
Γι’αυτό πρέπει να διαφυλάττουμε πάντοτε την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού!

4 σχόλια :

 1. Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης.. τι νομίζουν, πως επειδή έχουν αξιώματα, έχουν και την αλήθεια με το μέρος τους; Προδίδουν την ορθοδοξία με το να νομιμοποιούν τις αιρέσεις και να τις αποκαλούν ''εκκλησίες'' και έχουν το θράσος να μας επιρρίπτουν ευθύνες επειδή διαμαρτυρόμαστε;;; Οι ομάδες αυτές δεν είναι καθόλου μικρές, είναι όλοι οι ευαισθητοποιημένοι χριστιανοί στα θέματα της πίστεως από κάθε γωνιά της οικουμένης, και ξέρουν πολύ καλά τι έγινε στην ψευδοσύνοδο αυτή της Κρήτης, ας μην προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, αυτοί είναι που διασπούν την ειρήνη, ο πιστός λαός έχει απογοητευτεί από αυτούς και ο Θεός δεν θα τους ανέχεται για πολύ ακόμα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μόνο που αυτά που υπεγράφησαν στη ΚΡΗΤΗ είναι αιρετικά ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ.
  Το ποιοι είναι αντοκανονικοι το λέει καλυτερα ή Ιερά Παράδοση και οι Ιεροί Κανόνες και όχι όσοι υπογράφουν αιρετικά ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΑ κειμενα

  Οι επίσκοποι που υπογράφουν αιρετικά κείμενα είναι όχι μόνο αντικανονικοι αλλά κάτι πολλοί χειροτερο, είναι ΛΥΚΟ ΠΟΙΜΕΝΕΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είναι πολύ σωστή και σαφής η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ρουμανίας, με την οποία θέτει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, και ενημερώνει το ποίμνιο, ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες και δυσπιστία για το Ορθόδοξο φρόνημα του, και το ενδιαφέρον του για την σωτηρία του λαού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com