Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Το παρασκήνιο του πολέμου των Θρησκευτικών

e1b97ebacc6e61c092e7a16c8b915b56_L.jpg
Σε «βεντέτα» μεταξύ του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη εξελίσσεται πλέον η υπόθεση του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του στους μαθητές όλης της χώρας.

Οι εκατέρωθεν επικρίσεις, οι αντεγκλήσεις, οι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες έχουν σημάνει συναγερμό μεταξύ των μητροπολιτών και των πολιτικών στελεχών που συνδέονται με την Εκκλησία. Ομως, όπως εκτιμούν αρχιερείς, το «ξέσπασμα» του Αρχιεπισκόπου έχει στόχο τη Σύνοδο της Ιεραρχίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί στις αρχές Οκτωβρίου και οι συντηρητικοί ιεράρχες, που επί έναν χρόνο προειδοποιούν για τις αλλαγές του μαθήματος των Θρησκευτικών, προετοιμάζονταν για ηχηρές παρεμβάσεις καθώς γίνονται κοινωνοί πολλών παραπόνων των θεολόγων μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ).
Οι θεολόγοι
Πρόκειται για την ίδια ένωση, τα μέλη της οποίας επισκέφθηκαν τον κ. Ιερώνυμο και του εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες τους και με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ζητούν την παραίτηση του κ. Φίλη και καλούν «τον ορθόδοξο χριστιανικό λαό να αφυπνιστεί και να αντιδράσει δυναμικά έναντι όλων αυτών που επιβουλεύονται την ορθόδοξη πνευματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των βαπτισμένων παιδιών του, αντιστεκόμενος έτσι στο σχέδιο της πνευματικής τους γενοκτονίας». Αντίθετες την ίδια ώρα είναι οι θέσεις που εκφράζει ο Πανελλήνιος Θεολογικός Σύνδεσμος «Καιρός». Ενώ όμως και οι δύο σύλλογοι έχουν πολυάριθμα μέλη, η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων διαθέτει ισχυρούς και ηχηρούς πυλώνες στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Αντίθετα, όσοι ασπάζονται τις θέσεις του «Καιρού» μάλλον είναι ελάχιστοι και σιωπηλοί.
Το γάντι που έριξε ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να σηκώσει ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος άρχισε να θέτει ζητήματα για τη στάση της Εκκλησίας σε διάφορες ιστορικές περιόδους για να πάρει την άμεση απάντηση του κ. Ιερωνύμου.
Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις, το μάθημα των Θρησκευτικών αποτελεί την αφορμή για το «ξέσπασμα» του κ. Ιερωνύμου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα με τον κ. Φίλη, για καίρια ζητήματα όπως η αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ στο εσωτερικό της Ιεραρχίας ελλοχεύει πάντα ο φόβος μήπως υπάρξουν ζητήματα και προβλήματα με τα θέματα της μισθοδοσίας του κλήρου της χώρας. «Εως εδώ» δηλώνουν στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου.
Την ίδια ώρα όμως αρχιερείς σημειώνουν ότι δεν είναι λίγοι και εκείνοι που τονίζουν ότι ο 78χρονος κ. Ιερώνυμος δεν αντιμετωπίζει μόνο τις επιθέσεις του κ. Φίλη και τις θέσεις που εκφράζουν οι συντηρητικοί της Ιεραρχίας, αλλά πλέον αισθάνεται και την πίεση των επίδοξων διαδόχων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Ενδέχεται το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, να μη συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου

2) Υβριστικά ή προσβλητικά και εν γένει παράνομου περιεχομένου σχόλια δεν θα αναρτώνται ή θα αφαιρούνται

3) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.

4) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.

5) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com