Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Φίλης: Το ότι πήρα πολλούς σταυρούς στο Συνέδριο σημαίνει ότι η Αριστερά θέλει διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους

filis-thrisk-708.jpg
Η πολιτεία  δεν έχει υποχωρήσει στο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στον Real FM, εκτός από το μάθημα των θρησκευτικών όπου έκανε σαφές ότι η πολιτεία δεν συναποφασίζει με κανέναν, απέδωσε τα υψηλά ποσοστά με τα οποία εξελέγη στην Κ.Ε.., στην πεποίθηση του κόσμου της αριστεράς πως πρέπει να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση διαχωρισμού-κράτους.
«Πρώτα-πρώτα δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την εκκλησία. Είναι διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της εκκλησίας. Δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο κάποια αντιπαράθεση και πιστεύω ούτε από τη μεριά της εκκλησίας έχει κάποιο τέτοιο χαρακτήρα η διατύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.
Στο ερώτημα αν σε αυτό το πεδίο έχει εκτονωθεί η κατάσταση ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς κι εδώ και στην Ευρώπη και παντού, όπου έχει ανέβει αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν, καμία αντίρρηση. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ναι ήταν «παρών» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο».
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης απάντησε: «Οχι. Δεν έχει υποχωρήσει. Προφανώς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα γίνει εφέτος και θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου που θα δοθούν τα νέα βιβλία. Τη χρονιά αυτή το υλικό που συνοδεύει τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων των θρησκευτικών είναι πλούσιο και περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα τα βιβλία τα οποία εμείς, ως κυβέρνηση, διανείμαμε το καλοκαίρι. Αυτό είναι σαφές. Θέλουμε να υπάρξει μία συνεννόηση στο ζήτημα αυτό; Βεβαίως, αλλά η συνεννόηση προϋποθέτει διάλογο και διάλογος έγινε και μπορεί να γίνει και ξανά διάλογος. Δεν σημαίνει αμφισβήτηση του κριτηρίου “ποιος αποφασίζει”. Κι αποφασίζει η Πολιτεία δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».
Και τόνισε: «Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν βοηθά ούτε την εκκλησία, ούτε την Πολιτεία. Αν βγούμε από την κρίση και μπορούμε να βγούμε με σταθερά βήματα που αφορούν την οικονομία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε νοοτροπίες, ιδεολογίες, σχέσεις εξουσίας που προϋπήρχαν της κρίσης και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κρίση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».


3 σχόλια :

 1. Ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους θα σημαίνει το τέλος της πατρίδος μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΓΑΚΗΣ18 Οκτωβρίου 2016 - 10:19 μ.μ.

  Το ότι πήρες πολλούς σταυρούς στο Συνέδριο ανόητε σημαίνει ότι έχεις πνεύμα αντι- Σταυρικό και συνεπώς είσαι ήδη διαχωρισμένος από την Εκκλησία του Εσταυρωμένου και Αναστημένου Ιησού οπότε το μόνο που σου μένει είναι, εάν δεν μετανοήσεις εγκαίρως, να περιμένεις μαζί με τους ψηφοφόρους σου πότε θα ψοφήσετε (ως απόγονοι των πιθήκων που νομίζετε ότι είστε) για να δείτε τα αποτελέσματα αυτού του διαχωρισμού που τόσα χρόνια προσπαθείτε να πετύχετε για εμάς τους Έλληνες και που δυστυχώς για σας και ευτυχώς για μας δεν πρόκειται ποτέ να το πετύχετε. Εύχομαι βέβαια μέσα από την καρδιά μου να μετανοήσεις και να επανορθώσεις και να αποτελέσεις λαμπρό παράδειγμα και για τα υπόλοιπα ματαιοπονούντα πιόνια του Συστήματος. Ο Χριστός που τόσο πολεμάς σε περιμένει όπως περιμένει και μένα και όλους μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΦΙΛΗ.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΕΣΩ ΚΥΡΙΟ ΔΙΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ .
  ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΕΣΑΙ,ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣΗ΄ΤΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ.
  ΑΝΤΙΠΡΩΣΟΠΕΥΕΙΣ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ 4% ΚΑΙ ΕΚΛΕΓΗΚΑΤΕ ΜΕ 18%ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ.
  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΗΔΗ ΓΡΑΦΕΤΑΙ,ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ,ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ,ΥΦΑΡΠΑΞΑΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ 18% ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com