Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Κινδύνους για το μάθημα της Ιστορίας εντοπίζει η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων

112122-735x459.jpg

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις:
Είναι απορίας άξιο και προκαλεί τη λογική του μέσου Έλληνα το φαινόμενο "Φίλης". Δίχως δισταγμό και αναστολές προχωράει ακάθεκτος στην υλοποίηση, προφανώς, συγκεκριμένου σχεδίου. Ο πολύς κ.Τσίπρας που έχει αποδειχθεί ικανότατος στο άδειασμα (πρώην) συντρόφων, τον κρατά στη θέση του. Ποιες είναι άραγε οι πλάτες του, που τόσο φοβάται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Ανοίγει μέτωπα παντού, ξηλώνει μετά μανίας οτιδήποτε Ελληνικό και κυρίως οτιδήποτε Ορθόδοξο. Βρίσκει και πρόθυμους-αφελείς υπερασπιστές στην Ιεραρχία που κυριολεκτικά αγωνίζονται να κερδίσουν πέντε λεπτά δημοσιότητας, με κάθε κόστος.

Tην έντονη αντίδραση της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων προκαλεί απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αφαιρέσει από την ύλη της Ιστορίας κάποια κεφάλαια.
Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και να μην εξετάζονται στην Α΄Λυκείου τα ακόλουθα κεφάλαια της αρχαίας ελληνικής ιστορίας: Κυκλαδικός Πολιτισμός, Μινωικός Πολιτισμός, Μυκηναϊκός Πολιτισμός, όπως λέει η εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων.
Συγκεκριμένα πρόκειται για κεφάλαια όπως: Ο Πρώτος και ο Δεύτερος Ελληνικός Αποικισμός, Η σημασία των Περσικών Πολέμων, Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, Ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου.
Η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων χαρακτηρίζει την απόφαση ολέθρια και καλεί τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να την αναθεωρήσει.
Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων αναφέρει:
Με τις αποφάσεις αυτές του υπουργείου, το σχολείο παρέχει στους μαθητές ελλιπή γνώση του ελληνικού πολιτισμού στη συνέχεια και στην διαχρονία του. Αποσιωπάται έτσι η ουσία του ελληνικού πολιτισμού, η εξάπλωσή του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, η ενότητά του, όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β', ο βασιλιάς της Μακεδονίας, η οικουμενική διάσταση και σημασία του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου.
Η κατάργηση μάλιστα της εξέτασης των συνοπτικώς διδασκομένων αυτών κεφαλαίων της Ιστορίας, όπως συνέβη και με τα Αρχαία Ελληνικά, κατ’ ουσίαν οδηγεί στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και την μόρφωση των νέων μας.
Το υπουργείο Παιδείας της χώρας μας επιδίδεται μεθοδικά και συστηματικά στην συρρίκνωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των ανθρωπιστικών μαθημάτων στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν του φάνηκε αρκετή, φαίνεται, η μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο ούτε η κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους στη Γ’ τάξη Λυκείου, ούτε η κατάργηση της εξετάσεως των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.
Η Ε.Ε.Φ. καλεί το υπουργείο Παιδείας «να αναθεωρήσει τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του και να δείξει γνήσια και ουσιαστική φροντίδα για την ολόπλευρη καλλιέργεια και μόρφωση της ελληνικής νεολαίας».
Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση-διαμαρτυρία

1 σχόλιο :

  1. Συγχαρητήρια στην ΕΕΦ ,αλλά και κάτι άλλο.
    Στην τρίτη Λυκείου που από το Κεφάλαιο Ελληνική Επανάσταση ,(σύνολο 16 σελίδες) έχουν αφαιρεθεί οι ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΣΕΛΙΔΕΣ και έχουν αφήσει μόνο μία παράγραφο με ... τον .. ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, γιατί δεν αναφέρονται ;
    Σημειωτεόν δε, πως είναι το ΜΟΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΑΝ ΤΜΗΜΑΤΑ.
    Η Κατοχή και οι δράσεις των αριστερών οργανώσεων είναι φυσικά εντός ύλης ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com