Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2016

Σπάει την «εκεχειρία» με την Εκκλησία ο Φίλης. Λίγες μέρες μετά τις διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα

ImageHandler.jpg
Μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στην Εκκλησία έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών.
«Εσπασε» την εκεχειρία με την Εκκλησία ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ανάβοντας νέες φωτιές.

Ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑχαρακτήρισε ως μια από «τις εκκρεμότητες»  τη σχέση Εκκλησίας – Πολιτείας. Ανεβάζοντας πάλι τους τόνους, λίγες μόνο  ημέρες μετά την προσωρινή,  όπως διαφαίνεται, εκεχειρία που επετεύχθη για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε την εκκλησιαστική διοίκηση ότι επιδιώκει να ασκεί έλεγχο φρονηματισμού επί των μαθητών.
Δεν παρέλειψε να αναρωτηθεί  αν πρέπει να υπάρχει «η συνύπαρξη στο ίδιο υπουργείο  ζητήματα Παιδείας και Θρησκευμάτων».
Το protothema.gr  αποκαλύπτει χαρακτηριστικό  διάλογο μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του κ. Φίλη  από τη συνάντηση της 5ης Οκτωβρίου, μεταξύ του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που έγινε παρουσία του υπουργού Παιδείας και του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου.  Ο κ. Φίλης διαβεβαίωνε τον Αρχιεπίσκοπο ότι θα υπακούσει στον πρωθυπουργό και θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.
Ο διάλογος έχει ως εξής
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εσείς κ Υπουργέ, έχετε κάποια διαφορετική γνώμη;
Νίκος Φίλης, Υπουργός Παιδείας: Ως Υπουργός οφείλω, όχι μόνο να υπακούω στον Πρωθυπουργό, αλλά και να εφαρμόσω όλα όσα συμφωνούνται και μου λέει.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης σε δήλωσή του στο protothema.gr επισημαίνει
«Σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ισχύουν στο ακέραιο όλα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου.
Όλα τα υπόλοιπα συνιστούν διαφορετικές ερμηνείες που καλύπτουν ψυχολογικά αυτούς που τις διακινούν, παραθεωρώντας το γράμμα και το πνεύμα των σχετικών διατάξεων του Συντάγματος, σε μία απόπειρα ελέγχου των θρησκευτικών φρονημάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Πρόκειται για ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής που απευθύνονται σε ένα στενό αντικληρικαλιστικό ιερατείο».
Αναφερόμενος  στο Συνέδριο  θέμα της κόντρας που ξέσπασε με την Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών, ο κ.Φίλης εξέφρασε την ελπίδα «να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η ιεραρχία θέλει να θέσει όρους». Μάλιστα, ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης δεν συνιστούν «αντιπαλότητα εκ μέρους μας, αλλά υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου δημοκρατικού σχολείου. Από την κρίση δε θα βγούμε επιστρέφοντας στους αναχρονισμούς και στις ξεπερασμένες αξίες του παρελθόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν πολλά πεδία διευκρινίσεων που δεν προϋποθέτουν συνταγματική αναθεώρηση» είπε ο υπουργός Παιδείας.
«Η πρόσφατη διαμάχη για τα θρησκευτικά ελπίζουμε να μην επιβεβαιώσει τους φόβους μας ότι η ιεραρχία επιχειρεί να θέσει όρους εισβάλλοντας και πάλι στην πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Φίλης  διευκρινίζοντας πως «δεν πρόκειται για αντιπαλότητα, είναι υπεράσπιση για εμάς του κοσμικού χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου».

3 σχόλια :

 1. Από την πρώτη στιγμή δημόσια εξέφρασα την άποψη ότι στη γνωστή συνάντηση τους ενέπαιξαν. Και την ευθύνη πλέον τώρα τη φέρει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ο υπουργός Παιδείας έσπευσε να διευκρινίσει ότι : από την κρίση δε θα βγούμε επιστρέφοντας στους αναχρονισμούς και στις ξεπερασμένες αξίες του παρελθόντος.

  Αυτό είναι εἰδηση ; Όχι βέβαια ! Όλα τα περιμένω από το πολιτικό απόβλητο που λέγεται φίλης, τον αριστερό σταλινικού τύπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Προδοτης. Ενας αθεος ειναι ο υπουργος παιδειας μας. Τι να πω. Ντροπη του!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com