Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Θεολόγων Ν. Πιερίας: «Αρνούμαστε να διδάξουμε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης»

filis.jpg
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Ένωσης Θεολόγων Ν. Πιερίας Κατερίνη 10-10-2016
Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μελών της ένωσής μας και ύστερα από πολύωρη συζήτηση και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Πολιτεία και την Εκκλησία αποφασίσαμε ομόφωνα τα εξής:

 1. Αρνούμαστε να διδάξουμε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης. Είναι πολύ επιεικής ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνα και απαράδεκτα» που απέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος σε αυτά. Αντλούμε αυτό το δικαίωμα από το Σύνταγμα της Ελλάδας και συγκεκριμένα από το άρθρο 103, παράγραφο 1 του Συντάγματος και άρθρο 24 του ν. 3528/2007 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και  σύμφωνα με τον ίδιο νόμο άρθρο 25, παράγραφο 3.
 2. Αποφασίσαμε να διδάξουμε το μάθημα, σύμφωνα με τα βιβλία των μαθητών, τα οποία διανεμήθηκαν κανονικά και βρίσκονται στην διάθεση των καθηγητών αλλά και των μαθητών όπως ακριβώς τόνισαν στις δηλώσεις τους τόσο ο υπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος.
 3. Αρνούμαστε μια μικρή μειοψηφία του παράνομου Θεολογικού Συνδέσμου «Καιρός» εντελώς αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα να καθορίζει αποκλειστικά το περιεχόμενο και τις μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματός μας. Είναι εντελώς ανέντιμο να μην συμμετέχει στο σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων το Πανελλήνιο όργανο που εκπροσωπεί τον κλάδο μας και είναι η ΠΕΘ  (Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων) αλλά και η Εκκλησία.
 4. Ήταν  σκόπιμη και εντελώς προσχεδιασμένη η προσπάθεια επιβολής των νέων προγραμμάτων ξαφνικά τον Σεπτέμβριο για  να προκαλέσει αναστάτωση στους καθηγητές, στους μαθητές και στα σχολεία ώστε να φανεί σαν αίτημα «δικό μας» δηλαδή των Θεολόγων εκπαιδευτικών η συγγραφή νέων βιβλίων. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί το μάθημα των Θρησκευτικών σε «θρησκειολογική σούπα». Αποτελεί πάγιο αίτημά μας η αναμόρφωση των σχολικών εγχειριδίων γιατί πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλο πράγμα όμως νέα βιβλία και άλλο πράγμα αυτή η ανιστόρητη και παράνομη επιβολή ενάντια στο Σύνταγμα τους Νόμους και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης νέων προγραμμάτων που ωθούν και προσηλυτίζουν τους ορθόδοξους μαθητές στην αθεΐα και την πολυθρησκεία.  
 5. Απαιτούμε όπως ακριβώς η κυβέρνηση με το νόμο που ψήφισε τον Μάιο και ορίζει πως οι Έλληνες Μουσουλμάνοι, οι Έλληνες Εβραίοι και οι Έλληνες Ρωμαιοκαθολικοί  μπορούν και έχουν το δικαίωμα να κάνουν το δικό τους ξεχωριστό ομολογιακό μάθημα να ισχύσει ακριβώς το ίδιο και για τους Έλληνες Ορθόδοξους μαθητές που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών μας. Με ποιο δικαίωμα η κυβέρνηση συντηρεί και προωθεί μια τέτοια κατάφορη ανισότητα εις βάρος των ορθοδόξων μαθητών;
 6. Καλούμε τις ενώσεις των Γονέων, τους συλλόγους γονέων και όλους τους πολίτες να αντιδράσουν σε αυτή την κατάφορη αδικία εις βάρος των παιδιών μας. Είναι απαραβίαστο δικαίωμα από τις διεθνείς συνθήκες να διδαχθούν τα παιδιά μας την πίστη των γονέων τους.
 7. Δεν έχουμε επιμορφωθεί και είμαστε ουσιαστικά έξω από την διαδικασία διδασκαλίας του νέου προγράμματος. Είναι απαραίτητο να προηγηθεί ενημέρωση και πρότυπη διδασκαλία από τους συμβούλους ώστε να κατανοήσουμε το νέο τρόπο και την ουσία των αλλαγών που προτείνει το υπουργείο παιδείας και αυτό διότι η πράξη πολλές φορές δίνει άλλη οπτική, σε σχέση με αυτήν την πρώτη ματιά που δίνει η προφορική και πρόχειρη, βιαστικά δοσμένη ενημέρωση.
 8. Τέλος είναι σημαντικό να έχουμε οι  καθηγητές και  οι μαθητές τα νέα βιβλία, τα οποία θα είναι καρπός της συνεργασίας όλων όσων εμπλέκονται σε αυτή την διαδικασία Εκκλησίας, ΠΕΘ και Πολιτείας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να ορίζουμε το περιεχόμενο, την ουσία και τους στόχους του μαθήματος «οι καθηγητές της τάξης» και όχι οι «θεωρητικοί» του ΙΕΠ και του Υπουργείου.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Μπεϊνάς Ιωάννης Τολιοπούλου Άννα


4 σχόλια :

 1. Δοξάζουμε τον Κύριο που και σήμερα αναδεικνύει ομολογητές της Πίστεως. Εύγε!!! π. Αργύριος Καραμόσχος, Ι.Ν.Παναγίας Γαλάτιστας Χαλκιδικής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Έχει δημιουργηθεί τέτοιο μπάχαλο με το μάθημα των θρησκευτικών στα ελληνικά σχολεία, που πιο καλά θα ήταν να καταργηθεί τελείως. Και για τους ορθόδοξους μαθητές, και για ετεροδόξους, και για αλλόθρησκους!
  Όσο για το Σύνταγμα που επικαλούνται οι μητροπολίτες μας, σύμφωνα με το οποίο –όπως αυτοί το ερμηνεύουν, η Πολιτεία υποχρεώνεται τάχα να κάνει αυτή την κατήχηση και μάλιστα με ειδικό υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία (ομολογιακό μάθημα, το αποκαλούν), ας αναλογιστεί η Εκκλησία ότι το δικό της το Σύνταγμα, δηλαδή οι ιεροί κανόνες της, απαγορεύουν τελείως την κατήχηση από λαϊκούς! Είτε αυτοί είναι θεολόγοι, είτε άντρες είτε γυναίκες εκπαιδευτικοί. Επιτρέπεται μόνο σε κληρικούς, όλων των βαθμών, από αυτόν του Αναγνώστη και πάνω!
  Και το πιο κατάλληλο μέρος για το μάθημα αυτό –προαιρετικό βέβαια πάντα, είναι φυσικά ο ναός ο οποίος σήμερα έχει δυστυχώς μετατραπεί σε «γωνιακό μαγαζί» τελέσεων σιμωνιακών μυστηρίων (τυχερά παπάδων κλπ), όπως γάμοι και βαφτίσια όπου κατά κανόνα επικρατεί η γύμνια η αυθάδεια η αναίδεια η ξετσιπωσιά… Έχει μετατραπεί σε εμπόριο ψυχών, σε εμπόριο συγχωροχαρτιών, μέσω μνημοσύνων, τρισάγιων, κλπ, που έχουν δηλαδή να κάνουν με… πεθαμένους!
  Τους ζωντανούς όμως -οι παπάδες μας, τους παραχωρούν στο Κράτος, δηλαδή τα παιδιά, τα κάνουν πάσα στο Κράτος για την κατήχηση τους! Στο Κράτος που το θεωρούν άθεο…
  Σε διορισμένους θεολόγους (άντρες και γυναίκες), σε άτομα αμφιβόλου πίστεως ενδεχομένως, με βοηθήματα ύποπτα επίσης, με αμφιλεγόμενα σχολικά εγχειρίδια, βιβλία του μαθήματος.
  Το κράτος όμως, εφαρμόζει το δικό του το Σύνταγμα. Πληρώνει παπάδες, για να κάνουν όλα τους τα καθήκοντα! Και, αυτό της κατήχησης!
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ένωση Θεολόγων Ν. Πιερίας:
  «Αρνούμαστε να διδάξουμε τα νέα προγράμματα των Θρησκευτικών για λόγους συνείδησης»
  http://xairete.blogspot.gr/2016/10/blog-post_35.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com