Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016

Κύπριοι έκαναν μήνυση στο μητροπολίτη Λεμεσού για προσηλυτισμό του γιου τους!

ImageHandler.jpg

Σχόλιο Ιστολογίου Κατάνυξις: Έτσι απλά θα εισαχθεί στην καθημερινότητά μας ο αντιρατσιστικός νόμος, οι προεκτάσεις και οι ερμηνείες του. Θα ξεριζωθούν βίαια, η παράδοση της Ορθοδοξίας και τα δόγματα. Για να διατηρήσουμε όμως υγιή αντανακλαστικά, ας έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Άραγε τι θα σήμαινε σήμερα ένα ανάλογο περιστατικό στην γειτονική Τουρκία ή στο Ισραήλ; Θα διωκόταν ποτέ Μουφτής ή Αρχιρραβίνος για μια πρακτική που υπάρχει αιώνες στην παράδοση της θρησκείας τους, για χάρη του αντιρατσιστικού νόμου; Σκεφτείτε το! 

Η εξέταση της αγωγής άρχισε με κατάθεση της μητέρας που είναι εκπαιδευτικός, η οποία υποστήριξε πως όταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά μπήκαν στη ζωή του γιου της το 2001, διέβρωσαν όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του

Γονείς 43χρονου Κύπριου μοναχού κατέθεσαν μήνυση εναντίον του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του ηγούμενου της μονής Παναγίας Μαχαιρά, Επιφάνιου και της ίδιας της μονής, κατηγορώντας τους ότι προσηλύτισαν το παιδί τους και το εξανάγκασαν να μονάσει. Στο πλαίσιο της αγωγής αξιώνουν και αποζημιώσεις μέχρι 2 εκατομμύρια ευρώ.
Η εξέταση της αγωγής άρχισε ενώπιον του Δικαστηρίου Λευκωσίας με κατάθεση της μητέρας που είναι εκπαιδευτικός, η οποία υποστήριξε πως όταν ο Μητροπολίτης Λεμεσού και ο ηγούμενος της Μονής Μαχαιρά μπήκαν στη ζωή του γιου της το 2001, διέβρωσαν όλες τις ενέργειες και αποφάσεις του. «Εισχώρησαν τόσο ύπουλα στη ζωή του, που επηρέασαν όλη τη μετέπειτα εξέλιξή της και τον απομάκρυναν από την οικογένειά του και όχι μόνο. Τον έστρεψαν ριζικά εναντίον της οικογένειάς του και έπαψε πια να είναι ο εαυτός του, αλλά ένα προϊόν δικό τους». Ο τότε 28 χρονών γιος της οικογένειας, σύμφωνα με τη μητέρα του «ήταν πολύ δυναμικός, δραστήριος και κοινωνικός, με πολλά ενδιαφέροντα, γλεντζές, με αίσθηση του χιούμορ, ήταν η ’ψυχή της παρέας’ και του άρεσε η πυγμαχία, το κυνήγι, η σκοποβολή και οι καταδύσεις. Δεν είχε καμιά σχέση με τη θρησκεία και είχε σοβαρό δεσμό με μια κοπέλα με την οποία σχεδίαζαν να παντρευτούν. Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν όταν ο γέροντας (εννοούσε τον μητροπολίτη Αθανάσιο) μπήκε στη ζωή του. Άρχισε να εξομολογείται κάθε βδομάδα και κοινωνούσε».
«Εκείνον τον καιρό είχε αρχίσει και το μεταπτυχιακό του, αλλά έδειξε μια απότομη μεταστροφή προς την Εκκλησία. Ήταν μια κίνηση πρωτόγνωρη που δεν ταίριαζε με τα τότε ενδιαφέροντά του. Νήστευε υπερβολικά και τον Απρίλιο του 2002 έμεινε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα στη μονή Μαχαιρά. Όταν γύρισε, ήταν αλλαγμένος, τρομοκρατημένος και πανικόβλητος. Μόλις τον αντίκρισα, κατάλαβα ότι κάτι κακό είχε συμβεί. Τα μάτια του ήταν γεμάτα φόβο και αγωνία. Ήταν φορτωμένος αρνητικά συναισθήματα που προκαλούσαν σε όλη την οικογένεια άγχος, φόβο, αγωνία, προξενούσαν διαφωνίες, νεύρα, θυμό, αντιπαραθέσεις, καλλιεργούσαν τη διχόνοια και του προκαλούσαν πονοκεφάλους, αϋπνίες, εφιάλτες. Ζούσαμε μια κόλαση».
«Τον Ιούλιο του 2007» ανέφερε η μητέρα «διέκοψε το διδακτορικό του και μας ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμος να ακολουθήσει τον μοναχισμό. ‘Ήρθε η κλήση’, μας είπε και αυτό του το είχε διαβεβαιώσει ο γέροντας. Τώρα ήταν έτοιμος. Ήταν ολόχλωμος, ο τρόμος ζωγραφισμένος στο πρόσωπό του, ίδρωνε, έτρεμε και ήταν πανικοβλημένος. Ήταν φανερό ότι πονούσε. Προσπάθησα να του μιλήσω, αλλά δεν με άκουγε, ήταν ανένδοτος. Και όταν τον ρώτησα ποιο θα ήταν το μέλλον του στο μοναστήρι, μου απάντησε, ‘άγιος’. Όμως ο γέροντας του είπε πως το διακόνημά του ήταν να περατώσει το διδακτορικό του, πράγμα που έκανε».
Η μητέρα υποστήριξε ακόμα ότι κάποια στιγμή επικοινώνησε με τον γέροντα, ο οποίος της είπε ότι το παιδί της ήταν ενήλικας και μπορούσε μόνος του να αποφασίσει για τη ζωή του.

20 σχόλια :

 1. Στην Ελλάδα οι κανόνες των ορθοδόξων συνόδων και με συνταγματική διάταξη αλλά και αποφάσεις δικαστηρίων ενσωματώνονται στην νομολογία . Δεν ξέρω τι γίνεται στην Κύπρο . Σύνοδος Γάγγρας Κανὼν ις’ (16 Περὶ τῆς εἰς τοὺς ἀμελοῦντας τῶν ἰδίων γονέων.):
  Περὶ τῆς εἰς τοὺς ἀμελοῦντας τῶν ἰδίων γονέων.Εἴ τινα τέκνα γονέων, μάλιστα πιστῶν, ἀναχωροίη προφάσει θεοσεβείας καὶ μὴ τὴν καθήκουσαν τιμὴν τοῖς γονεῦσιν ἀπονέμοι, προτιμωμένης δηλονότι παρ' αὐτοῖς τῆς θεοσεβείας, ἀνάθεμα ἔστω.

  Και το "ἀνάθεμα ἔστω" είναι καταλογισμός ποινής και διαφέρει απο το να αναθεματίζεται που προϋποθέτει ότι θα δικαστεί και αν καταδικαστεί θα είναι αναθεματισμένος . Η κουρά του μοναχού είναι άθεσμη και ανυπόστατη διότι αθετεί και είναι ενάντια στον νόμο του θεού .Είναι κατάρα και όχι ευλογία .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφανώς μας δουλεύετε. Διαπιστώνετε προφασιζόμενη θεοσέβεια όταν κάποιος επί σχεδόν δέκα χρόνια μονάζει; Η ειλικρινής θεοσέβεια μετά από πόσα χρόνια διαπιστώνεται,από μια εκατονταετία;

   Διαγραφή
  2. Ο κανόνας αναφέρεται ''εις τους αμελούντας των ιδίων γονέων...ΠΡΟΦΑΣΕΙ θεοσεβείας..''δηλαδή σε εκείνους που για ΔΗΘΕΝ λόγους θεοσέβειας εγκαταλείπουν τους ανήμπορους από οποιαδήποτε αιτία(γηρατιά,ασθένεια κλπ)γονείς τους.Εξ άλλου το ρήμα ''αμελώ'' εν προκειμένω μόνο σε κατάσταση αδυναμίας παραπέμπει.

   Διαγραφή
  3. Προφανώς sotirie δεν γνωρίζεις για το νέφος των Αγίων μοναχών, με τελευταίους τον γέροντα Παίσιο και τον γέροντα Πορφύριο !!! Αν δεν έχεις πνευματικό μπορούμε να σου συστήσουμε κάποιον για να σε κατηχήσει κιόλας.
   Βασίλειος

   Διαγραφή
  4. “Θέλεις εισελθείν εις την ζωήν, τήρησον τας εντολάς” (Ματθ. ιθ’ 17). Ανάμεσα σ’ αυτές τις εντολές αναφέρεται και αυτή που λέει, “τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα”.(Έξοδος 20:12) Η πέμπτη απ’ τις δέκα εντολές
   Καὶ ἰδοὺ εἷς προσελθὼν εἶπεν αὐτῷ· Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί ἀγαθὸν ποιήσω ἵνα ἔχω ζωὴν αἰώνιον; 17 ὁ δὲ εἶπεν αὐτῷ· Τί με λέγεις ἀγαθόν; οὐδεὶς ἀγαθὸς εἰ μὴ εἷς ὁ Θεὸς. εἰ δὲ θέλεις εἰσελθεῖν εἰς τὴν ζωὴν, τήρησον τὰς ἐντολάς. 18 λέγει αὐτῷ· Ποίας; ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπε· Τὸ οὐ φονεύσεις, οὐ μοιχεύσεις, οὐ κλέψεις, οὐ ψευδομαρτυρήσεις, 19 τίμα τὸν πατέρα καὶ τὴν μητέρα, καί, ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν. 20 λέγει αὐτῷ ὁ νεανίσκος· Πάντα ταῦτα ἐφυλαξάμην ἐκ νεότητός μου· τί ἔτι ὑστερῶ; 21 ἔφη αὐτῷ ὁ Ἰησοῦς· Εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι. 22 ἀκούσας δὲ ὁ νεανίσκος τὸν λόγον ἀπῆλθε λυπούμενος· ἦν γὰρ ἔχων κτήματα πολλά.
   Και ο Απ. Παύλος όμως σαν Πνευματικός Πατέρας παραγγέλλει: “Τα τέκνα υπακούετε τοις γονεύσι κατά πάντα τούτο γαρ έστιν ευάρεστον τω Κυρίω” (Κολασ. γ’ 20). Και ο ίδιος ο Κυριος “Και ήν υποτασσόμενος αυτοίς” (Λουκ. β’ 51).
   Όπως στην περίπτωση άλλων εντολών, έτσι επίσης και εδώ, ο Θεός μας λέει τι θα συνέβαινε αν κάποιος δεν κρατούσε αυτήν την εντολή. Ο Ιησούς συνόψισε και τα δυο
   Κατά Μάρκο 7 6 ὁ δὲ εἶπεν αὐτοῖς ὅτι Καλῶς προεφήτευσεν Ἡσαΐας περὶ ὑμῶν τῶν ὑποκριτῶν, ὡς γέγραπται· οὗτος ὁ λαὸς τοῖς χείλεσί με τιμᾷ, ἡ δὲ καρδία αὐτῶν πόρρω ἀπέχει ἀπ' ἐμοῦ· 7 μάτην δὲ σέβονταί με, διδάσκοντες διδασκαλίας ἐντάλματα ἀνθρώπων. 8 ἀφέντες γὰρ τὴν ἐντολὴν τοῦ Θεοῦ κρατεῖτε τὴν παράδοσιν τῶν ἀνθρώπων, βαπτισμοὺς ξεστῶν καὶ ποτηρίων, καὶ ἄλλα παρόμοια τοιαῦτα πολλὰ ποιεῖτε. 9 καὶ ἔλεγεν αὐτοῖς· Καλῶς ἀθετεῖτε τὴν ἐντολὴν τοῦ Θεοῦ ἵνα τὴν παράδοσιν ὑμῶν τηρήσητε. 10 Μωϋσῆς γὰρ εἶπε· τίμα τὸν πατέρα σου καὶ τὴν μητέρα σου· καί· ὁ κακολογῶν πατέρα ἢ μητέρα θανάτῳ τελευτάτω· 11 ὑμεῖς δὲ λέγετε· ἐὰν εἴπῃ ἄνθρωπος τῷ πατρὶ ἢ τῇ μητρί, κορβᾶν, ὅ ἐστι, δῶρον, ὃ ἐὰν ἐξ ἐμοῦ ὠφεληθῇς, 12 καί οὐκέτι ἀφίετε αὐτὸν οὐδὲν ποιῆσαι τῷ πατρὶ αὐτοῦ ἢ τῇ μητρί αὐτοῦ, 13 ἀκυροῦντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ τῇ παραδόσει ὑμῶν ᾗ παρεδώκατε· καὶ παρόμοια τοιαῦτα πολλὰ ποιεῖτε. 14 Καὶ προσκαλεσάμενος πάντα τὸν ὄχλον ἔλεγεν αὐτοῖς· Ἀκούετέ μου πάντες καὶ συνίετε. 15 οὐδέν ἐστιν ἔξωθεν τοῦ ἀνθρώπου εἰσπορευόμενον εἰς αὐτὸν ὃ δύναται αὐτόν κοινῶσαι, ἀλλὰ τὰ ἐκπορευόμενά ἐστι τὰ κοινοῦντα τὸν ἄνθρωπον. 16 εἴ τις ἔχει ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω.
   Κατά μεν τον πολιτικό νόμο κάνει μετά τα 18 ότι θέλει , κατά δε τον νόμο του Θεού μέχρι και την τελευτή του γονέα ζητά ευλογία και οφείλει υπακοή ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ιδικά αν ο γονέας είναι Χριστιανός και μάλιστα ευσεβής .
   Και όταν λέμε ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΑ υπακοή ακόμα και στα δυσάρεστα και τα παράλογα και τα αντίθετα στην θέληση του … Ακόμα και τον πνευματικό πατέρα σεβόμαστε και κάνουμε υπακοή και αναγνωρίζουμε την ΚΥΡΙΑΡΧΕΙΑ του ΩΣ τον φυσικό .
   Προφασίζεται θεοσέβεια όποιος αμελεί να πάρει την ευλογία των γονέων του
   Προφασίζεται θεοσέβεια όποιος δεν υπακούει και μάλιστα πράττει τα αντίθετα από όσα εντέλουν οι γονείς
   Προφασίζεται θεοσέβεια όποιος λέει ότι εξ αιτίας ότι αφιέρωσε τον εαυτό του στον θεό και δεν πράττει τα υπό του θεού διατεταγμένα προς τους γονείς .
   Και η σύνοδος το ξεκαθαρίζει :
   Εἴ τινα τέκνα γονέων, μάλιστα πιστῶν, ἀναχωροίη προφάσει θεοσεβείας καὶ μὴ τὴν καθήκουσαν τιμὴν τοῖς γονεῦσιν ἀπονέμοι, προτιμωμένης δηλονότι παρ' αὐτοῖς τῆς θεοσεβείας, ἀνάθεμα ἔστω.

   Δεν μετριέται η θεοσέβεια με τα χρόνια του "μοναχικού "βίου αλλά απο την τήρηση των εντολών του Θεου . Και το "μοναχικού" είναι σε παρένθεση γιατι ο υποψήφιος μοναχός είχε κώλημα να καρεί ως μη έχων την ευλογία των γονέων .

   Η δε αμέλεια δεν έχει να κάνει με ανήμπορους από οποιαδήποτε αιτία(γηρατιά,ασθένεια κλπ)γονείς αλλωστε όλοι κάποτε γερνάνε , και οι πλουσιοι πτωχεύουν και πεινάνε κτλ Εχει να κάνει με την οφειλόμενη ΥΠΑΚΟΗ .

   Τι άλλο να πώ ? εἴ τις ἔχει ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω

   Διαγραφή
  5. Και σαν παράδειγμα σας φέρνω http://www.alopsis.gr/alopsis/kolybade.htm
   2. Ὁ Ἅ­γι­ος Μα­κά­ρι­ος (Νο­τα­ρᾶς).

   Ὁ Ἅ­γι­ος Μα­κά­ρι­ος ὁ Νο­τα­ρᾶς κρα­τοῦ­σε τὴν φλέ­βα του ἀ­πὸ τὴν με­γά­λη καὶ ἱ­στο­ρι­κὴ οἰ­κο­γέ­νει­α τῶν Νο­τα­ρά­δων, ποὺ εἶ­ναι γνω­στὴ ἀ­κό­μη ἀ­πὸ τὰ Βυ­ζα­ντι­νὰ χρό­νι­α. Πι­ὸ συ­γκε­κρι­μέ­να ὁ Μα­κά­ρι­ος ἕλ­κει τὴν κα­τα­γω­γή του ἀ­πὸ τὸν Ἀγ­γε­λῆ Νο­τα­ρᾶ, ἀ­δελ­φὸ τοῦ Λου­κᾶ Νο­τα­ρᾶ, με­γά­λου Δού­κα (πρω­θυ­πουρ­γοῦ) τοῦ Αὐ­το­κρά­το­ρος Κων­στα­ντί­νου Πα­λαι­ο­λό­γου τοῦ Ἐ­θνο­μάρ­τυ­ρος, μὲ δι­α­τα­γὴ τοῦ Πορ­θη­τοῦ Σουλ­τά­νου. Με­τὰ τὴν Ἅ­λω­ση τῆς Κ/Πό­λε­ως ὁ Ἀγ­γε­λὴς Νο­τα­ρᾶς μὲ ἄλ­λους ἐ­γκα­τα­στά­θη­καν στὴν πε­ρι­ο­χὴ με­τα­ξὺ Ἰ­σθμοῦ τῆς Κο­ρίν­θου καὶ Κα­λα­βρύ­των, στὰ Τρί­κα­λα τῆς ὀ­ρει­νῆς Κο­ριν­θί­ας, ὅ­που τὸ 1731 καὶ γεν­νή­θη­κε ὁ Μι­χα­ὴλ (ἔ­πει­τα Μα­κά­ρι­ος) Νο­τα­ρᾶς, ἀ­πὸ τὸν Γε­ώρ­γι­ο καὶ τὴν Ἀ­να­στα­σί­α. Με­τα­ξὺ τῶν δι­α­σή­μων συγ­γε­νῶν τοῦ Ἁγ. Μα­κα­ρί­ου πρέ­πει νὰ μνη­μο­νεύ­σου­με ἐ­πί­σης τὸν Ἅ­γι­ο Γε­ρά­σι­μο τὸν πο­λι­οῦ­χο τῆς Κε­φαλ­λη­νί­ας, τοὺς δύ­ο Πα­τρι­άρ­χες Ἱ­ε­ρο­σο­λύ­μων Δο­σί­θε­ο καὶ Χρύ­σαν­θο καὶ τὸν λό­γι­ο Θε­ο­φά­νη Ἐ­λε­α­βοῦλ­κο Νο­τα­ρᾶ. Μὲ μι­ὰ λέ­ξη ἡ οἰ­κο­γέ­νει­α τῶν Νο­τα­ρά­δων στὴν ἱ­στο­ρι­κὴ πο­ρεί­α της ἔ­δω­σε στὴν Ἐκ­κ­λη­σί­α καὶ στὴν πο­λι­τεί­α πολ­λοὺς ἐ­πι­φα­νεῖς ἄν­δρες, ἕ­νας ἀ­πὸ τοὺς ὁ­ποί­ους ἀ­να­δεί­χθη­κε καὶ ὁ Ἅγ. Μα­κά­ρι­ος.
   Στὰ νε­α­νι­κὰ του χρό­νι­α σπού­δα­σε στὴν Κε­φαλ­λη­νί­α. Ἔ­χο­ντας κλί­ση στὴν μο­να­χι­κὴ ζω­ὴ με­τέ­βη­κε στὴν μο­νὴ τοῦ Με­γά­λου Σπη­λαί­ου, ἀλ­λὰ ἐ­κεῖ δὲν ἔ­γι­νε δε­κτὸς γι­α­τὶ δὲν εἶ­χε τὴν συ­γκα­τά­θε­ση τῶν γο­νέ­ων του...."

   Αλλά και στο ζήτημα του γάμου δίχως την συγκατάθεση των γονέων ο Λεμεσού "παλαιώσε " και τον ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΘΕΟΫ και τους Αγίους του Θεού και τελεί γάμους ....

   Επίσης ρίξτε και μια ματιά στο http://www.diakonima.gr/2014/02/05/%CE%B3%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD-%CE%B4%CE%B1%CF%85%CE%90%CE%B4-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-1890-521983-1%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82/

   "....Γέρων Δαυΐδ Διονυσιάτης (1890 – 5/2/1983) .... «Δημοσθένη, παιδί μου, βλέπω ότι κάμνεις για μοναχός, όμως είναι απαραίτητη ακόμη μία προϋπόθεση. Θα πας στο χωριό σου και θα φέρεις γραπτή συγκατάθεση της γυναίκας σου».
   «Μα Γέροντα συμφωνήσαμε. Δεν θέλω να ξαναβγώ ποτέ πια έξω». «Αν θέλεις να μείνεις εδώ, οπωσδήποτε θα φέρεις γραπτή συγκατάθεση». ..."
   Και είναι η Σύνοδος Γάγγρας στην μέση που έχει και για τους παντρεμένους σχετική διάταξη .

   Διαγραφή
  6. Οσοι δεν εχουν εμπειρια απο Παλαιοημερολογητικο Ζηλωτισμο, ας διαβασουν τις αποψεις του sotirio για να παρουν μια γευση, και κατοπιν ας το σκεφτουν δυο φορες, οταν θα υπερασπιστουν τις αποψεις των Εσφιγμενιτων η αλλων παρομοιων.

   Διαγραφή
  7. Αγαπητέ Σωτήριε βρίσκεσαι σε μεγάλη σύγχυση και αυτό σημαίνει ότι ή δεν έχεις πνευματικό για να σε κατηχήσει και να κάνεις υπακοή ή είσαι μεταμφιεσμένος αιρετικός (χιλιαστής, προτεστάντης κλπ) που επισκέπτεται ορθόδοξα blog για να σκανδαλίσεις. Όμως εμείς οι Ορθόδοξοι, στερεωμένοι στην μόνη αλήθεια του Τριαδικού Θεού δια των Αγίων Του, δεν φοβόμαστε τις πονηρές κακοδοξίες σου. Αρπάζουμε την ευκαιρία για να σου απαντήσουμε οριστικά. Εάν μετά από αυτό δεν πιστείς, τότε θα πρέπει να υπακούσουμε στην σημερινή Αποστολική εντολή: αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού. Σου απαντώ λοιπόν:
   1. Είναι ξεκάθαρο ότι η Συνοδική απόφαση που αναφέρεσαι, μιλάει για πρόφαση Θεοσέβειας η οποία είναι ούτως ή άλλος κατακριτέα. Επιμένεις όμως να ισχυρίζεσαι ότι μετά την ενηλικίωση χρειάζεται ευλογία από τους γονείς για να προχωρήσεις σε αποφάσεις που θα σε ενώσουν με τον Θεό και θα σε οδηγήσουν στην Αγιότητα. Βλέπε αυτό που αποφεύγεις: το νέφος αγίων μοναχών, όσιος Παΐσιος, όσιος Πορφύριος, Ἅ¬γι¬ος Μα¬κά¬ρι¬ος ὁ Νο¬τα¬ρᾶς ο οποίος ως ανήλικος δεν πήρε ευλογία κουράς, αλλά στην πορεία μόνασε και αγίασε κατά τα λεγόμενα σου (μεγάλες οι αντιφάσεις στην σκέψη σου).
   2. Ο ιδρυτής του Μοναχισμού, ο Μέγας Αντώνιος, αγίασε όταν υπάκουσε στην Ευαγγελική περικοπή της πρόσκλησης του πλουσίου νέου, στην οποία αναφέρεται ότι ο Χριστός είπε: "πώλησόν σου τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ, και δεύρο ακολούθει μοι" (Ματθ. ιθ΄ 21)
   3. Το τίμα τὸν πατέρα καὶ τὴν μητέρα ισχύει πάντοτε, ακόμη και όταν αναχωρήσεις-μονάσεις, δια της προσευχής. Στην Ευαγγελική περικοπή φαίνεται ξεκάθαρα αυτό, όταν λέγει ο Θεάνθρωπος Ιησούς: Εἰ θέλεις τέλειος εἶναι, ὕπαγε πώλησόν σου τὰ ὑπάρχοντα καὶ δὸς πτωχοῖς, καὶ ἕξεις θησαυρὸν ἐν οὐρανῷ, καὶ δεῦρο ἀκολούθει μοι. Ξεκάθαρα λέει τίμησε τους γονείς σου αλλά εάν θέλεις βήμα Τελειότητας (κατ΄ επέκταση Αγιότητας) εγκατάλειψε ακόμη και τους γονείς για εμένα ! Γι αυτό και οι Μοναχοί δεν αγωνίζονται μόνο για την κατάκτηση της Βασιλείας, αλλά για την κατάκτηση του ιδίου του Βασιλέως.
   4. Η υπακοή των τέκνων προφανώς και δεν είναι παντοτινή σους γονείς. Αυτό αποδεικνύεται από την Ευαγγελική εντολή: (Μτ. 19,1-12) «καταλείψει ἄνθρωπος τὸν πατέρα αὐτοῦ καὶ τὴν μητέρα, καὶ προσκολληθήσεται πρὸς τὴν γυναῖκα αὐτοῦ, καὶ ἔσονται οἱ δύο εἰς σάρκα μίαν», την οποία τεχνηέντως δεν αναφέρεις καθόλου.
   5. Όπως τεχνηέντως δεν αναφέρεις ότι κατά το επεισόδιο στον Ναό ο Θεάνθρωπος Ιησούς ήταν ανήλικος.
   6. Η κατά πάντα υπακοή είναι λάθος τοποθέτηση, διότι εάν αυτή μας απομακρύνει από την Σωτηρία οφείλουμε Ιερή Ανυπακοή !!! (Λκ. 12,51-53. 14,26-27) «Μὴ νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπὶ τὴν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλὰ μάχαιραν. ἦλθον γὰρ διχάσαι ἄνθρωπον κατὰ τοῦ πατρὸς αὐτοῦ καὶ θυγατέρα κατὰ τῆς μητρὸς αὐτῆς καὶ νύμφην κατὰ τῆς πενθερᾶς αὐτῆς· καὶ ἐχθροὶ τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοὶ αὐτοῦ. ῾Ο φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος. ὁ εὑρὼν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὁ ἀπολέσας τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ εὑρήσει αὐτήν». Αλλά και αυτό τεχνηέντως σου διαφεύγει καλέ μου και πλανεμένε αδερφέ εν Χριστώ.
   7. Η ιστορία με τον Μοναχό Δαυίδ τον Διονυσιάτη εκπληρώνει όλα τα παραπάνω.
   8. Σύμφωνα λοιπόν με τον Λόγο του Κυρίου Υμών Ιησού Χριστού, αλλά και της Αγίας μας Παράδοσης της Ανατολικής και Μόνης Ορθοδόξου Εκκλησίας, όλα τα επιχειρήματα σου είναι άκυρα, διότι οι προφάσεις που χρησιμοποιείς δεν υφίστανται στην προκείμενη υπόθεση.
   Με την ευχή να επιστρέψεις το συντομότερο στην μόνη αλήθεια της Ορθοδοξίας μας μακριά από τις αιρέσεις, την πλάνη και τις κακοδοξίες. Επαναλαμβάνω, εάν δεν έχεις πνευματικό για να σε κατηχήσει και να σε οδηγήσει σε οδό σωτηρίας, ο π. Μανώλης μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τον καλύτερο στην περιοχή σου.
   Βασίλειος Π.

   Διαγραφή
 2. Ποσο θα ηθελα να ειναι το υιος μου στην θεση του παιδιου αυτου και με τον Λεμεσου πνευματικο.
  Αχ Θεε μου, δωσε φωτιση στους γονεις να καταλαβουν την τιμη που τους εκανε ο Κυριος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. "Αξιωνουν αποζημειωση 2000000€"τοσο τον κοστολογουν. Ανηλικος ειναι; η κτημα τους, τους ανηκει; Λυπουμαι. Ευαγγελια Ζαλακωστα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 28 ΕΤΩΝ; ΝΑ ΠΕΙΣ ΗΤΑΝ 15 -16. ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ; ΔΙΑΛΕΞΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ.ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣΩΝΟΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΕ ΕΛΕΓΑΝ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν ειναι ποτε δυνατον ανθρωπος με πτυχιο, μεταπτυχιακο και δοκτωρατο να προσηλυτιστει απο εναν ανθρωπο. Και γιατι να το κανει αλλωστε; Ποιο κερδος εχει ο μητροπολιτης..; Επίσης οποιος νομιζει πως η ζωη του μοναχού ειναι ευκολη και μπορει ο οποιοσδηποτε να την αντεξει χωρις να το θελει πραγματικα ας δοκιμασει. ΟΙ πορτες των μοναστηριων ειναι ανοικτες τοσο για εισοδο οσο και για εξοδο. Απο κει και περα ας συνειδητοποιησει ο καθε γονιος οτι το παιδι μας ειναι ευτυχισμενο οταν γινει αυτο που θελει αυτο και οχι αυτό που θελουμε εμεις για αυτο..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τό σχόλιο του ιστολογίου είναι επιφανειακό και άστοχο.
  Δεν μπορεί να γίνη σύγκριση μεταξύ Χριστιανισμού και Μουσουλμανισμού - Ιουδαισμού, διότι άλλο τύπον ανθρώπου κατασκευάζει ο Χριστιανισμός και άλλον τύπο ανθρώπου τα άλλα δύο θρησκεύματα, ιδιαίτερα ο Μουσουλμανισμός, του οποίου τα αποτελέσματα τα βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων.
  Πάντως ο Ορθόδοξος Χριστιανός έχει το Αυτεξούσιον και όταν παίρνει αποφάσεις σοβαρές, που τον ακολουθούν σε όλη τη ζωή του, πρέπει να αποφασίζη με Ελεύθερο φρόνημα, χωρίς πιέσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΝ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΚΑΛΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΑΣ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΑΝ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ Ο ΘΕΟΣ Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΕΒΛΕΠΑΝ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ΖΩΗ ΖΟΥΣΕ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΑΚΡΙΑ. ΤΟΥΣ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ΜΑ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΓΜΑΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
  ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΥΝΗΓΟΣ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΒΟΛΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΗΣ ΠΟΥ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΑΓΙΑΣΜΕΝΑ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΥΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ.ΕΥΧΟΜΑΙ Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΣΤΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΥΤΟ ΠΕΙΡΑΣΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΣΑΝ ΟΙ ΟΙΚΕΙΟΙ ΤΟΥ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ Κ.ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΑΧΑΙΡΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΙΖΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΙ ΚΑΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ο Θεός να δυναμώνει τον μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο!

  Φιλαλήθης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Εαν γυρίσει και υποταχθεί στους γονείς του το πιθανότερο είναι οτι θα δώσει ο θεός φώτιση και στους γονείς και θα δώσουν την συγκατάθεση τους . Στο κάτω κάτω πόσο θα ζήσουν ? Θά έρθει στιγμή που δεν θα τους έχει . Τζάμπα είναι ο καυγάς. Σαν παράδειγμα σας φέρνω τον ΒΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΤΡΩΝΑΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Η Όσια Ματρώνα γεννήθηκε γύρω στο 1400 μ.X. Καταγόταν από το χωριό Bολισσός την Χίου. Ο πάτερας την ήταν από τούς πλουσιώτερους και επισημότερους του χωριού. Και οι δυο γονείς ήταν και καλοί Χριστιανοί. Είχαν άλλες 6 θυγατέρες και την Μαρία επτά (έτσι την λέγανε στην αρχή). Η Μαρία προτίμησε καλύτερα να μείνει παρθένος και να γίνει Νύμφη του Χριστού. Αλλα η πραγματική παρθενία δεν είναι εύκολο να κατορθωθεί μέσα στον κόσμο και στη συναναστροφή των πολλών. Γι’αυτό αναχώρησε κρυφά και πήγε σε ένα βουνό του χωριού που λέγεται Kατάβαση. Εκεί άρχισε τους σκληρούς ασκητικούς της αγώνες. Οι γονείς της όμως λυπούνταν γιατί δεν γνώριζαν τι έγινε. Όταν την βρήκαν την παρακίνησαν να επιστρέψει στο σπίτι της. Τους άκουσε σε όλα. Μόνον σε ένα δεν τους άκουσε, στο να παντρευτεί. Βλέποντας λοιπόν εκείνοι τον πόθο που είχε για την αγγελική ζωή της έδωσαν την ευχή τους να μονάσει όπου της άρεσε. Ακόμα, της έδωσαν την προίκα της να την διαθέσει όπου ήθελε. Τα μεν κινητά η Μαρία τα διέθεσε σε ορφανά, χήρες, Ναούς και φτωχούς, τα δε ακίνητα στις αδελφές της να τα καλλιεργούν έως ότου την φώτιζε ο Θεός να τα τακτοποιήσει προς ψυχική ωφέλεια.

  2. ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΗ

  Εγκατέλειψε την Βολισσό και ξαναπήγε στην Κατάβαση όπου αγωνίσθηκε για τρία χρόνια. Κατόπιν, κατέβηκε στη Χώρα για να υποταχτεί σε κάποια Γερόντισσα, όπως απαιτεί η Μοναχική Πολιτεία. Βρήκε ένα μικρό Μοναστηράκι όπου μονάζαν μια μητέρα με τις δυο θυγατέρες της. ......http://agiamatronaofchios.blogspot.gr/p/blog-page_21.html
  Και θα μπορούσα και άλλα παραδείγματα να σας φέρω όχι λίγα .
  Και ο ίδιος δεν σώζεται , αλλά και τους γονείς του κολάζει
  Οπως και στον αθλητισμό δεν στεφανώνεσαι αν παλαβής τους κανόνες αλλά επιτιμάτε ο παραβάτης απο τους αθλοθέτες έτσι και εδώ .
  Μα θα μου πείτε στο μοναστήρι έχει ανάπαυση και ησυχία και είναι στην καλή χαρά ...
  Στο σπίτι δεν θα έχει όσα τον ευχαριστούν αλλά ίσως και τα δυσάρεστα και τα στενάχωρα .... Ναι αλλά κάθε στιγμή που θα κάνη υπακοή και υπομονή για χάρη της εντολής του Θεού θα βρίσκει χάρη στον Θεό . Και θα δώσει ο θεός και θα έρθουν επαναλαμβάνω και οι γονείς .Και θα έχει την χαρά να τους δεί και αυτούς στο παράδεισο . Και μόνο για αυτό δεν αξίζει τον κόπο ? Τα μεν δικαστήρια σύμφωνα με τον κοσμικό νόμο θα κρίνουν και ότι και να αποφασίσουν είναι για αυτό τον κόσμο . Ομως υπάρχει και στον ουρανό δικαιοκρίτης .Αν συνεχίζει να παραβαίνει τον νόμο του θεού και δεν φοβάται το ανάθεμα της Γάγγρας τι νομίζει οτι κάνει ? Πως θα παρουσιαστεί σε Αυτόν αντίδικος με τους γονείς του ?


  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Συγνώμη, αλλά με τέτοιους γονείς και ποιος δε θα ήθελε να φύγει για να γλυτώσει;
  Αν είχε και κάποια κλίση το "παιδί" προς τα εκεί, ήρθε και έδεσε το πράγμα...
  Και για ποιο "παιδί" και ποιους "γονείς" μιλάμε;
  45 χρονών είναι ο άνθρωπος!
  Σε 5 χρόνια μπορεί να πάθει καρδιακή προσβολή (στατιστικώς είναι πολύ πιθανό).
  Με το ένα πόδι στον τάφο είναι...
  Έλεος!
  Το δέχομαι ότι οι γονείς στην Ελλάδα δεν ξεκολλάνε από τα παιδιά τους εύκολα αλλά και στα 45;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Άλλος ο νόμος τού θεού και άλλος των ανθρώπων. Ή εντολή τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου αλλά και ο σχετικός κανόνας της συνόδου της Γαγρας που απαγορεύει την κουρά άνευ ευλογίας των γονέων δεν έχει χρονικό όριο . Ο χορών χορείτω ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για να πάρεις ευλογία από τους γονείς σου, θα πρέπει πρώτα οι γονείς σου να την έχουν. Αν δεν την έχουν, δεν έχουν τίποτα να σου δώσουν. Η ευλογία είναι του Θεού, όχι των γονέων. Μόνο αν τους ευλόγησε ο Θεός θα έχουν κάτι να δώσουν. Και σου λέω με κάποια βεβαιότητα ότι οι συγκεκριμένοι δεν έχουν τίποτα καλό να δώσουν αυτή τη στιγμή. Σε αυτή την περίπτωση ο Θεός ο ίδιος δίνει την ευλογία, άμεσα. Όλες οι εντολές έχουν ιεραρχία. Γι' αυτό και οι 10 εντολές στην Π.Δ. έχουν την συγκεκριμένη σειρά. Εσύ καταργείς την 1η και πιο σημαντική εντολή που αναφέρεται στο Θεό για να μην παραβείς την 5η που αναφέρεται στους γονείς. Και, προσωπικά, δεν πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος παρέβη αυτήν την εντολή στο ελάχιστο. Το να αποφασίζεις για την ζωή σου, κόντρα στα καπρίτσια των γονέων σου, στα 45 δεν αποτελεί ατιμία προς τους γονείς. Το αντίθετο μάλιστα. Οι γονείς του παρέβησαν την εντολή που λέει "Οι δε γονείς μη παροργίζητε τα τέκνα υμών". 45 χρονών είναι. Αυτή τη στιγμή οι γονείς του δεν θα έπρεπε καν να ασχολούνται μαζί του, όχι να του κάνουν και κουμάντο από πάνω στο τι θα κάνει με τη ζωή του.

   Η απάντηση του "Βασίλειος Π." πιο πάνω είναι πλήρης.
   Αν έχετε και εσείς το ίδιο πρόβλημα με αυτόν τον άνθρωπο, αφήστε το παιδί σας ελεύθερο. Γιατί αυτή τη στιγμή οι σχέσεις σας μπορεί να είναι καλές, ενώ αν συνεχίσετε έτσι σας διαβεβαιώ ότι το παιδί σας θα σας μισήσει. Το μόνο που θα πρέπει να του πείτε είναι "καλή επιτυχία" και να το αφήσετε να φύγει. Διαφορετικά δε θα σας βγει σε καλό.

   Εξάλλου, έτσι όπως έχει γίνει η κοινωνία μας, δε φαίνεται να βγαίνει σε καλό να παντρευτείς. Αν παντρευόταν απλά θα έμπλεκε σε περιπέτειες. Μακάρι να έκανα και εγώ για μοναχός. Θα πήγαινα και εγώ να σε μοναστήρι τρέχοντας. Αλλά ξέρω ότι θα με πετούσαν με τις κλωτσιές την άλλη μέρα. Έτσι έμεινα εδώ, να παλεύω με εσάς τους τρελούς...

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com