Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Συνάντηση της CROCEU με θέμα: «Οι Θρησκευτικές Ελευθερίες των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο»

CROCEU_2.jpg
Από 8-10 Οκτωβρίου 2016 συνήλθε η Επιτροπή των Αντιπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CROCEU) στη Λευκωσία της Κύπρου κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β’.

Το κύριο θέμα του σεμιναρίου ήταν «Οι Θρησκευτικές Ελευθερίες των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο»
Στην συνάντηση συμμετείχαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αιμιλιανός Βογιάννου (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος π. Αθηνόδωρος Παπαευρυβιάδης (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μωυσής Alkhassi (Πατριαρχείο Αντιοχείας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βόστρων κ. Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Πανοσιολογιώτατος πρωθιερέας π. Δημήτριος Sizonenko (Πατριαρχείο Μόσχας), ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος π. Evsevije Meandzija (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Târgovişte κ. Νήφων, ο Αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος Δρ. Sorin Selaru (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος και ο Ιερολογιώτατος ιεροδιάκονος π. Νεκτάριος Ιωάννου (Εκκλησία της Κύπρου).
CROCEU 6
Οι συμμετέχοντες συζήτησαν το θέμα της Θρησκευτικής Ελευθερίας, η οποία ταλανίζεται απο τις αιματοχυσίες και την απώλεια τόσων ψυχών και ιδίως των χριστιανών στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο Δρ. Ιωάννης Κασουλίδης καθώς και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρος, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των ορθοδόξων Εκκλησιών, υπογράμμισαν την σημασία της Θρησκευτικής Ελευθερίας, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ιδιοπροσωπείας του ανθρώπου και αποτελεί θεμέλιο για μια δημοκρατική κοινωνία.
Τονίστηκε η σημασία και ο ρόλος του θεμελιώδους αυτού ανθρώπινου δικαιώματος διότι είναι ευθύνη μας ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί να δείξουμε σεβασμό, υπομονή και αγάπη σε όλους, ακόμα και στους διώκτες και στους εχθρούς μας και μέσα από ειλικρινή, έντιμο και ανοιχτό διάλογο να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων.
Μιλώντας κάποιος για το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας σκέφτεται πρωτίστως τα δικαιώματα που του εξασφαλίζει, ωστόσο, πρέπει κανείς να λάβει υπόψη και τις ευθύνες που απορρέουν απο αυτήν.
CROCEU 1
Η CROCEU κλήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να εντείνει ακόμα περισσότερο τις εργασίες της στο θέμα των παραβιάσεων των θρησκευτικών ελευθεριών αλλά και να οργανώσει περαιτέρω συναντήσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να γίνουν γνωστοί οι κίνδυνοι που οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν σε διάφορες χώρες, όπως την Μέση Ανατολή, την Τουρκία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχια, την Ουκρανία, την Κύπρο και αλλού.
Σε ειδική συνάντηση τα μέλη της CROCEU ενέκριναν την ετήσια έκθεση του απελθόντος έτους ενώ συζήτησαν προτάσεις για μελλοντικές δραστηριότητες.
Την Κυριακή, ο Μακαριώτατος συλλειτούργησε μαζί με τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο, στην ενορία της Αγίας Σοφίας στο Στρόβολο.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους τα μέλη της CROCEU επισκέφθηκαν τα Φυλακισμένα Μνήματα, την ιερά μονή Παναγίας του Μαχαιρά, καθώς και ιστορικά μνημεία στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου όπου είδαν ιδίοις όμμασι την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση την οποία βιώνουν οι χριστιανοί στην Κύπρο.
CROCEU 8

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com