Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2016

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η Διακοπή του Μνημοσύνου Επισκόπων- ΙΕ' Κανών Πρωτοδευτέρας Συνόδου (2η Ομιλία) [ΒΙΝΤΕΟ 2016]

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Η Διακοπή του Μνημοσύνου Επισκόπων- ΙΕ' Κανών Πρωτοδευτέρας Συνόδου (2η Ομιλία) [ΒΙΝΤΕΟ 2016] 

Δείτε σχετικά

Πρωτ. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ - Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016
ΚΑΤΉΧΗΣΗ

3 σχόλια :

 1. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΙΣΤΟΣ19 Νοεμβρίου 2016 - 12:16 π.μ.

  Διερωτόμαι τί νόημα έχει άραγε η ενημέρωση του πληρώματος της Εκκλησίας για το θέμα της διακοπής του μνημοσύνου των Αιρετικών ή φιλαιρετικών όταν συγχρόνως σημαντικά πρόσωπα του Αντιοικουμενιστικού Αγώνα χαρακτηρίζουν ευκαίρως- ακαίρως δημόσια ή ιδιωτικά ως Σχισματικούς όσους ήδη στο παρελθόν και πρόσφατα έκαναν χρήση των σχετικών Ιερών Κανόνων για την προάσπιση της Πίστεώς μας; Όταν ενεργούν οι άλλοι είναι δήθεν πλανεμένοι και Σχισματικοί, εάν κάποτε στο μέλλον το πράξουμε εμείς θα είμαστε οι σωστοί; Αληθινά ποιός δίνει το δικαίωμα να κρίνουμε τους άλλους τόσο επιπόλαια ή ποιός μας έχρισε Αρχηγούς ή Στρατηγούς του Αγώνα; Όποιος θέλει να είναι ηγέτης ή όποιοι θέλουν να είναι ηγέτες ας το αποδείξουν στην πράξη θυσιάζοντας εάν χρειασθεί και τον εαυτό τους ακόμη κατά το πρότυπο του Αρχηγού της Πίστεώς μας. Σε λίγες ημέρες, εάν η Σύνοδος της Ιεραρχίας της επισήμου Εκκλησίας της Ελλάδος επικυρώσει ουσιαστικά, πέρα από τις οποιεσδήποτε διατυπώσεις στις λεπτομέρειες, την Σύνοδο της Κρήτης, θα είναι μία ευκαιρία να δούμε το παράδειγμα ομολογίας που θα δώσει και σε εμάς παράδειγμα προς μίμηση. Τα περιθώρια της Οικονομίας τελειώνουν, μετά από το τέλος των ορίων, τα λόγια μόνα τους χωρίς έργα αντίστοιχα, δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα ή αξία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 'τα λόγια μόνα τους χωρίς έργα αντίστοιχα, δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα ή αξία'. Η διακοπή του μνημοσύνου την οποία προφανώς υπονοείτε δεν είναι το μόνο 'έργο'.Γιατί αυτή η περίεργη επιμονή να αντιδιαστέλεται όποια άλλη καλή προσπάθεια προς την διακοπή του μνημοσύνου; Έργο είναι και η θερμή προσευχή και δύσκολο έργο, έργο είναι και ο κόπος για την ανάδειξη των θεμάτων με σοβαρότητα και η ορθή διδασκαλία-διαφώτιση. Ο καθένας συντάσσεται σε όποια πτυχή αγώνα επιβάλει η συνείδησή του.Αρκεί να αγωνίζεται εντός της εκκλησίας και με ορθόδοξο φρόνημα. Αυτό θα κάνουμε συνέχεια 'εσείς και εμείς'; Το πρόβλημα βρίσκεται στον εφησυχασμό και στην νοοτροπία 'δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα'. Ας αγωνίζεται ο καθένας όπως μπορεί και όπως λέει η συνείδηση του, αρκεί να αγωνίζεται εναντίον αυτής της πνευματικής πανώλης του οικουμενισμού, αυτό είναι το ζητούμενο.Άλλωστε όταν οι επιθέσεις γίνονται από πολλά διαφορετικά μέτωπα συγχρόνως θα κερδηθεί ευκολότερα αυτός ο καλός πόλεμος.

   Διαγραφή
  2. Ατιμο πραγμα η συνειδηση και πολυ ελαστικο...κι ετσι φτασαμε εδω, εκτος αν καποιοι δεν αντιλαμβανονται που βρισκομαστε και τι θα επακολουθησει ακομα...
   Η Εκκλησια (και για αυτο το λογο), εχει Ι.Κανονες, οι οποιοι στη προκειμενη περιπτωση δινουν σαφη τροπο αντιμετωπισης αιρεσεων, αποδιδοντας τη πρεπουσα τιμη (ως σχισματων και μερισμων εσπουδασαν ρυσασθαι) κι η οποια εφαρμοστηκε ανα τους αιωνες
   Κι οι κανονες ειναι υποχρεωτικοι, αλλιως θα αυτοαναιρουνταν. Τα υπολοιπα ειναι σοφιστειες, μεταπατερικης κι αυτα "Θεολογιας"

   Διαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com