Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016

Παρέμβαση και κείμενο στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος (Νοέμβριος 2016)

naupaktou.jpg

Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Στήν τελευταία Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος (23-24 Νοεμβρίου 2016) ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Σερρῶν κ. Θεολόγος διάβασε τήν εἰσήγησή του, μέ τίτλο «Ἐνημέρωσις περί τῶν διεξαχθεισῶν ἐργασιῶν τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας» καί στήν συνέχεια ἔγινε εὐρύτατη συζήτηση γιά τό περιεχόμενο τῆς εἰσηγήσεως καί ἐλήφθησαν ἀποφάσεις.

Ἡ εἰσήγηση εἶχε τρία βασικά σημεῖα, πρῶτον τό Συνοδικό Πολίτευμα τῆς Ἐκκλησίας καί ἡ προετοιμασία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου, δεύτερον ἡ διαχρονική συνεισφορά τῆς Ἐκκλησίας μας στήν προετοιμασία καί διαμόρφωση τῶν κειμένων της,  καί τρίτον οἱ προτάσεις γιά τά περαιτέρω. Στήν πραγματικότητα ἡ εἰσήγηση ἐκινεῖτο στόν ἄξονα τῆς ἐνημερώσεως τῶν μελῶν τῆς Ἱεραρχίας γιά τήν Σύνοδο τῆς Κρήτης καί γιά τίς ἀποφάσεις πού ἔπρεπε νά λάβη ἡ Ἱεραρχία μας.
Κατά τίς Συνεδριάσεις ἔκανα δύο προφορικές παρεμβάσεις καί κατέθεσα ἕνα κείμενο στά Πρακτικά, στό ὁποῖο ἀνέλυα περισσότερο τίς ἀπόψεις μου.
Στήν συνέχεια θά δημοσιευθῆ ἡ κύρια παρέμβασή μου πού ἔγινε τήν πρώτη ἡμέρα τῆς Συνεδριάσεως, καί τό κείμενο πού κατέθεσα στά Πρακτικά τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας.

16 σχόλια :

 1. "Εἶναι προφανές καί κατάδηλο ὅτι µιά ὀρθόδοξη Ἱεραρχία δέν µπορεῖ νά υἱοθετήση µιά τέτοια πρόταση...". Να όμως Σεβασμιότατε που την υιοθέτησε. Και τώρα τι γίνεται; Θα περιμένουμε σε πέντε τέρμινα πότε θα συνέλθη ορθόδοξη σύνοδος; Στο μεταξύ δεν θα χάνονται ψυχές;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οποιος θέλει να φύγει από τό μαντρί, μπορεί να βρει χίλιες δύο προφάσεις. Να ξέρουμε όμως πως όποιος βγει από το μαντρί, τον τρώει ό λύκος. Να μάθουμε να μήν είμαστε βιαστικοί!! "Εν τή υπομονή υμών κτήσασθε τάς ψυχάς υμών", λέει ό Κύριος. Νομίζω ότι είναι κατανοητό!!

   Διαγραφή
  2. κύριε Αναστασιάδη
   συνεχίστε εσείς να μνημονεύετε τον επίσκοπο σας, ο οποίος μνημονεύει τον αιρετικό Βαρθολομαίο, καθώς και την Ιερά Σύνοδο, η οποία αποφάσισε να κάνει δεκτή την εισήγηση του Σερρών χωρίς να ανοίξει μύτη..

   γι αυτό μας τα λέει αυτά τώρα ο Ναυπάκτου, για να δικαιολογηθεί. Για να μην τον πάρουμε με τις πέτρες. Γιατί έχει λερωμένη τη φωλιά του. Όπως και οι υπόλοιποι -υποτίθεται- αντιοικουμενιστές.

   Μην είστε βιαστικοί μας λέτε,
   6 μήνες επίσημα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αποδεχθεί την ψευδοσύνοδο και αντί να καταδικάζετε ονομαστικά τους προδότες λοιδορείτε όσους πιστούς εξανίστανται και αντιδρούν.
   Δικαίωμα σας φυσικά να πιστεύετε ότι θέλετε. Δικαίωμα μας να μην τρώμε κουτόχορτο. Αρκετές δικαιολογίες ακούσαμε. Φτάνει.

   Διαγραφή
  3. Γιατι θα χανωνται ψυχες Αποστολε ?
   Ο Κυριος και το Αγιον Πνευμα δεν ευρισκονται στην Εκκλησια της Ελλαδος ?
   Δηλαδη, οποιος πεθανη σημερα, αυριο, μεθαυριο, και στο εξης, θα οδηγειται απο τον Κυριο στην κολαση, επειδη δεν αποτειχιστηκε ?

   Διαγραφή
  4. Πρέπει να σκεφτείτε κάποιοι το πώς σκέφτονται κληρικοί όπως ό Ναυπάκτου και γενικά ομολογητές κληρικοί, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να τούς καταλάβετε ποτέ. Χωρίς να το καταλαβαίνετε, μπαίνετε σε λογική ΓΟΧ "δεν σάς αποδεχόμαστε, γιατί όλοι σας,έμμεσα ή άμεσα μνημονεύετε οικουμενιστές!" Μήπως συντάσσεστε με αυτούς που αποκαλούν δειλό ακόμα και τον π.Θεόδωρο Ζήση ή και τον π.Σαράντη Σαράντο;;; Να σάς θυμίσω μόνο ότι ειδικά ό π.Σαράντης Σαράντος, που είμαι περήφανος ότι είναι πνευματικός μου, αρνήθηκε να συλλειτουργήσει με τον Βαρθολομαίο όταν αυτός επισκέφθηκε το 2006 τό Μαρούσι, και ειδικά τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως όπου ιερουργεί. Μέ την λογική σας λοιπόν, βάλτε τα και με τον π.Νικόλαο Μανώλη επειδή μνημονεύει τον Ανθιμο,ό οποίος μνημονεύει τον Βαρθολομαίο!!!Μή προτρεχέτω ή γλώττα του νοός, με πολλή αγάπη!!

   Διαγραφή
  5. Υποτίθεται αντιοικουμενιστής ό Ναυπάκτου;; Γι'αυτό αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο της Κρήτης;;;Γι'αυτό ξέσπασε, όλως τυχαίως, ό πόλεμος στο πρόσωπό του για το θέμα της Μονής Μεταμορφώσεως όταν ξεκίνησε ανοικτά να ξεσκεπάζει στά κείμενα του τόν Περγάμου ώς αιρετικό;;Γι'αυτό δέχθηκε φραστική επίθεση στην Κρήτη και απειλές από τον Κύπρου;;;Στις κρίσεις κάποιοι είστε πολύ εύκολοι!!

   Διαγραφή
  6. Προς τον 11:06: "Στο μεταξύ δεν θα χάνονται ψυχές;". Νομίζω ότι το ερωτηματικό φαίνεται. Στην ορθοδοξία αγαπητέ, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές ούτε αλάθητα. Διαφορετικά, θα έβγαινε ένα διάταγμα να αποτειχιστούμε όλοι ή το αντίθετο. Κατά συνείδηση πάει και κατά περίπτωση δι' Αγίου Πνεύματος.

   Διαγραφή
 2. Το πιστό ποίμνιο πάντως θα την ονομάσει ληστρική Σύνοδο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εξαιρετικό το κείμενο του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και η πρότάσεις που υπέβαλε ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να ζητήσει για να γίνουν αποδεκτές, όμως δεν έγιναν αποδεκτές, καθώς η άλλη πλευρά είναι πλέον ισχυρή όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες Ορθόδοξες χώρες και θέλει άλλο δρόμο αυτόν του φιλοοικουμενισμού. Το πρόβλημα δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο για να λυθεί με υπομνήματα και προτάσεις, αυτό το ξέρουμε ήδη από πολλών ετών, αλλά στις ημέρες μας παρουσιάσθηκε απόλυτα ξεκάθαρο προ των οφθαλμών μας. Το κείμενο αυτό όπως και άλλα άλλων Αρχιερέων θα μείνουν στην ιστορία, σαν μία απέλπιδα προσπάθεια να φρενάρουν την πτώση, αλλά η λύση του δράματος, όπως έχει αποδειχθεί, δεν μπορεί πλέον να έλθει με τον τρόπο αυτό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο μ. Ναυπάκτου τοποθετείται σε σωστή βάση αλλά θα θέλαμε περισσότερη αυστηρότητα και επιμονή ώστε να απορριφθούν τα κείμενα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλός και ο Ναυπάκτου, αλλά έναν Μάρκο Ευγενικό χρειαζόμαστε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Στο δια ταύτα τι κάνουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. AΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
   ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.
   ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ.
   ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
   ΤΕΛΟΣ!!!!!!

   Διαγραφή
 7. Απλως χρειαζετε το καθαρο μυαλο που η σιγουρια του για την αληθεια θα μετατρεψει τα πιστευω σε πραξεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ ΕΝΤΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΩΝ ΣΧΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΙΡΕΣΕΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΕΣΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ. (ΚΑΙ ΠΡΟ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΙΡΕΣΕΩΣ. 15 ΚΑΝΩΝ ΤΗΣ ΑΒ ΣΥΝΟΔΟΥ, 31 ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, 33 ΤΗΣ ΕΝ ΛΑΟΔΙΚΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com