Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Τι ακριβώς κάνει ο Οικ. Πατριάρχης με τους Βούλγαρους;

Patriarxes-sthn-Aithousa-Thronou2.jpg
Τη στιγμή που το εκκλησιαστικό τοπίο συνταράσσεται από τα πολλά… Ρίχτερ της απόφασης της Βουλγαρικής Εκκλησίας με την οποία απορρίπτει ουσιαστικά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης βάζοντας φωτιά στο εκκλησιαστικό διπλωματικό τοπίο. η στάση του Φαναρίου είναι τουλάχιστον περίεργη!

Υπενθυμίζεται πως σε συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας κατέληξε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με τη Σύνοδο της Κρήτης και τις αποφάσεις της, επιμένοντας στην απόρριψή τους.
Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος μάλιστα είχε ενημερώσει πριν από την Ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο , με επιστολή στην οποία περιλαμβάνεται η εν λόγω απόφαση της βουλγαρικής Συνόδου, ενώ η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται σύντομα.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιχειρεί προσέγγιση με τους Βουλγάρους δια της τεθλασμένης;
Λες και δεν συμβαίνει τίποτα την Κυριακή που πέρασε λειτούργησε σε ναό της βουλγαρικής παροικίας και συγκεκριμένα το ανακοινωθέν του Οικ. Πατριαρχείου αναφέρει:
Η Α. Θ. Παναγιότης ο Πατριάρχης, αποδεχθείς ευλαβή πρόσκλησιν της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της ενταύθα Βουλγαρικής Παροικίας, μετέβη εις τον εν Σισλή Ι. Ναόν αυτής του Αγίου Ιωάννου της Ρίλας και εχοροστάτησε κατά την Θείαν Λειτουργίαν, την Κυριακήν, 27ην Νοεμβρίου.
Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίται Προικοννήσου κ. Ιωσήφ και Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο Εξοχ. Πρέσβυς κ. Μιχαήλ Χρηστίδης, Γεν. Γραμματεύς του ενταύθα Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Παρευξεινίων Χωρών, και πιστοί εκ της Παροικίας.
Εν τω τέλει ο Παναγιότατος ωμίλησεν ελληνιστί και τουρκιστί περί της κοινής πνευματικής κληρονομίας των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας.
Επηκολούθησε γεύμα εν τη Αιθούση του Ι. Ναού, ευλογηθέν υπό της Α. Θ. Παναγιότητος, καθ᾿ ο ωμίλησεν ο Εντιμ. κ. Βασίλειος Λιάζε, Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Παροικίας.
Είναι αυτά ένας τρόπος να επιχειρηθεί εκτόνωση της κατάστασης; Ή μήπως να κερδηθεί χρόνος; Ποιοι είναι οι σκοποί του κ .Βαρθολομαίου όταν μιλάει περί «κοινής πνευματικής κληρονομίας των Εκκλησιών Κωνσταντινουπόλεως και Βουλγαρίας», εν μέσω μιας τόσο σοβαρής κρίσης μεταξύ των δύο πλευρών;
Ο χρόνος θα δείξει, πάντως το διπλωματικό παρασκήνιο έχει πάρει φωτιά καθώς οι προαναφερθέντες Μητροπολίτες, Προικοννήσου και Ανδριανουπόλεως μαζί με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ συσκέφθηκαν με τον κ. Βαρθολομαίο. Άραγε με…. μενού τα της Συνόδου της Κρήτης; Ειδικά πάντως το γεγονός πως ο επιτετραμμένος του Φαναρίου στην Αθήνα Αμφιλόχιος βρέθηκε στην έδρα του Οικ. Πατριαρχείου αμέσως μετά την συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Ελλάδικής Εκκλησίας λέει πολλά!  

3 σχόλια :

 1. Ζούμε στο απόλυτο παράλογο της δήθεν εκκλησιαστικής διπλωματίας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. !!!!!!!!
  Η ''ΣΥΝΟΔΟΣ'' ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ!!!!! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ!!!!!
  http://www.pravmir.com/bulgarian-orthodox-church-formally-rejects-pan-orthodox-council/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιά διπλωματία, ευλογημένοι αδελφοί;
  Η Βουλγαρική παροικία της Κων/πολης εδώ και 71 χρόνια είναι κάτω από τη δικαιοδοσία του Οικουμεενικού Πατριαρχείου!
  Όσο για την απόφαση της Βουλγαρικής Συνόδου μη βιάζεσθε. Μπορεί αύριο να πουν ότι λάθος κατάλαβαν τα μπερδεμενα μηνύματα από τον Πειραιώς και το Μόσχας. Έχουν ξανασυμβεί παρόμοια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

1) Η κατάθεση σχολίου κάτω από τις αναρτήσεις θα γίνεται επωνύμως με την χρήση λογαριασμού Gοοgle και θα αναρτώνται κατόπιν εγκρίσεως.
2) Τυχόν άσεμνα ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται μόλις υποπέσουν στην αντίληψη των διαχειριστών του ιστολογίου, ή κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους τυχόν θιγομένους τρίτους.
3) Το περιεχόμενο του άρθρου ή των σχολίων που το συνοδεύουν, ΔΕΝ συμπίπτει με τις απόψεις και θέσεις του Ιστολογίου
4) Να μην χρησιμοποιείτε greeklish στα μηνύματά σας διότι δε θα αναρτώνται.
5) Να τσεκάρετε το πλαίσιο "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις" που βρίσκεται κάτω από το μήνυμα σας, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, ώστε να ειδοποιείστε για τα επόμενα σχόλια αυτής της ανάρτησης, μέσω της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης.
6) Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: istologionkatanixis@gmail.com